Fotogrammetriset puumittaukset Tontin ja SMEARin alueella

Ilkka Korpela

Tontin ja SMEARin alueelta mitattiin kaikki ilmakuvissa ja LiDARissa (2015 ja 2016) erottuneet puiden latvat.

Puulajiluokitus oli mänty, kuusi, lehtipuu ja kuollut puu.

Tontin alueen ja arboretumin alueella pyrittiin mittaamaan lehtikuuset ja vieraat mäntylajit männyiksi ja pihdat sekä erilaiset Picea-lajit kuusiksi. Puulajiluokitus on siksi luotettavin metsäksi luettavilla alueilla. Vaikka haapa usein erottuukin ilmakuvalta, ei sitä luokiteltu erikseen. Lepät ja koivut ovat kuvilta vaikeita erottaa. Laserin intensiteetin avulla tämä olisi jossain määrin ollut mahdollista, mutta siihen ei ollut aikaa.

Taimikoissa tehtiin myös mittauksia, mutta puukartat eivät siellä ole täydellisiä, sillä kuvien resoluutio ei ole riittävä, eivät 1-4-metriset taimet näy selkeinä laseraineistossa, jossa yksittäisten pulssien XY-tarkkuus on 15-20 cm mikä ”sumentaa kuvaa”.

 

Figure 13. Aseman taimikon korkeusväliltä 1-5 m ilmakuvalle tulostettu pistepilvi, jossa värin antaa pisteen korkeus maasta. Aseman sekametsä ja laserpisteet korkeusvälillä 15-32 m.

Menetelmä on operaattoriin perustuva. KUVAMITT-ohjelmaan ohjelmoitiin ominaisuuksia, joilla työ sujui noin 300 puun tuntivauhtia.

 

Figure 14. Vastavalon suunta on otollinen visuaaliselle puulajitulkinnalle. Operaattorilla oli useita kuvia per kohde aina tarkasteltavanaan. 2015 30 cm v-värikuvilla ja 2016 RGB-kuvilla kuolleet puut ovat harmaita. V. 2016 9 cm resoluutiolla oksarakenne on myös apuna puulajin tunnistamisessa.

http://www.helsinki.fi/~korpela/MARV1_2008/Equidistant_To_Camera.jpg

Figure 15. Operaattori osoittaa joltakin kuvalta latvapisteen, algoritmi hakee etäisyyden latvaan, ja tulostaa latvapisteen kaikille kuville sekä estimaatin puun pituudelle, joka saadaan DEM (maastomallin) avulla, joka kertoo maanpinnan korkeuden ko. XY-pisteessä. Tallennus tapahtui näppäinkomennolla 1, 2, 3 tai 4 – puulajin mukaan. Välillä kuvalla tulostetaan LiDAR-pisteitä, joista latvat erotti joskus kuvaa paremmin, erityisesti männikössä.  

KUVAMITT-pikaohje (KUVAMITT_quick_quide.htm).
Menetelmästä on variantti, http://www.helsinki.fi/~korpela/MARV1_2008/Mittausmenetelma.html


Puumittauksista laadittiin SMEAR-aseman ympärille 35 ruudun (40 x 30 m) koealaverkko. Ruuduista 20 mitataan ME-013C kurssilla.

Tapiolan pohjoispuolen vanhaan metsään laadittiin vastaava 9 ruudun (50 x 50 m) koealaverkko.