MARV1 2008  | Metsikkökoealojen Maastomallien laadinta
Muutettu 4.6. 2008.
Pages: [Pääsivulle]

Kullekin koealalle on estimoitu maastomalli 50 cm tai 1 m rasterimallina käyttäen aineistona laserpisteitä heinäkuulta 2006 ja elokuulta 2007. Korkeusjärjestelmänä on käytetty N60, ortometrisiä korkeuksia, m.p.y. jotka poikkeavat noin 18.5 m WGS84 ellipsoidi-korkeuksista Hyytiälässä (lisätietoa).

Mallin laadinnassa on oleellista luokitella laserosumista, joita oli 10-15 per neliömetri, ne, jotka ovat todellisuudessa osuneet maahan.

Laadinta perustui kotikutoiseen, varsin yksinkertaiseen algoritmiin, kursivoidut kohdat ovat muuteltavia parametreja.

1) Jaa alue soluihin, esim. 2 x 2 m
2) Hae jokaisen solun alin osuma, ja ne jotka ovat korkeintaan 0.3 m sitä ylempänä
3) Tulosta nämä ja laadi niistä kolmioverkko TIN-mallina (Triangular irregular network)
4) Tutki kolmioverkon solmut (pisteet) ja poista ne jotka ovat epäuskottavia piikkejä. Epäuskottava piste on sellainen johon pääsee vain kolmiotasoja joiden kaikkien jyrkkyyys ylittää 15°.
5) Laadi näistä pisteistä uusi TIN ja tarkastele sitä visuaalisesti, hyväksy maastomalli tai palaa kohtaan 4) poistamaan piikkejä.



Koeala 4, suodattamaton TIN, joka saatu ottamalla solujen minimiarvot.


Tarkempi näkymä kolmioverkkoon.




Koeala 4. suodatettu TIN kolmen suodatuskierroksen jälkeen.

Koska TIN on laskennallisesti huono tiedon esitysmuoto (sen kolmion nopea löytäminen, johon piste (X,Y) kuuluu, on hidasta), tehtiin TIN2RASTER muunnos, jossa jokainen TINin kolmio skannattiin XY-hilassa ja saatu Z-arvo tallennettiin rasteri (kuva) muotoon, jota on nopea käsitellä. Muunnoksessa menetetään joitakin senttimetrejä tarkkuudessa interpoloinnin takia.


Koeala 4, 300 x 300 m maastomalli, rasterimalli tulostettuna ilmakuvalle. Ojitusalueen ojat näkyvät mallissa, jolle voidaan otaksua noin 0.3 m keskimääräinen tarkkuus (67 % tapauksista oikea korkeusarvo poikkeaa vähemmän kuin 0.3 m).