Muut kurssiin kuuluvat pääsivut:
Posterin jäsentäminen ja tekninen toteutus.
Ryhmäkeskusteluiden analysointisivu
Ryhmätilanteiden tavoitteet:
Ryhmätilanteiden tarkoituksena on pystyä tunnistamaan kommunikaatioon liittyviä elementtejä vuorovaikutustilanteissa. Vuorovaikutuksellisten elementtien kartoittamisen lisäksi työskentelyn tavoitteena on ohjata osallistujia tunnistamaan systeemin toimintaan vaikuttavien tekijöitä ja etsimään uusia näkökulmia vuorovaikukseen.Työskentelyn tarkoituksena on auttaa osallistujia tunnistamaan systeemiälykkäiden tekijöiden olemassaolo sekä työyhteisössä että omassa toiminnassa.
Tieteellinen lähestymistapa
Ryhmätyötilanteiden avulla hankitaan tietoa systeemiälykkäästä toiminnasta erilaisissa pienryhmissä. Perustiedonhankintamenetelmänä käytetään havainnointia. Havainnointi suoritetaan systeemiälykkäästä näkökulmasta, jolloin yksilöiden toimintaa tarkastellaan seuraavista tarkastelunäkökulmista pienryhmittäin: a) kehokieli ja eleet, b) roolit, c) käytetty kieli, d) ja e) ryhmätoiminnan ristiriitaisuudet. Keskustelun etenemistä tarkastellaan osana systeemiä ja toimintaa.
Tulokset tilanteiden havainnoinnista esitetään jokaisessa ryhmässä havainnoitsijaryhmittäin (vrt. a, b, c, d ja e). Eli ryhmä a) kehonkieli ja eleet työstävät oman raporttinsa, ryhmä b) roolit omansa jne...
Analyysien pohjalta muodostetaan pienryhmittäin posteri, jonka avulla saadut tulokset esitetään kuvaillen. Posterin jäsentäminen ja tekninen toteutus.
Oppi- ja oheismateriaalit
Jokainen pienryhmä saa luettavakseen artikkeleita liittyen omaan tarkkailutehtävään ja systeemiälyyn. Lisäksi kirjallisuutena tutustutaan omatoimisesti:
Hämäläinen R. ja Saarinen E. (2003). Systeemiäly: Näkökulmia vuorovaikutuksen ja kokonaisuuksien hallintaan.
Hämäläinen R. ja Saarinen E. (2004). Systems Intelligence: Discovering a hidden competence in human action and organisational life
Kiviniemi K. (2000). Opettajan työtodellisuus haasteena opettajankoulutukselle -teokseen työyhteisön toiminnan osalta.
Kyseisiä artikkeleita käytetään soveltuvin osin posterin teoriaosassa.
Systeemianalyyttinen havainnointitehtävä eli ryhmätyötehtävän kulku
Vaihe I
1. Jokaisesta ryhmästä muodostetaan 5 hengen muodostava keskusteluryhmä.
2. Kyseiselle ryhmälle annetaan keskusteluaihe.
3. Ryhmän tulee toimia keskusteluaiheen pohjalta niin, että he yrittävät ryhmänä löytää ratkaisun annettuun tehtävää.
4. Kyseisen ryhmän keskustelu videoidaan (ryhmä keskustelee puolikaaressa).
5. Tämän jälkeen ryhmän keskustelu siirretään ryhmäkeskustelualueelle analysoitavaksi.
Vaihe II
1. Ryhmän jäsenet jaetaan havainnointitehtävien perusteella seuraavasti.
Ryhmästä muodostetaan satunnaisesti 4-5 henkilön pienryhmiä, joiden tulee tarkastella keskusteluihin osallistuneiden henkilöiden a) kehonkieltä ja eleitä, b) rooleja jne..
2. Pienryhmät tutustuvat saamiinsa teksteihin ja työstävät lyhyen yhteenvedon teksteistä. Kyseistä tekstiä käytetään myöhemmin posterin johdanto/teoriaosassa.
Vaihe III
Pienryhmät analysoivat ryhmäkeskustelualueen tekstit keskustelut omasta näkökulmastaan hyödyntäen saamiaan artikkeleita ja ohjeiskirjallisuutta käsin ja työstävät posterinKts. Posterin jäsentäminen ja tekninen toteutus, joka esitellään viimeisen kokoontumiskerran jäkimmäisellä puoliskolla
HUOMIO:
Tärkeinää on jakaa luettavat materiaalit omassa pienryhmässä ja kokoontua mahdollisimman nopeasti analysoimaan keskustelua. Tämän jälkeen alkaa posterin työstäminen.
|