Kotisivulle

Homepage

Curriculum Vitae

Research

Teaching

Exam results

Publications

Unpublished texts

European Sociol Assn

RN Biographies

Life Politics

Autobiography

Life story seminar

Hobbies

Letters to the editor
 

Links
 
 
 
 

 

.



(sänt till HBL 9.8.)
 

     Finlands Bank är igen aktuell pga direktörsutnämningarna. Banken, som har en ovanligt tung organisation, har fem direktörer vars arbetsuppgifter inte är helt klara. När Harri Holkeri var direktör hette det att han hade att göra med skidsporten. Numera är situationen ännu mera diffus. Den finska marken existerar bara som en skuggvaluta till euron, åtminstone enligt officiella utfästelser. Både Sauli Niinistö och Hufvudstadsbladet har betonat att det viktigaste för Finlands Bank är att försöka påverka den Europeiska Centralbanken. Finlands betydelse för euron är dock mycket liten samtidigt som en eventuell ekonomisk kris skulle påverka Europa med varierande styrka. Finlands djupaste lågkonjunktur under hela självständighetstiden var av helt andra mått än de relativt anspråkslösa konjunktursvängningarna i Tyskland eller Frankrike. För tillfället tycks utvecklingen igen gå mot en kraftig sväng i Finland, medan de stora europeiska ekonomierna klarar sig lindrigare undan. 
   Behöver vi därmed nu en tung organisation för att kunna påverka? Eller är det tvärtom så, att det som räknas är Finlands allmänna inflytande inom EU? Svaret beror på graden av oberoende som ECB kommer att åtnjuta i en verklig konjunkturförändring. Om problemet är lokalt kommer det helt säkert att sägas att ECB är oberoende och att EU-organen tyvärr inte kan påverka den. Om konjunktursvängningen däremot är allmäneuropeisk (medan Finland eventuellt kunde stå utanför den) blir ECBs oberoende sannolikt ganska illusoriskt. Frågan är alltså om Finlands Bank i sitt nuvarande format har några som helst möjligheter att påverka ECB. ECB kan ju tvärtom tycka att en uppsvälld organisation visar  ekonomisk omdömeslöshet eller är enbart löjlig.
 Faktum är ju att de flesta av FBs nuvarande uppgifter inte längre kan motiveras med bankens verksamhetsidé.  Finansminister Sauli Niinistö har med rätta upprepade gånger påpekat  att Finansministeriet och Finlands Bank har lika stora organisationer, vilket givetvis är vansinnigt med tanke på deras respektive uppgifter och ansvar. Ekonomisk forskning borde bedrivas inom universiteten eller de oberoende forskingsinstituten. Rysslandsforskning har ännu mindre existensberättigande inom FB. Den vettigaste lösningen vore därmed en lätt organisation som närmast följer med vad som händer inom ECB. Till det behövs några sakkunniga tjänstemän som sitter med i ECBs olika organ (“vara med och påverka”). FBs övriga verksamhet kan slopa seller överföras till de institutioner vikas egentliga uppgift det är att övervaka t.ex. utvecklingen i Ryssland eller de ekonomiska konjunkturerna.

  En intressant slutsats kan dras av det faktum att Finlands Banks nuvarande övergödda tillstånd visar mycket klart att finska beslutsfattare inte hyser något större tillit för eurons “evighet”. Om euron försvinner så finns den klassiska centralbanksstrukturen kvar (även om med uppgifter som inte heller i den situationen kan försvaras) och Finland kan relativt lätt återgå till en självständig penningpolitik. Men det är just detta som ingen beslutsfattare vill eller kan medge. Därför ger man FB rent imaginära uppgifter..

   En särskild orsak till mitt intresse för Finlands Bank är den att det finns så många kompetenta människor inom Finlands Bank som borde vara någon annanstans, där de kunde vara till avsevärt mera nytta. Vår ledande Rysslandskännare Pekka Sutela verkar i Finlands Bank (tyvärr gav Sutela upp en professur i Helsingfors universitet för att återgå till Finlands Bank), en stor del av våra bästa ekonomister är just i Finlands bank, tack vare de speciella förmånerna, inte för att uppigifterna skulle vara krävande eller intressanta. Och Finlands Banks nuvarande chef, som jag råkar ha studerat nationalekonomi tillsammans med, är en ytterst kompetent och intelligent människa, vars kompetens behövs för verkliga uppgifter och inte till skenaktiviteter.

Min åsikt är alltså att det inte behövs några nya direktörer för att ersätta de två som nu har lämnat banken: den ena var en enkel lobbare och den andra är en i och för sig kompetent person som skulle ha varit till större nytta någon annanstans.

J.P.Roos
professor
 
 

  
 



Back to beginning