Helsingin yliopiston Venäjä-seuran toimintakertomus 2016

Helsingin yliopiston Venäjä-seura yhdistää Venäjästä kiinnostuneita yliopistolaisia yli tiedekunta- ja kampusrajojen. Se on Suomi-Venäjä-Seuran osasto ja tekee yhteistyötä yliopistolla muiden Venäjä-toimijoiden ja SVS:n osastojen kanssa. Osasto järjestää esitelmätilaisuuksia ja retkiä erilaisiin kulttuurikohteisiin ja -tapahtumiin. Se pyrkii toiminnassaan luomaan kontakteja venäläisiin opiskelijoihin sekä edistämään suomalaisten ja Suomessa asuvan venäjänkielisen väestön välistä vuorovaikutusta. Vuosittain osasto järjestää matkan lähialueille tai johonkin muuhun venäläiseen kohteeseen.

Vuosikokous pidettiin 18.2.2016 ja siellä valittiin osaston johtokunnan puheenjohtajaksi Irma Reijonen, varapuheenjohtajaksi Matti Leskinen, taloudenhoitajaksi Martti Haltia, sihteeriksi Emilia Suuronen sekä muiksi johtokunnan jäseniksi Susan Ikonen, Esa Hakala, Aino Porevuo, Julija Azbel, Marjaana Hakala, Krista Berglund, Eeva Kuikka ja Ida Sofia Schulgin.

Aiempien vuosien tapaan pidimme esillä Venäjää koskevaa suomalaista tietokirjallisuutta lukupiirin muodossa. Keväällä lukemistossa oli Rainer Knapaksen kirja Karjalan kunnailla. Matkoja kulttuuriin ja historiaan ja Svetlana Aleksijevitshin teos Tshernobylista nousee rukous. Syksyllä luimme Peter Pomerantsevin kirjan Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista sekä Erika Fatlandin kirjan Sovjetistan.

Vuonna 2016 emme tehneet ulkomaanmatkaa mutta heinäkuussa teimme parin päivän retken Kuopioon.

Kulttuuritoiminta ja esitelmätilaisuudet

Vuoden aikana järjestimme seuraavat venäläiseen kulttuuriin liittyvät tilaisuudet (suluissa tapahtumien osallistujamäärät):
Helmikuu:
pe 12.2. Lukupiiri. Lukukirjana Rainer Knapaksen uusin teos Karjalan kunnailla. Matkoja kulttuuriin ja historiaan. Kirjan kirjoittaja osallistui keskusteluun. (11)
Maaliskuu:
ti 15.3. Teatterivierailu Musiikkiteatteri Kapsäkkiin katsomaan musiikkisatiiria Suuri ja mahtava. (6)
Huhtikuu:
la 16.4. Taidemuseokäynti Didrichsenin taidemuseon Olipa kerran neuvostotaide - teoksia Mihail Arefjevin kokoelmasta-näyttelyyn yhdessä Käpylän osaston kanssa. Käyntiin sisältyi opastus. (25)
pe 29.4.: Lukupiiri. Luettavana vuoden 2015 Nobel-voittajan Svetlana Aleksijevitshin kirja Tshernobylista nousee rukous. 26.4. tuli kuluneeksi 30 vuotta Tshernobylin ydinvoimala onnettomuudesta. (10)
Toukokuu:
pe 13.5. Elokuvailta jossa katsoimme Matti Kassilan elokuvan Vodkaa komisario Palmu. Elokuvassa mukana ollut Reijo Nikkilä oli kertomassa sen tekemiseen liittyvistä muistoistaan. (9)
Syyskuu:
ma 5.9. Perinteinen yliopiston avajaiskarnevaalin elokuvailta, jossa katsoimme musiikkikomedian Tsirk vuodelta 1936. (15)
pe 30.9. Lukupiiri. Luettavana oli Peter Pomerantsevin kirja Mikään ei ole totta ja kaikki on mahdollista.(5)
Marraskuu:
pe 18.11. Lukupiiri. Lukukirjana oli Erika Fatlandin Sovjetistan. (8)

Matkat ja retket

Heinäkuu:
7.-9.7. Kesäretki Kuopioon. Kävimme Puijon tornissa, ortodoksisessa Pyhän Nikolaoksen katedraalissa, Suomen ortodoksisessa kirkkomuseossa Riisassa, Pushkinin patsaalla lukemassa runoja, Kuopion korttelimuseossa ja taidemuseossa, Kallaveden risteilyllä sekä muikkuravintola Sammossa. (10)

Humanitaarinen toiminta

Jatkoimme Venäjän Karjalan lastenkotilasten avustamista Pelastakaa lapset ry:n kautta.

Toiminnasta tiedottaminen, aktiivisuus ja uusien jäsenten hankinta

Johtokunta kokoontui vuoden 2016 aikana seitsemän kertaa, joista yhden kerran toukokuussa Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan kesäkahvilassa ja muina kertoina ravintola Marian helmessä Snellmaninkadulla.

Verkkosivut, jäsenkirje ja sähköpostilistat ovat kanavia tiedottaa tapahtumista ja matkoista. Laajemmalle yleisölle tarkoitetuista tilaisuuksista tiedotimme SVS:n Etelä-Suomen piirin sähköisen tiedotteen ja Facebook-sivujen sekä Kontakt-lehden kautta. Yliopistolla tiedotimme tapahtumista erityisesti ainejärjestöjen sähköpostilistoilla ja ilmoitustauluilla. Omalla sähköpostilistallamme on 27 tilaajaa.

Vuoden aikana lähetimme kolme jäsenkirjettä. Jäsenkirje alettiin lähettää sähköisesti kaikille niille osaston jäsenille, joiden sähköpostiosoite oli tiedossa. Kirjeitä ei lähetetty Ankkurin kautta. Paperisina jäsenkirjeitä lähetetään enää noin 25.

Pyrimme saamaan osaston uusia jäseniä ja erityisesti opiskelijoita tulemaan aktiivisesti mukaan toimintaan. Vuoden aikana liittyi 11 uutta jäsentä. Vuoden 2016 lopussa osastolla oli jäseniä yhteensä 91.

Yhteistyö ja osallistuminen Suomi-Venäjä-Seuran toimintaan

Osaston edustajat Irma Reijonen, Martti Haltia ja Emilia Suuronen osallistuivat SVS:n Etelä-Suomen piirin piirikokoukseen Lahdessa 23.4.

Irma Reijonen ja Emilia Suuronen osallistuivat Etelä-Suomen piirin osastojen neuvottelupäivään 25.9.2016. Neuvottelupäivät pidettiin kulttuurikeskus Sofiassa Helsingin Vuosaaressa. Neuvottelupäivän teemana oli sosiaalisen median käyttö yhdistystoiminnassa. Seuran puheenjohtaja Katri Kulmuni kävi myös paikalla keskustelemassa seuran tulevaisuudesta.