Matti Leskinen 22.5.1998
Masto

Niveljalkaisia ja tutkakaikua

Kivenlahden mastossa oli hyönteispyydyksenä Maatalouden tutkimuskeskuksen valmistama imurysä 1988-89, kun masto vaihdettiin uuteen. Pyydys on erotettavissa tarkkaan katsottaessa oikeanpuoleisen maston puolivälissä (noin 160 metrin korkeudella).
valokuva: Marko Nieminen

Imurysässä oli 40 cm halkaisijainen 2 m pitkä peltiputki, jonka alaosassa oli puhallin ja ilma virtasi yläpäästä varsin tiheäsilmäisen metalliverkon muodostaman suppilon läpi. Suppilon keskellä oli keräyspurkki, johon jäivät ilmavirran mukana tulleet niveljalkaiset ja siemenet. Pyydyksen läpi virtasi noin 3000 kuutiometriä ilmaa tunnissa.
Käytännössä kuitenkin esim. hyönteisten keräystehokkuus riippuu sekä tuulen nopeudesta että hyönteisten koosta. Siten saaliiksi saatujen yksilöiden lukumäärä suhteessa ilmamäärään on pienempi kuin hyönteisten yksilötiheys ilmassa.

Koko keräysaikana (2.8.-20.10.1988 ja 10.5.-4.8.1989) saadun saaliin ryhmittäinen jakauma on nähtävissä alla olevassa kuvassa. Kuvan saaliista on jätetty pois kasvien siemenet ja yksi perhonen. Suhteellinen osuus on prosentteina toisaalta yksilömäärän osalta keltaisina palkkeina ja toisaalta kokoluokan perusteella arvioituna tutkaheijastuvuutena sinisinä palkkeina. Huomaa logaritminen asteikko!
Niveljalkaisten luokittelun teki Marko Nieminen. Kokoluokka on ilmaistu numeroilla, jotka kertovat vartalon pituuden millimetreinä. Ryhmät ovat seuraavat: Dipt = kaksisiipiset, Aph = kirvat, Col = kovakuoriaiset, Hym = pistiäiset, Thys = ripsiäiset, Auch = kaskaat, Psoc = jäytiäiset, Het = luteet, Psyll = kempit, Neur = verkkosiipiset ja Aran = hämähäkit. Esim. 2≤Dipt<4 tarkoittaa kaksisiipisiä, joiden vartalon pituus on ollut 2-4 mm.

KUVA


Siirry

Matti Leskinen
Meteorologian laitos