MARV1 2010  | Metsikkökoealojen Kartoitus ja Mittaus
Muutettu 20.5.2010, klo 17:10
Pages: [Index]

Tavoitteet ja taustaa

MARV1-metsikkökoealaharjoituksen yhteydessä kerätään tutkimusaineistoja kaukokartoitushankkeisiin (2007 lähtien). Aineistoja on käytetty lukuisiin opinnäytetöihin ja tutkimusprojekteihin.

Vuonna 2010 aineistoja kerätään tutkimukseen, jossa selvitetään puulajin tunnistamista ilmakuva- ja laserkeilausaineistoilta. MARV1-opiskelijoiden tehtävänä kartoittaa koealan puut sekä mitata luotettavasti niiden perustunnukset.

Kurssille on perustettu 14 metsikkökoealaa 7 eri alueelle, joista yksi on harjoittelualue (7A, muistokuusikko). Koealojen vallitsevan latvuskerroksen puut on mitattu fotogrammetrisesti  (menetelmäkuvaus) ja mittaukset on jalostettu kartoiksi. Metsikkökoealalta mitataan myös vallittujen latvuskerrosten puita, jotka kartoitetaan fotogrammetristen puiden avulla maastossa.

Syntyvät aineistot (indeksisivu), ovat opettajien, graduntekijöiden ja tutkijoiden käytettävissä. Hyytiälä kuuluu myös kv. satelliittikuvatutkijoiden VALERI-verkostoon. SMEAR II-asema tukee kaukokartoitustutkimusta - aurinkofotometri mittaa ilmakehän optista paksuutta 8 taajuudella, pilviLiDAR mittaa ilmakehän hiukkasia ja  A-talon katolla oleva spektrofotometri tulevan valon spektriä UV-GRN alueella. Koejärjestelyyn (pdf 12.5.2009) kuuluu yli 18000 maastoon paikannettua puuta 124 koealalta; mm. 4 laserkeilausta; ilmakuvauksia 1946-2009. Viimeisimmän ilmakuvauksen teki MML toukokuussa 2009 ja he testasivat uutta Z/I DMC digikameraansa. Kesälle 2010 on tulossa aaltomuotolaserkeilaus (full-waveform LiDAR), jonka käyttökelpoisuutta selvitetään taimikoiden arvioinnissa ja puulajitunnistuksessa. Aaltomuotolaser näytteistää ja tallentaa palaavan kaiun muodon 1 GHz taajuudella (15 cm välein). MARV1-aloilla tehdään kesällä 2010 Social Forest Planning TEKES-hankkeen maastotöitä, johon liittyy kuvauksia miehíttämättömästä (UAV) lennokista elokuussa taimikoiden kasvillisuuden ollessa varttunutta. 


Tutkija Lauri Korhonen (JoY) täydennysmittasi v. 2007 MARV1-aloja
Kajanuksen putkella 11.6.2008.

 
Tutkimuksen ja opetuksen yhdistämisen tavoitteena on osaltaan lisätä harjoituksen mielekkyyttä, kun omat havainnot menevät hyötykäyttöön ja päästään tutustumaan uusimpaan metsien kaukokartoitustekniikkaan.


DMC-kameratesti Hyytiälässä 31.05.2009.

Geodeettisen laitoksen UAV-helikopteri kuvaamassa Ala-Hyytiälän tilalla.