Helsingin yliopiston Venäjä-seuran toimintakertomus 2009

Helsingin yliopiston Venäjä-seura yhdistää Venäjästä kiinnostuneita yliopistolaisia yli tiedekunta- ja kampusrajojen. Se on Suomi-Venäjä-Seuran osasto ja tekee yhteistyötä muiden SVS:n osastojen ja Venäjä-toimijoiden kanssa. Osasto järjestää kulttuuritapahtumia, esitelmätilaisuuksia ja retkiä. Se pyrkii toiminnassaan luomaan kontakteja venäläisiin opiskelijoihin sekä edistämään suomalaisten ja Suomessa asuvan venäjänkielisen väestön välistä vuorovaikutusta. Vuosittain järjestetään matka lähialueille tai johonkin muuhun venäläiseen kohteeseen.

Vuoden 2009 toiminnassa teemana oli etenkin Gogolin 200-vuotisjuhla, joka näkyi osaston kulttuuritoiminnassa ja johon liittyen osasto myös itse sai näkyvyyttä. Osaston toiminta on aktivoitunut toimintavuoden 2009 aikana merkittävästi. Johtokuntaan on tullut uusia jäseniä, ja osaston kokonaisjäsenmäärä on kasvanut. Toiminta on ollut edellisvuosia näkyvämpää.

Yksi toimintavuoden kohokohdista oli Suomi-Venäjä-Seuran ja Ulkopoliittisen instituutin järjestämä Venäjän Federaation presidentin Dmitri Medvedevin puhetilaisuus Helsingin yliopistossa. Tilaisuuteen oli kutsuttu kolme osaston hallituksen jäsentä sekä muutamia muita jäseniä. Tilaisuudessa nostettiin esiin opiskelijavaihdon vilkastuttaminen Suomen ja Venäjän välillä, minkä Helsingin yliopiston Venäjä-seura ottaa huomioon toiminnassaan.

Kulttuuritoiminta ja esitelmätilaisuudet

Vuoden aikana osasto järjesti seuraavat venäläiseen kulttuuriin liittyvät tilaisuudet (suluissa osallistujamäärät):

Helmikuussa (16.2.) järjestettiin venäläistä rock-runoutta esittelevä tilaisuus "Sieluni haisee Nevski Prospektille". FT Tomi Huttunen kertoi esimerkein Pietaria käsittelevistä rock-sanoituksista. (20)

Gogolin 200-vuotisjuhlinta alkoi Ryhmäteatterin Päällystakki-näytelmällä, jonne järjestimme teatteri-illan 19.3. Esityksen jälkeen keskusteltiin siitä, mitä sanottavaa Gogolilla on nykyajan ihmiselle. (10)

Gogol-teema jatkui retkellä Tampereen työväen teatteriin katsomaan Gogolin näytelmä Reviisori. (5)

Osasto teki kulttuurimatkan 30.5. Tampereen venäläisiin kohteisiin: Pyhän Aleksanterin ja Pyhittäjä Hermannin kirkko, Museokeskus Vapriikin näyttely "Tampere 1918" sekä Lenin-museo, joihin molempiin oli tilattu opastus, sekä ruokakulttuurin osalta venäläinen ravintola. (6)

Osaston jäsenistö osallistui aktiivisesti Suomi-Venäjä-Seuran Etelä-Suomen piirin järjestämään Gogol-lukumaratoniin Taiteiden yössä 21.8.

Lukuvuoden avajaispäivänä 7.9. järjestettiin perinteinen elokuvailta keskusteluineen. Elokuvana oli Dzhentlemeny udatshi, klassinen 1970-luvun neuvostokomedia. (10)

Syyskuussa (10.9.) osasto vieraili Kansallisarkiston asiakirjanäyttelyssä "Venäjän keisarikunta ja Suomen suuriruhtinaskunnan synty 1808-1820", jossa oppaana toimi Kansallisarkiston projektipäällikkö Pertti Hakala. (16)

Kulttuuritoiminnan kohokohta oli vierailu Aleksanterin teatteriin 26.11. katsomaan Gogolin Mielipuolen päiväkirja -näytelmää. Osasto sai tilaisuuden tutustua Aleksanterin teatterin tiloihin ja historiaan, ja näytelmän jälkeen FT, Venäläisen kirjallisuuden dosentti Maija Könönen esitelmöi aiheesta "Gogolin mielipuolen esikuvat ja perilliset venäläisessä kirjallisuudessa". Vierailuun otti osaa Helsingin yliopiston Venäjä-seuran ohella Slavistipiiri, ja esitelmää jäi kuuntelemaan myös moni teatterivieras. (Teatterivierailu 35, esitelmä yli 100)

Perinteisen pikkujoulun sijasta loppuvuodesta alettiin valmistella Vanhan uuden vuoden (Staryi novyi god) juhlia, jotka vietettiin 14.1.2010.

Helsingin yliopiston Venäjä-seura on tahollaan tiedottanut myös muiden järjestämistä Venäjään tai venäläiseen kulttuuriin liittyvistä tapahtumista, esimerkkeinä Kino Lokakuu -elokuvafestivaali ja juhlaviikkojen venäläinen teatterivierailu.

Humanitaarinen toiminta

Jatkoimme Petroskoin lastenkodin avustamista Pelastakaa lapset ry:n kautta.

Retket ja matkat

(Suluissa osallistujamäärät)

Osasto järjesti kauan suunnitellun omatoimimatkan Kiovaan 30.4.-4.5. Matkalaiset tutustuivat jo tätä ennen Kiovan historian vaiheisiin sekä Slaavilaisen kirjaston kätköistä löytyneisiin kaupungin vanhoihin karttoihin. Matka osui vuotuiseen Kiovan kaupungin juhlapäivään, jolloin pääkatu Kreshtshatyk oli koko viikonlopun kävelykatuna. Matkalaiset tutustuivat Kiovan Rusin historian ja nyky-Ukrainan ohella perusteellisesti myös paikalliseen ruokakulttuuriin. Matkan kuvia on nähtävillä seuran www- sivuilla. (10)

Osasto teki 7.7. kesäisen retkipäivän Harakan saareen, jonka rakennuksista ja myös kasveista osa on peräisin ajalta, jolloin saari oli Venäjän armeijan käytössä. Jäsenet saivat tutustua paitsi saaren omaperäiseen kasvilajistoon myös saarella toimivaan taiteilijataloon. Oppaana toimi Harakan taiteilijayhdistyksen puheenjohtaja, Venäjälläkin tunnettu tekstiilitaiteilija Virpi Vesanen-Laukkanen. (12)

Arkistoprojekti

Useamman vuoden vireillä ollut osaston arkistomateriaalien kerääminen ja läpikäynti on suoritettu toimintavuoden aikana, ja asiakirjat ovat käytännössä valmiina luovutettaviksi Helsingin yliopiston keskusarkistoon. Tämän lisäksi vuoden 2008 lopulla pidetyn, suurta kiinnostusta herättäneen venäläisen kirjallisuuden professorin Pekka Pesosen muisteluillan äänitallenne on litteroitu johtokunnan toimesta.

Jäsenten aktiivisuus ja jäsenhankinta

Vuosikokous pidettiin 16.2. ja siihen osallistui 11 jäsentä. Johtokuntaan kuuluivat Irma Reijonen (puheenjohtaja), Krista Berglund, Marjaana Hakala, Martti Haltia (taloudenhoitaja), Matti Leskinen (varapuheenjohtaja), Anja Mankila, Aino Porevuo, Matti Kalliokoski, Susan Ikonen (sihteeri) ja Esa Hakala. Johtokunta kokoontui toimintavuoden aikana kuusi kertaa.

Seuran aktiivijäseniin kuuluu 10 johtokunnan jäsenen lisäksi 15 muuta aktiivia, jotka osallistuvat kiinteästi seuran toimintaan. Tämän lisäksi osaston jäsenistössä on lukuisia kysyttyjä luennoitsijoita sekä esitelmöitsijöitä Venäjään liittyvistä teemoista. Seuran jäsenmäärä kasvoi 15 % eli kymmenellä uudella jäsenellä vuonna 2009.

Irma Reijonen ja Susan Ikonen osallistuivat osaston edustajina SVS:n Etelä- Suomen piirin Venäjä-seminaariin ja piirikokoukseen Järvenpäässä 18.-19.4. Irma Reijonen on SVS:n valtuuston jäsen ja on siten voinut olla läsnä Etelä- Suomen piirihallituksen kokouksissa.

Tiedottaminen toiminnasta

Toimintavuoden aikana postitettiin kolme jäsenkirjettä. Niiden lisäksi tiedotuksessa käytettiin sähköpostilistoja, omia ja SVS:n verkkosivuja, yliopiston tapahtumakalenteria ja sanomalehtien tapahtumapalstoja. Sivujen ja sähköpostilistan ylläpitäjä on Matti Leskinen.