Helsingin yliopiston Venäjä-seura
toimintakertomus 2013

Helsingin yliopiston Venäjä-seura yhdistää Venäjästä kiinnostuneita yliopistolaisia yli tiedekunta- ja kampusrajojen. Se on Suomi-Venäjä-Seuran osasto ja tekee yhteistyötä yliopistolla muiden Venäjä-toimijoiden ja SVS:n osastojen kanssa. Osasto järjestää kulttuuritapahtumia, esitelmätilaisuuksia ja retkiä. Se pyrkii toiminnassaan luomaan kontakteja venäläisiin opiskelijoihin sekä edistämään suomalaisten ja Suomessa asuvan venäjänkielisen väestön välistä vuorovaikutusta. Vuosittain järjestetään matka lähialueille tai johonkin muuhun venäläiseen kohteeseen.

Toimintavuoden 2013 aikana osasto jatkoi Esa Hakalan vetämänä Venäjää käsittelevää suomenkielisen tietokirjallisuuden lukupiiriä. Lukupiiri kokoontui neljä kertaa, ja luetut teokset olivat: Kenen aika? Esseitä venäläisestä nykykirjallisuudesta (toim. Tomi Huttunen ja Tintti Klapuri); Venäjä - myyteille kyytiä (Esa Seppänen); Venäläiset tulevat (Leena Liukkonen); sekä Neuvostoliiton tragedia (Osmo Jussila). Leena Liukkonen oli mukana keskustelemassa kirjastaan lukupiiriläisten kanssa. Osallistujia lukupiirillä oli 6-12, ja se kokoontui Maailman kulttuurien laitoksen Venäjä-huoneessa.

Osasto oli mukana toteuttamassa yhdessä Suomi-Venäjä-seuran pääkaupunkiseudun osastojen kanssa 18.5. järjestettyä Venäläinen Helsinki -kaupunkisuunnistusta, jonka teema oli vuonna 2013 "Autonomian ajan Helsinki". Osastolaiset osallistuivat kohteiden ja reitin suunnitteluun sekä hoitivat suunnistajien lähetyksen ja vastaanoton. Lisäksi osasto hoiti yhteistyön Vietti ry:n kanssa, minkä seurauksena tapahtuman jatkopaikka saatiin Vietin kautta ja myös haastettiin Vietti osallistumaan suunnistukseen omalla joukkueellaan.

Syksyn 2013 aikana valmisteltiin monitieteinen seminaari "Tutkijoiden seikkailut Venäjällä ja Neuvostoliitossa", joka toteutui 17.1.2014. Syksyllä 2013 myös valmisteltiin kesällä 2014 toteutettava matka Kaliningradiin. Suunnitelmissa oli ollut pitää venäläiseen nykykirjallisuuteen ja/tai sen käännöksiin liittyviä tilaisuuksia, mutta koska vuoden 2013 aikana perustettiin erillinen Venäläisen kirjallisuuden seura, joka järjestää mainitunkaltaisia tilaisuuksia, osastomme luopui ajatuksesta. Sen sijaan yhteistyötä Venäläisen kirjallisuuden seuran kanssa voidaan jatkossa tehdä.

Kulttuuritoiminta ja esitelmätilaisuudet

Vuoden aikana osasto järjesti seuraavat venäläiseen kulttuuriin liittyvät tilaisuudet (suluissa osallistujamäärät):
Tammikuu: 27.1. Kotkien varjot - Suomi vuonna 1812 -näyttelyyn tutustuminen Kansallisarkistossa. Tutkija Pertti Hakala esitteli näyttelyn. (12)
Helmikuu: 2.2. elokuvaexcu Suuri kansalainen, osat I ja II. Elokuvan jälkeen saimme tilaisuuden keskustella elokuvan kääntäjä-tekstittäjän kanssa Moskova-baarissa. (7)
8.2. Laskiaiskarnevaali "Maskarad". Ohjelmassa oli naamiaiset, tietokilpailu ja karaoke-yhteislaulua. Tarjolla oli blinejä ja pannukakkua sekä ylenpalttinen nyyttikestipöytä. (30)
18.2. Vuosikokous (10)
Maaliskuu: 4.3. Lukupiiri Kenen aika?: esseitä venäläisestä nykykirjallisuudesta (6).
Huhtikuu: 26. ja 27.4. Venäläinen legendaarinen rock-bändi DDT ja keulakuvansa Juri Shevtshuk esiintyi Helsingin yliopistolla runotapahtumassa sekä konsertissa Kulttuuritalolla. Tiedotimme tapahtumista jäsenkirjeessä sekä sähköpostilistojen kautta opiskelijoille ja muille yliopistolaisille.
Toukokuu: 3.5. lukupiiri Esa Seppänen "Venäjä - myyteille kyytiä" (6)
16.5. Näyttely Suomen Kansalliskirjaston Slaavilaisessa kirjastossa Kuka oli Jakov Grot? (10)
18.5. osallistuimme SVS:n Etelä-Suomen piirin ja pääkaupunkiseudun osastojen yhteistyössä järjestämään Venäläinen Helsinki -kaupunkisuunnistukseen. (40)
Syyskuu: 5.9. Lukuvuoden avajaispäivänä katsottiin komediaelokuva Zdravstvujte, ja vasha tjotja (15)
Lokakuu: 11.10. Lukupiiri Leena Liukkonen: Venäläiset tulevat (10)
Lokakuu: 26.10. Oopperakäynti: Nenä-ooppera (Metropolitan Opera) elokuvateatteri Maximissa. (7)
Marraskuu: 2.2. Vierailu Akseli Gallen-Kallelan museossa, jossa Prokudin- Gorskin värivalokuvia. Toteutettiin yhteistyössä SVS:n Espoon osaston sekä Svenska avdelningenin kanssa. (27)
Joulukuu: 13.12. lukupiiri Osmo Jussilan Neuvostoliiton tragedia (6)
Seurasimme Venäjään liittyvää näyttely-, teatteri-, musiikki- ja elokuvatarjontaa aktiivisesti, tiedotimme niistä verkkosivuilla ja sähköpostilistalla. Osaston jäseniä osallistui talkootyöllä 9.3. pidettyjen Neukkubileiden järjestelyihin, muun muassa etukäteen pidettyihin piirakkatalkoisiin.

Humanitaarinen toiminta

Jatkoimme Venäjän Karjalan lastenkotilasten avustamista Pelastakaa lapset ry:n kautta.

Matkat ja retket

Toukokuu: 4.5. Kevätretki Lappeenrantaan. Venäläisyys on vahvasti läsnä Lappeenrannan historiassa ja nykypäivässä, joten valitsimme sen kevätretken kohteeksi. Linnoitus, kauppias Wolkoffin talo, Etelä-Karjalan museon perusnäyttely "Kolme karjalaista kaupunkia" ja erikoisnäyttely "Viimeinen tuomio - Ikoneita Itä-Karjalasta" olivat retken ohjelmassa, kuten myös illallinen Wolkoffin talossa. (10)
Kaliningradin matkan (9.-16.7.2014) valmistelu. Matkan järjestäjäksi valittiin Satu Koponen, matkareitti suunniteltiin, varaukset ja muut matkajärjestelyt ja matkaohjelma tehtiin ja lähtijät ovat ilmoittautuneet tammikuuhun 2014 mennessä.

Jäsenten aktiivisuus ja uusien jäsenten hankinta

Johtokunta kokoontui toimintavuoden aikana kahdeksan kertaa. Yksi pienempi suunnittelupalaveri pidettiin Kaliningradin matkan tiimoilta. Vuosikokous pidettiin 18.2. ja siihen osallistui 10 jäsentä. Johtokuntaan kuuluivat Irma Reijonen (puheenjohtaja), Krista Berglund, Marjaana Hakala, Martti Haltia (taloudenhoitaja), Matti Leskinen (varapuheenjohtaja), Aino Porevuo, Emilia Suuronen, Susan Ikonen (sihteeri), Esa Hakala ja Meriam Ronimus.

Osaston aktiivijäseniin kuuluu 10 johtokunnan jäsenen lisäksi toistakymmentä muuta aktiivia, jotka osallistuvat kiinteästi seuran toimintaan. Tämän lisäksi osaston jäsenistössä on lukuisia kysyttyjä luennoitsijoita sekä esitelmöitsijöitä Venäjään liittyvistä teemoista. Jäsenmäärä pysyi toimintavuonna kutakuinkin ennallaan. Uusia jäseniä tuli 9, mutta vastaavasti jäsenmaksunsa maksamatta jättäneitä poistettiin rekisteristä. Jäsenmäärä on vuoden 2014 vuosikokoukseen tultaessa 74 henkilöä.

Susan Ikonen osallistui kaksipäiväiseen SVS:n Etelä-Suomen piirin järjestämään Ideasta onnistuneeksi tapahtumaksi -koulutukseen, jossa ideoitiin vuoden 2013 kaupunkisuunnistustapahtumaa. Irma Reijonen osallistui syksyllä kahteen vuoden 2014 Venäläinen Helsinki -kaupunkisuunnistuksen ideointipalaveriin. Joulujarmarkan yhteydessä järjestettyyn uusien jäsenten tervetulotilaisuuteen osallistuivat Irma Reijonen, joka esitteli kaupunkisuunnistustapahtumaa, ja Susan Ikonen, joka kertoi yliopiston Venäjä-seuran toiminnasta. Johtokuntien ajankohtaispäiville 19.-20.10. osallistuivat Irma Reijonen ja Susan Ikonen. SVS:n Etelä-Suomen piirin piirikokouksessa 14.4. Helsingissä osastoa edustivat Susan Ikonen ja Emilia Suuronen. Irma Reijonen on SVS:n valtuuston jäsen.

Yhteistyö

Kuluneen vuoden aikana on jatkettu yhteistyötä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen ainejärjestön Vietti ry:n kanssa. Vietin kanssa mietitään yhteistyön tiivistämistä ja syventämistä, mm. yhteisiä tapahtumia. Ruplan kanssa yhteistyö ei ole yhtä aktiivista, mutta tiedotamme toiminnasta myös Ruplan sähköpostilistalla, samoin kuin Venäjän ja Itä-Euroopan maisterikoululaisten järjestön Sashan listalla. SVS:n osastoista yhteistyö on ollut vilkkainta Länsi-Helsingin osaston sekä Svenska avdelningenin kanssa.

Tiedottaminen toiminnasta

Verkkosivut, jäsenkirje ja sähköpostilistat ovat toimineet kanavina tiedotettaessa tapahtumista ja matkoista. Laajemmalle yleisölle tarkoitetuista tilaisuuksista olemme tiedottaneet hyvissä ajoin ennen tapahtumaa SVS:n Etelä-Suomen piirin ja yliopiston tapahtumakalentereissa ja erilaisten sähköpostilistojen kautta.