Helsingin yliopiston Venäjä-seuran toimintakertomus 2011

20.2.2012 luonnos Helsingin yliopiston Venäjä-seura yhdistää Venäjästä kiinnostuneita yliopistolaisia yli tiedekunta- ja kampusrajojen. Se on Suomi-Venäjä-Seuran osasto ja tekee yhteistyötä muiden SVS:n osastojen ja Venäjä-toimijoiden kanssa. Osasto järjestää kulttuuritapahtumia, esitelmätilaisuuksia ja retkiä. Se pyrkii toiminnassaan luomaan kontakteja venäläisiin opiskelijoihin sekä edistämään suomalaisten ja Suomessa asuvan venäjänkielisen väestön välistä vuorovaikutusta. Vuosittain järjestetään matka lähialueille tai johonkin muuhun venäläiseen kohteeseen.

Toimintavuoden 2011 erityisteemana oli Venäjän Karjala, jonne teimme kiertomatkan heinäkuussa. Teemaa käsiteltiin vuosikokousesitelmässä, jossa FL Vera Survo esitelmöi Karjalan matkailubrändistä. Karjalan-matkan kokemuksista ja järjestelyistä kerrottiin laajemmalle yleisölle marraskuussa Kulttuurikeskus Caisassa pidetyssä matkailuillassa.

Nykykirjallisuus-teemaa pidimme sillä osallistumalla aktiivisesti kirjailija Ljudmila Ulitskajan maaliskuiseen Suomen-vierailuun sekä tilaisuuksien järjestelyyn, verkostoitumiseen ja tiedottamiseen.

Suurta osaston panosta edellyttänyt tapahtuma oli yhteistyössä Suomi-Venäjä-Seuran pääkaupunkiseudun osastojen kanssa suunniteltu ja 14.5. toteutettu Venäläinen Helsinki -kaupunkisuunnistustapahtuma. Osastomme kutsumana myös Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen ainejärjestö Vietti ry. oli aktiivisesti mukana suunnistustapahtuman toteutuksessa.

Vuoden aikana suunniteltiin jo alustavasti sekä Venäjää käösittelevän tietokirjallisuuden lukupiiriä että monititeistä luentosarjaa tai seminaaria "Helsingin yliopisto tutkii Venäjää Venäjällä", joiden molempien toteutus siirrettiin vuodelle 2012.

Kulttuuritoiminta ja esitelmätilaisuudet

Vuoden aikana osasto järjesti seuraavat venäläiseen kulttuuriin liittyvät tilaisuudet (suluissa osallistujamäärät):

Seurasimme Venäjään liittyvää näyttely-, teatteri-, musiikki- ja elokuvatarjontaa aktiivisesti, tiedotimme niistä verkkosivuilla ja sähköpostilistalla.

Humanitaarinen toiminta

Jatkoimme Karjalan ja Viipurin lasten avustamista Pelastakaa lapset ry:n kautta.

Matkat ja retket

Jäsenten aktiivisuus ja jäsenhankinta

Johtokunta kokoontui toimintavuoden aikana viisi kertaa. Pienempiä toiminnan suunnittelupalavereja pidettiin useammin. Vuosikokous pidettiin 21.2. ja siihen osallistui 10 jäsentä. Johtokuntaan kuuluivat Irma Reijonen (puheenjohtaja), Krista Berglund, Marjaana Hakala, Martti Haltia (taloudenhoitaja), Matti Leskinen (varapuheenjohtaja), Alena Andronova, Aino Porevuo, Matti Kalliokoski, Susan Ikonen (sihteeri) ja Esa Hakala.

Seuran aktiivijäseniin kuuluu 10 johtokunnan jäsenen lisäksi toistakymmentä muuta aktiivia, jotka osallistuvat kiinteästi seuran toimintaan. Tämän lisäksi seuran jäsenistössä on lukuisi kysyttyjä luennoitsijoita sekä esitelmöitsijöitä eri Venäjään liittyvistä teemoista. Seuran jäsenmäärä pysyi toimintavuonna lähes ennallaan väheten yhden jäsenen verran. Seura on tehnyt yhteistyötä toimintavuoden aikana muiden SVS:n osastojen kanssa.

Vuonna 2011 osallistuttiin aktiivisesti SVS:n toimintaan. Uusien jäsenten päivässä (22.1) johtokuntalaiset vetivät pienryhmäkeskusteluja, ja 25.1. pidetyssä pääkaupunkiseudun osastojen yhteispalaverissa oltiin aktiivisesti aloittamassa kaupunkisuunnistusidean toteuttamista. Kolme osaston jäsentä osallistui talkootyöllä 5.3. pidettyjen Neukkubileiden järjestelyihin. Kuluneen vuoden aikana on aloitettu yhteistyö myös Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen ainejärjestön Vietti ry:n kanssa. Vietin kanssa mietitään yhteistyön tiivistämistä ja syventämistä eri muodoissa. Myös tiedotussuhteet toimivat.

Sihteeri osallistui jäsenrekisterikoulutukseen 5.3. Puheenjohtaja ja sihteeri osallistuivat viestintäkoulutukseen 9.4. Irma Reijonen ja Susan Ikonen edustivat osasto SVS:n Etelä-Suomen piirin piirikokouksessa Loviisassa 10.4. Irma Reijonen on SVS:n valtuuston jäsen ja on siten voinut olla läsnä Etelä-Suomen piirihallituksen kokouksissa.

Tiedottaminen toiminnasta

Verkkosivut, jäsenkirja ja sähköpostilistat ovat toimineet kanavina tiedotettaessa tapahtumista ja matkoista. Laajemmalle yleisölle tarkoitetuista tilaisuuksista olemme tiedottaneet hyvissä ajoin ennen tapahtumaa HYY:n, SVS:n Etelä-Suomen piirin ja yliopiston tapahtumakalentereissa ja erilaisten sähköpostilistojen kautta. Ljudmila Ulitskajan vierailusta tiedotimme eri tahoja sähköpostitse.