Helsingin yliopiston Venäjä-seuran toimintakertomus 2012

Helsingin yliopiston Venäjä-seura yhdistää Venäjästä kiinnostuneita yliopistolaisia yli tiedekunta- ja kampusrajojen. Se on Suomi-Venäjä-Seuran osasto ja tekee yhteistyötä yliopistolla muiden Venäjä-toimijoiden ja SVS:n osastojen kanssa. Osasto järjestää kulttuuritapahtumia, esitelmätilaisuuksia ja retkiä. Se pyrkii toiminnassaan luomaan kontakteja venäläisiin opiskelijoihin sekä edistämään suomalaisten ja Suomessa asuvan venäjänkielisen väestön välistä vuorovaikutusta. Vuosittain järjestetään matka lähialueille tai johonkin muuhun venäläiseen kohteeseen.

Toimintavuoden 2012 aikana osasto aloitti Esa Hakalan vetämän Venäjää käsittelevän tietokirjallisuuden lukupiirin. Lukupiiri kokoontui neljä kertaa. Tarkoituksena on ollut lueskella ajankohtaisia Venäjään liittyviä tietokirjoja ja kokoontua keskustelemaan heränneistä ajatuksista. Tietokirjallisuutta on lähestytty helposti - kukin on saanut perehtyä haluamaansa tekstinpätkään ja kertoa, millaisen mielikuvan asiasta on saanut. Kirjaa ei ole välttämättä tarvinnut edes lukea. Keskustella voi lukemattakin ja saada silti arvokkaita aineksia kulloiseenkin aiheeseen perehtymiseen. Tietokirjojen luonteeseen kuuluu, että niitä luetaan pätkittäin ja tarpeellisin osin. Keskustellen lukuhetkeen saa uutta näkökulmaa ja puhtia.

Lukupiirissä on luettu Äiti-Venäjän aapinen, Näin naapurista, Pietari on rock ja Venäläisen kirjallisuuden historia. Jopa itse kirjojen tekijöitä on saatu mukaan kertomaan teoksista: Tomi Huttunen (Pietari on rock) ja Kirsti Ekonen ja Sanna Turoma (Venäläisen kirjallisuuden historia). Aluksi lukupiiri kokoontui Kallion kirjaston tiloissa, mutta syyskaudeksi tapaamiset siirrettiin yliopistolle.

Osasto on ollut mukana toteuttamassa yhdessä Suomi-Venäjä-seuran pääkaupunkiseudun osastojen kanssa kaupunkisuunnistusta Kalliossa 12.5. Osastolaiset päivystivät Juttutuvan rastilla, ja laativat siellä suoritettavan tehtävän. Osaston jäsenet kokosivat joukkueen, joka olikin menestyksekäs ja voitti koko kisan.

Osaston arkisto luovutettiin yliopiston keskusarkistoon.

Vuoden aikana suunniteltiin edelleen monitieteistä luentosarjaa tai seminaaria "Helsingin yliopisto tutkii Venäjää Venäjällä", jonka toteutus siirrettiin vuodelle 2013.

Kulttuuritoiminta ja esitelmätilaisuudet

Vuoden aikana osasto järjesti seuraavat venäläiseen kulttuuriin liittyvät tilaisuudet (suluissa osallistujamäärät):
Tammikuu:
Vanha uusi vuosi / Staryi novyi god -illanvietto. Teemana vaalivuosi. Venäläis-suomalainen levyraati. Nyyttikestit, osasto osallistui tarjoiluihin. (28)
Helmikuu:
20.2. vuosikokous.
Maaliskuu:
Lukupiiri (osallistujia 7).
venäläinen legendaarinen rock-bändi DDT esiintyi Helsingissä Cirkuksessa ja Tampereella Tampere-talossa. Tiedotimme sähköpostilistojen kautta opiskelijoille ja muille yliopistolaisille keikoista ja yhtyeen keulahahmon Juri Shevtshukin luennosta yliopistolla. Helsingin tilaisuudet olivat molemmat täynnä.
Toukokuu:
12.5. osallistuimme SVS:n pääkaupunkiseudun osastojen yhteistyössä järjestämään Venäläinen Helsinki -kaupunkisuunnistukseen.
Lukupiiri 10.5 (osallistujia 7).
Kesäkuu:
5.6. Nobel-näyttelyyn tutustuminen Kansallisarkistossa. Tutkija Pertti Hakala esitteli näyttelyn. (Osallistujia 8)
Syyskuu:
5.9. Lukuvuoden avajaispäivänä järjestettiin perinteinen elokuvailta. Elokuvana oli Mimino. (Osallistujia 15)
20.9. Opastettu kävelykierros Helsingin ortodoksisella hautausmaalla (Lapinlahdentie 2). Kävelykierroksen oppaina toimivat Svante Konstantin Kuhlberg ja Sergei Pogreboff. He selvittivät hautausmaan historiaa ja esittelivät hautamuistomerkkejä sekä kertovat tarinoita sinne haudatuista ihmisistä. Ortodoksisen seurakunnan pappi isä Mikael Sundkvist kertoi ortodoksisesta hautajaiskulttuurista ja hautajaismenoista mm. panihidasta. Pääsimme käymään myös Pyhän Eliaan kirkossa (vuodelta 1958) ja Pyhän Eliaan kappelissa (vuodelta 1852). (Osallistujia 25).
Lokakuu:
lukupiiri 18.10. (osallistujia 8)
Marraskuu:
lukupiiri 15.11. (osallistujia 10)

Seurasimme Venäjään liittyvää näyttely-, teatteri-, musiikki- ja elokuvatarjontaa aktiivisesti, tiedotimme niistä verkkosivuilla ja sähköpostilistalla. Osaston jäseniä osallistui talkootyöllä 3.3. pidettyjen Neukkubileiden järjestelyihin.

Humanitaarinen toiminta

Jatkoimme Petroskoin lastenkodin avustamista Pelastakaa lapset ry:n kautta.

Matkat ja retket

23.-27.8. Osasto järjesti omatoimimatkan Vilnaan. Tutustuimme opastetulla kierroksella Vilnan yliopistoon, jossa näimme kirjaston aarteita ja tutustuimme vanhaan observatorioon. Vanhan kaupungin nähtävyyksiä katselimme niin ikään opastetulla kävelykierroksella. Kävimme myös U?upion kaupunginosassa ja tutustuimme sen itsenäisyysjulistukseen. Päiväretken teimme Trakaihin, jossa tutustuimme karaiimien kulttuuriin. Käynnit Vilnan KGB-museossa ja juutalaismuseossa muistuttivat Vilnan historian synkistä kausista ja tapahtumista. Vilnan neuvostomenneisyys näkyi positiivisella tavalla ravintolatarjonnassa: saimme maistella paitsi liettualaisen, myös armenialaisen, gruusialaisen ja uzbekkilaisen keittiön herkkuja. (Osallistujia 10)

Jäsenten aktiivisuus ja uusien jäsenten hankinta

Johtokunta kokoontui toimintavuoden aikana viisi kertaa. Pienempiä toiminnan suunnittelupalavereja pidettiin useammin. Vuosikokous pidettiin 20.2. ja siihen osallistui 8 jäsentä. Vietin ja ruplan puheenjohtajat olivat myös paikalla. Johtokuntaan kuuluivat Irma Reijonen (puheenjohtaja), Krista Berglund, Marjaana Hakala, Martti Haltia (taloudenhoitaja), Matti Leskinen (varapuheenjohtaja), Aino Porevuo, Emilia Suuronen, Susan Ikonen (sihteeri) ja Esa Hakala.
Osaston aktiivijäseniin kuuluu 10 johtokunnan jäsenen lisäksi toistakymmentä muuta aktiivia, jotka osallistuvat kiinteästi seuran toimintaan. Tämän lisäksi osaston jäsenistössä on lukuisia kysyttyjä luennoitsijoita sekä esitelmöitsijöitä Venäjään liittyvistä teemoista. Jäsenmäärä pysyi toimintavuonna kutakuinkin ennallaan. Uusia jäseniä tuli 7, mutta vastaavasti jäsenmaksunsa maksamatta jättäneitä poistettiin rekisteristä.
Uusien jäsenten koulutuspäivään osallistui 3 jäsentä. Sihteeri osallistui jäsenrekisterikoulutukseen 5.3. Puheenjohtaja ja sihteeri osallistuivat viestintäkoulutukseen 9.4. Johtokuntien jäsenille suunnattuun koulutukseen osallistuivat Emilia Suuronen, Susan Ikonen ja Irma Reijonen. SVS:n Etelä- Suomen piirin piirikokouksessa Loviisassa 10.4. osastoa edustivat Irma Reijonen ja Susan Ikonen. Irma Reijonen on SVS:n valtuuston jäsen.

Yhteistyö

Kuluneen vuoden aikana on avattu yhteistyö Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen ainejärjestöön Vietti ry:hyn. Vietin kanssa mietitään yhteistyön tiivistämistä ja syventämistä, mm. yhteisiä tapahtumia. Ruplan kanssa yhteistyö ei ole yhtä aktiivista, mutta tiedotamme toiminnasta myös Ruplan sähköpostilistalla, samoin kuin Venäjän ja Itä-Euroopan maisterikoululaisten järjestön Sashan listalla. SVS:n osastoista yhteistyö on ollut vilkkainta Länsi-Helsingin osaston kanssa.

Tiedottaminen toiminnasta

Verkkosivut, jäsenkirje ja sähköpostilistat ovat toimineet kanavina tiedotettaessa tapahtumista ja matkoista. Laajemmalle yleisölle tarkoitetuista tilaisuuksista olemme tiedottaneet hyvissä ajoin ennen tapahtumaa HYY:n, SVS:n Etelä-Suomen piirin ja yliopiston tapahtumakalentereissa ja erilaisten sähköpostilistojen kautta.