Aiheen valinta ja sen rajaaminen

Paluu etusivulle

Sisällys

Aiheen valinta
Aikaisempi tutkimus
Aiheen rajaaminen

Aiheen valinta

Tutkimusaiheen valinta on luonnollisesti ehdoton edellytys tutkimusprosessin aloittamiselle. Aiheen valinta ja etenkin sen rajaaminen ovat usein varsinkin aloitteleville tutkijoille paljon vaikeampia tehtäviä kuin mitä etukäteen ajatellaan, ja monella tutkijalla on vielä raportin kirjoittamisen jälkeenkin vaikeuksia sanoa lyhyesti, selkeästi ja yksiselitteisesti, mikä se tutkimuksen aihe oikein on. Kääntäen, hyvät tutkijat ovat usein nimenomaan hyvien aiheiden keksijöitä, minkä lisäksi heillä on taito rajata tutkimuksen aihe toteutettavissa olevaksi tutkimusongelmaksi ja operationalisoida tutkimusongelma hyviksi tutkimuskysymyksiksi. Hyvän tutkimusaiheen löytäminen vaatii yhtäältä mielikuvitusta, joka auttaa näkemään vaihtoehtoja, että kriittistä asennoitumista, joka auttaa karsimaan kaikista vaihtoehdoista huonot, epätieteelliset ja toteuttamiskelvottomat pois. Yksikään aihe ei koskaan ole itsestäänselvä, vaan se täytyy, kuten kaikki muukin tieteellisessä toiminnassa, perustella.

Yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa voidaan ajatella, että aiheen valintaan ja sen oikeutukseen tutkimuskohteena vaikuttaa kolme päätekijää:
Hyvä aihe yhdistää kaikki nämä tekijät ja tutkijan on hyvä tiedostaa, minkä niistä perustelemiseen hänen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Onko esimerkiksi lukijat vakuutettava teoreettisen dilemman yleisestä merkityksestä vai - kuten opinnäytteissä usein on asian laita - osoitettava, että tietty tutkimusaihe ja tutkimusongelma on myös teoreettisesti relevantti. Metodpraktikan-teoksen tekijät (Esaiasson ym. 2003, 30-32) antavat viimeksi mainittuun ongelmaan kuusi strategista (vaihtoehtoista) toimintaohjetta:
Edelleen tutkimusaiheen valinnassa ja sen rajaamisessa kannattaa käytännöllisistä syistä ottaa huomioon joitain muitakin seikkoja, esimerkiksi:
Seuraavia ohjeita voi myös pitää hyvinä neuvoina tutkielman tekoa suunnitteleville (vrt. Hirsjärvi ym. 2003, 57):

Aikaisempi tutkimus

Aiheen valinta on välttämätöntä tutkimusprosessin käynnistämiseksi. Aihetta koskevaan kirjallisuuteen tutustuminen on puolestaan välttämätöntä aiheen rajaamiseksi, tutkimusongelman muodostamiseksi ja lähestymistavan valitsemiseksi. Aikaisempaan tutkimukseen tai ylipäätään aihetta koskevaan olennaiseen kirjallisuuteen tutustuminen voidaan jälleen jakaa muutamiin osiin, joista jokaisella on oma tehtävänsä. Näitä osia ovat esimerkiksi seuraavat:
Hyvä tapa aloittaa on hankkia jokin aihepiiriä käsittelevä mahdollisimman uusi perusteos (tai oppikirja tai "reader"), jos sellainen on saatavilla. Tällaisen teoksen avulla voi ensinnäkin paikantaa oman tutkimusaiheen aihepiirin laajempaan kokonaisuuteen sekä katsoa, mitkä ovat ne julkaisut, joihin tässä teoksessa tutkimusaiheen kohdalla viitataan. Näihin julkaisuihin tutustuminen auttaa puolestaan täsmentämään, rajaamaan ja paikantamaan edelleen sekä tarjoaa lisää kirjallisuutta luettavaksi. On tärkeätä muistaa, että monia aiheita tutkitaan monien koulukuntien näkökulmista ja että näillä koulukunnilla on taipumus viitata keskenään "samanmielisten" tutkijoiden tuotantoon. Tällaisten kiistanalaisten ja monitulkintaisten aiheiden tapauksessa on hyvä pystyä osoittamaan tietoisuutensa vaihtoehtoisten perspektiivien mahdollisuudesta.

Ellei perusteosta ole saatavilla, aikaisempaa tutkimusta voi lähteä hakemaan esimerkiksi erilaisista kirjallisuustietokannoista. Näiden tietokantojen sekä esimerkiksi elektronisten lehtien ansiosta aihetta koskevan tutkimuskirjallisuuden kartoittaminen ja siihen tutustuminen on paljon helpompaa kuin aikaisemmin. Opetushenkilökunta odottaakin opiskelijoilta omatoimisuutta ja ahkeruutta tässä osassa tutkimustyön tekemistä. Liikkeelle kannattaa usein lähteä Helsingin yliopiston kirjaston tarjoamista palveluista:
Opastusta tiedonhakuun ja linkkejä keskeisiin sähköisiin tietokantoihin löytää valtiotieteellisen tiedekunnan kirjaston sivuilta. Tutustu niihin ja kokeile asiasanoilla!
Helsingin yliopisto on keskittämässä tiedonhakupalvelujaan NELLI-tiedonhakuportaaliin. Siihen voi tutustua osoitteessa Http://www.nelliportaali.fi
Lisäksi hakusanoja voi kirjoittaa kansainvälisten hakupalvelujen kuten Altavistan (www.altavista.com) tai Google (www.google.com) hakuroboteihin. Vähääkään yleisemmillä termeillä tuloksia tulee näissä usein enemmänkin kuin tarpeeksi. Lisäksi eri kotisivuilla surffatessa kannattaa aina pyrkiä tarkistamaan, mikä on se taho, joka julkaisee aihetta koskevaa keskustelua tai ylläpitää tilastoja. Joskus niiden takana saattaa olla henkilöitä ja instituutioita, jota eivät kelpaa tieteellisen tutkimuksen taustatiedon tuottajiksi.

Aiheen rajaaminen

On esitetty (Silverman 1994, lainattu Hirsjärvi ym. 2003, 72), että aloittelevilla tutkijoilla on taipumus tehdä kaksi perusvirhettä:
Aiheen rajaus on siten välttämätöntä, ja siinä toiminnassa voidaan jälleen nähdä erilaisia mahdollisuuksia systematisoida tutkimusprosessin kulkua. Aiheen täsmentymisen voidaan ajatella seuraavan esimerkiksi seuraavaa järjestystä:
Tutkimusongelma ja tutkimuskysymys täsmentävät tutkimusaihetta edelleen. (Niitä käsitellään tarkemmin seuraavassa osassa.)