MARV1 2010  | Metsikkökoealojen Kartoitus ja Mittaus
Muutettu 20.5.2010, klo 17:10
Pages: [Index]

ALUEPOHJAINEN estimointi

Vaihtoehtoinen ja itse asiassa yleisempi ja tehokkaampi tapa käyttää LiDARia puuston määrän ja rakenteen estimointiin on, ei puutason estimointi kuten MARV1-harjoituksessa, vaan estimointi koeala/segmentti/aluetasolla.

1. Alueen keilaus ja korkeailmakuvaus

2. Maastoreferenssikoealojen mittaus (ympyrä- tai relaskooppikoealoja, tarkka paikannus)

3. Piirreirrotus ja mallinnus

3.1 Referenssikoealojen LiDAR-pisteistä lasketaan erilaisia selittäviä tunnuslukuja, jotka kuvaavat latvuston tiheyttä ja korkeusprofiilia. Ilmakuvilta irrotetaan sävyarvo/tekstuuripiirteitä, joilla pyritään selittmään puulajivalikoimaa.

3.2 Maastotunnusten (esim. V, D, G, H, Vspp) ja piirteiden (selittäjien) välille rakennetaan niiden väliset riippuvuudet kuvaavia malleja (esim. lähimmän naapurin menetelmät, regresiotekniikat).

4. Estimointi

Alue jaetaan soluihin, segmentteihin ja/tai kuvioihin ja näille yksiköille lasketaan laser- ja ilmakuvapiirteet, jotka toimivat syötteenä malleille ja näin saadaan metsikkötunnukset ko. estimointiyksiköille.

Aluepohjaista menetelmää on sovellettu metsäteollisuusyritysten inventoinneissa jo vuodesta 2004. Seuraavana vuorossa olivat valtionmaat ja yksityismetsätalouden metsäsuunnittelussa on otettu ensi askeleita viime vuosina.

Aluepohjaisia menetelmiä ovat Suomessa tutkineet ja kehittäneet erityisesti Joensuun yliopiston tutkijat (2004-). Pioneereja olivat ruotsalainen Mats Nilsson, (1989-) ja norjalainen prof. Erik Naesset (1997-). Suomessa Prof. Juha Hyyppä oli ensimmäinen LiDAR-metsättkija (1998-). Kaupallisia LiDAR-palveluja on ollut saatavilla noin vuodesta 2003. Suomessa vaikuttavat mm. Terratec, Finnmap ja Blom.

Kuviokohtaisten puustotunnusten ennustaminen laserkeilauksella
(Metsätieteen aikakausikirja 4/2005). Taimikoissa (Metsätieteen aikakausikirja 1/2008).

Koska LiDAR data mittaa latvuston vertikaalista rakennetta ja tiheyttä, voidaan sitä käyttää latvuston sulkeutuneisuuden (%), lehti-pinta-alaindeksin, latvustuhojen jne. mittaamiseen. Soveluksissa tarvitaan kuitenkin aina maastomittauksia, joilla tehdään mallinnus (vaihe 3.2) ja kalibrointi (fenologia-, laite-, ilmakehätekijät). Koealoja ja maastomittauksia siis tarvitaan edelleen.

Esimerkki aluepohjaisesta LiDAR-estimoinnista (Lakkasuo Orivesi) (Korpela, Koskinen, Vasander et al. 2009).



Lakkasuon 63 ha luonnontilainen osa jaettiin 10 x 10 m ruutuihin ja ruutujen LiDAR pisteistä laskettiin mm. tunnukset hq10 (maksimi pituus/korkeus) ja pg15 (alle 15 cm maastomallista olevien maapisteiden osuus), jotka olivat selittäviä piirteitä  suotyypille (21 luokkaa)- RF (Random Forest ) ja SVM  (Support Vector  Machines) luokittimet opetettiin käyttämään näitä kahta ja useaa muuta LiDAR-piirrettä. .



Laserosumien korkeusjakauman  %-pisteet (10, 20,..100) kertovat siitä, kuinka puusto pidättää laserpulsseja. Kuvassa aitojen puustoisten soiden %-pistekäyrät. Runsaspuustoiset RhK, LhK, MK ja KgK erottuvat harvaspuustoisista (RaR). Esim. RHK:lla pisteistä enää 25% on 10% suhteellisen korkeuden alapuolella, kun taas RAR:lla yli 80% pääsee tuon korkeuden alle. Käyrien muoto kertoo myös puulajivalikoimasta (latvusten muoto).


Suotyyppi on luokkamuuttuja. Kuvassa on maaosumien osuus (pg, 0-1) puuston runkotilavuuden V =  (m3/ha, 0.-600) selittäjänä. Aluepohjainen puustotunnusten estimointi perustuu yo. kuvan kaltaisten relaatioiden mallintamiseen referenssikoealojen avulla.