Opiskelu verkko-oppimisympäristössä

Verkko-oppimisympäristössä toimiminen - ja opiskelu verkossa ylipäätään - asettaa usein tiettyjä vaatimuksia mm. käyttämällesi tietokoneelle, selainohjelmalle ja muille tietokoneen asetuksille. Tämän vuoksi sinun kannattaa varmistaa, että mm. käyttämäsi selain soveltuu verkko-opiskelussa käytettäväksi: jos selain ei ole yhteensopiva oppimisympäristön kanssa, ympäristössä olevien tenttien, harjoitusten ym. tehtävien suorittaminen voi olla mahdotonta - tai toimia ennalta-arvaamattomasti.

Opiskelu onnistuu verkkoympäristössä parhaiten, kun olet selvittänyt itsellesi ainakin seuraavat opintojaksoasi koskevat asiat:

    * mihin kyseisellä opintojaksolla on tarkoitus käyttää ympäristöä (esim. luentomuistiinpanojen jako, kurssitiedotus, tehtävien palautus jne.)
    * onko verkko-oppimisympäristön käytölle jotakin aikataulua
    * mikäli aikataulu on olemassa, millainen se on
    * mitä toimintaa sinulta edellytetään oppimisympäristön käytössä.


Verkko-oppimisympäristön aikataulut edellyttävät niiden seuraamista ja toimintaa aikataulun mukaisesti. Opintojakson suorittamista ei aina arvioida tentillä, vaan esimerkiksi  oppimisympäristössä käytävään keskusteluun osallistumisella tai muun toiminnan avulla (esimerkiksi ryhmätyöt ympäristössä jne). Opettajalla on oikeus määrittää, millaista toimintaa sinulta edellytetään ja hyväksyä opintosuoritus sen mukaisesti. Verkkokeskusteluissa sinun on hyvä ottaa huomioon lisäksi mm. seuraavia seikkoja:

    * suosi lyhyttä ja ytimekästä asioiden esittämistapaa
    * vältä ilmaisutapoja, jotka lukija voi väärinymmärtää henkilökohtaisuuksina
    * huomaa, että kaikilla keskustelupalstoilla viestien muokkaaminen ei ole jälkikäteen välttämättä mahdollista.


Yliopisto-opinnot voivat joskus tuntua yksinäiseltä työltä. Verkko-oppimisympäristöä käytätään useilla opintojaksoilla kuitenkin juuri keskustelun tai ryhmätyöskentelyn virittämiseen. Nämä työmuodot edellyttävät yhteistoimintaa ja keskinäistä yhteistyötä.