World Wibe Web (WWW eller W3) är ett internationellt mycket snabbt växande hypertextsystem. Den kan förstås som ett "övernät" av alla andra nät. Förutom egentlig WWW-hypertext ( HTTP, HyperText Transport Protocol) kan man också hitta och läsa praktiskt taget all annan information som finns offentligt tillgänglig på dator genom WWW, bl.a. gopher, news och ftp.
Det överlägset bästa sättet att nå nätet är att använda Mosaic, som klarar av att behandla all grafik, animationer och ljud. Om man inte har ett grafiskt användargränsnitt (dvs. Windows, Mac eller X) till förfogande, kan man ändå läsa all text från WWW med lynx, som också förstår hypertextlinkker.
WWW är alltså ett hypertextsystem, vilket betyder att du kan få mera information om ord som är markerade såhär genom att klicka på den markerade delen med musen. Genom att klicka på en bild kan du ibland få en större version av den, och det finns också en speciell typ av kartor ( "image map") man kan klicka på. Här är t.ex. en karta över datorservice i Finland.
När du rör musens pointer omkring på rutan över en link, ser du i nedre
delen av rutan vart linken pointar. Från adressen ser du om den är
till Spektrums sidor, eller nånstans annanstans i världen. Från detta
kan du grovt uppskatta hur länge det tar att hämta in materialet;
desto längre borta det är, desto längre brukar det ta. Men det finns
en massa undantag till denna regel: ibland är det snabbare
att hämta ett dokument från
Nya Zeeland
än Estland
Om du klickat på något och du tycker att väntetiden blir för lång kan du stanna upp operationen genom att klicka på den roterande globen i övre högra hörnet med musen. Om du vill tillbaks till föregående dokument du läst kan du göra det med "Back-knappen i nedre vänstra hörnet.
På Helsingfors Universitet kan vem som helst som har användarlov till någon dator göra en egen WWW-hemsida åt sig. Det är faktiskt inte svårt att lära sig systemet och att göra en snygg hemsida, ett par timmar räcker om man inte är helt ovan med att använda datorer. Läs här om hur du kan göra det. Sen när du gjort det, är det bara att maila den som har ansvaret för Spektrums WWW-sidor och be honom/henne lägga till dig i listan över Spektrumiter med hemsida. Du kan också producera spektrala WWW-dokument.
Om du vill få teknisk info om dessa WWW-sidor, klicka här.
Och genom att klicka
här
eller på ikonen i början av raden
kommer du till en internationell WWW-presentation i
CERN.