Helsingin yliopiston Venäjä-seuran toimintakertomus 2014

Helsingin yliopiston Venäjä-seura yhdistää Venäjästä kiinnostuneita yliopistolaisia yli tiedekunta- ja kampusrajojen. Se on Suomi-Venäjä-Seuran osasto ja tekee yhteistyötä yliopistolla muiden Venäjä-toimijoiden ja SVS:n osastojen kanssa. Osasto järjestää kulttuuritapahtumia, esitelmätilaisuuksia ja retkiä. Se pyrkii toiminnassaan luomaan kontakteja venäläisiin opiskelijoihin sekä edistämään suomalaisten ja Suomessa asuvan venäjänkielisen väestön välistä vuorovaikutusta. Vuosittain järjestetään matka lähialueille tai johonkin muuhun venäläiseen kohteeseen.

Vuoden 2014 toimintaa sävytti Suomi-Venäjä-seuran 70-vuotisjuhlavuosi. Sen kunniaksi järjestimme heti alkuvuodesta 17.1. yliopistolla seminaarin, jossa käsiteltiin suomalais-venäläistä tutkimusyhteistyötä Neuvostoliiton ja nyky-Venäjän aikana. Seminaari kokosi yhteen laajan kirjon eri alojen tutkijoita, joilla on ollut yhteishankkeita Venäjällä. Esitelmöijiä oli ilmakehätieteestä, ympäristötieteestä, lääketieteestä, psykologiasta, historian tutkimuksesta, kirjallisuuden tutkimuksesta, kansatieteestä ja sosiaalitieteistä. Puhujien joukossa oli niin jatko-opiskelijoita kuin emeritus-professoreitakin. Kokemusten vaihto ja keskustelut jatkuivat virallisen ohjelman jälkeen tarjoilujen äärellä.

Venäjän ja Ukrainan välille puhjennut konflikti, Krimin valloitus ja sotatoimet Itä-Ukrainassa vaikuttivat ystävyysseuratoimintaan monilla tavoilla. Järjestimme marraskuussa Venäjän ja Ukrainan konfliktista keskustelutilaisuuden, jossa keskustelua alustivat Aleksanteri-instituutin tutkimuspäällikkö Markku Kangaspuro ja Tampereen yliopiston tohtoriopiskelija Arsenyi Svynarenko. Tilaisuudessa käytiin läpi kriisiin johtaneita syitä, senhetkistä tilannetta ja mahdollisia kehityskulkuja.

Aiempien vuosien tapaan pidimme esillä Venäjää koskevaa suomalaista tietokirjallisuutta lukupiirin muodossa. Lukemistossa oli juhlavuoden kunniaksi Suomi-Neuvostoliitto-seuran historiikki. Syksyllä luimme paljon huomiota ja myönteisiä arvioita saaneen uutuuskirjan Kalle Kniivilän Putinin väkeä.

Matkakohteemme oli Kaliningrad, jonne teimme 8-päiväisen bussimatkan Baltian halki. Matkaan sisältyi retki Baltijskin kaupunkiin. Matkan järjestäjänä toimi Satu Koponen.

Muiden Venäjä-toimijoiden kanssa yhdessä järjestimme Venäläinen Viapori -kaupunkisuunnistuksen ja joulukuussa Venäjän matkailuillan. Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen ainejärjestö Vietin sekä venäjän kielen ja kirjallisuuden ainejärjestö Ruplan kanssa pidimme säännöllisesti yhteyttä. Vietti oli mukana järjestämässä tutkimusyhteistyöseminaaria.

Kulttuuritoiminta ja esitelmätilaisuudet

Vuoden aikana järjestimme seuraavat venäläiseen kulttuuriin liittyvät tilaisuudet (suluissa tapahtumien osallistujamäärät):

Tammikuu:
17.1. Tutkijoiden seikkailut Venäjällä ja Neuvostoliitossa -seminaari (75)
21.1. Teatterivierailu Helsingin Kaupunginteatterin Toveri K -näytelmään. Teatterietkoilla ravintola Juttutuvassa FM Susan Ikonen kertoi Kuusisen elämästä ja Neuvostoliiton 1950-60-lukujen taitteen ideologisesta murroksesta (10).

Maaliskuu:
19.3. Opastettu vierailu Kansallisarkiston näyttelyyn: "Suomen Suuriruhtinanmaan wastaiselle menestykselle - Valtiopäivät 1863-1864". (9)

Huhtikuu:
25.4. Venäjää käsittelevän suomenkielisen tietokirjallisuuden lukupiiri. Luettava teos: Kaisa Kinnunen: Suomi-Neuvostoliitto-seuran historia 1944-1974. (Sisältää Aimo Minkkisen kirjoittaman osion "Katsaus Suomi-Neuvostoliitto-seuran historiaan 1975-1991"). Helsinki. Suomi-Venäjä-seura, 1998. Lukupiiri oli osa seuran juhlavuoden toimintaa. Historiateoksen toinen kirjoittaja Aimo Minkkinen osallistui lukupiiriin. (5)
26.4. Opastettu vierailu Kulttuurien museon ja Helsingin yliopistomuseon näyttelyyn "Siperiaan!", jossa kerrottiin kielentutkija M.A. Castrénin (1813-1852) matkoista Siperiassa. Opastajana oli näyttelyn koonnut Ildiko Lehtinen. (Helsingin yliopistomuseo, Snellmaninkatu 3, Helsinki) (12)

Kesäkuu:
7.6. SVS:n pääkaupunkiseudun osastojen yhteistyössä järjestämä Venäläinen Viapori - kaupunkisuunnistus, jota olimme mukana järjestämässä. Siitä tuli tähän mennessä osallistujamäärältään suurin kaupunkisuunnistus.

Syyskuu:
1.9. Perinteinen yliopiston avajaiskarnevaalin elokuvailta, jossa katsottiin Leonid Gajdain Brilliantovaja ruka vuodelta 1968. (15)

Lokakuu:
22.10. Tutustumiskäynti WeeGeessä Helinä Rautavaaran museossa esillä olleeseen näyttelyyn Tundran ja taigan tulilla. Näyttelyn esineistön oli kerännyt Marianna Flinckenberg-Gluschkoff, joka myös esitteli näyttelyn. (4)

Marraskuu:
4.11. Keskustelutilaisuus Venäjän ja Ukrainan konfliktista. (14)
20.11. Lukupiiri: Kalle Kniivilä "Putinin väkeä". (10)

Joulukuu:
2.12.: Matkailuilta, jossa katsottiin Kaliningradin matkalle ja Vologdassa pidetylle kielikurssille osallistuneiden valokuvia. Mukana oli myös matkoja järjestäviä tahoja, joiden matkasuunnitelmista kuultiin ennakkotietoja. (17)

Humanitaarinen toiminta

Jatkoimme Venäjän Karjalan lastenkotilasten avustamista Pelastakaa lapset ry:n kautta.

Matkat ja retket

Toukokuu: Retki Hankoon ja Inkooseen yhdessä Käpylän Druzhban kanssa. Hangossa ohjelmassa oli teemaopastus "Neuvostoliiton vuokra-aika 1940 -41", käynti ortodoksikirkossa ja tutustuminen Riilahden taistelusta kertovaan näyttelyyn Hangon museossa. Inkoossa kävimme Igor-museossa, jossa tutustuimme Porkkalan vuokra-aikaan. (24)

Heinäkuu: 9.-16. Matka Kaliningradiin. Matkareitti: Helsinki-Tallinna-Sigulda-Liepaja-Nida-Kaliningrad-Baltijsk-Sovetsk (Tilsit)-Siauliai-Riika-Tallinna-Helsinki. (18)

Elokuu: 23.8. Retki Tampereelle, jossa opastettu vierailu Lenin-museossa, kun se oli vielä entisessä asussaan. Lounaan yhteydessä pidettiin jäsenistölle avoin johtokunnan syyskauden avauskokous, jossa puhuttiin syksyn toiminnasta. (7)

Toiminnasta tiedottaminen, aktiivisuus ja uusien jäsenten hankinta

Verkkosivut, jäsenkirje ja sähköpostilistat ovat kanavia tiedottaa tapahtumista ja matkoista. Laajemmalle yleisölle tarkoitetuista tilaisuuksista tiedotimme SVS:n Etelä-Suomen piirin sähköisen tiedotteen ja Kontakt-lehden kautta. Yliopistolla tiedotimme tapahtumista erityisesti ainejärjestöjen sähköpostilistoilla ja ilmoitustauluilla. Omalla sähköpostilistalla on 29 lukijaa.

Pyrimme saamaan osaston uusia jäseniä ja erityisesti opiskelijoita tulemaan aktiivisesti mukaan toimintaan. Vuoden aikana liittyi 13 uutta jäsentä.

Vuoden aikana lähetettiin kaksi jäsenkirjettä.

Yhteistyö ja osallistuminen Suomi-Venäjä-Seuran toimintaan

Osaston edustajat osallistuvat SVS:n Etelä-Suomen piirin piirikokoukseen Riihimäellä (5.4.) ja pääkaupunkiseudun viiden osaston yhteiseen 70-vuotisjuhlaan, joka pidettiin 10.10. Helsingin työväentalolla. Osallistuimme myös Helsingissä Kaisaniemen puistossa pidetyillä Maailma kylässä -festivaaleilla päivystykseen Suomi-Venäjä-seuran infopisteellä.