jdfDdf

EO 2.3 Työyhteisö: tehtävä- ja ohjesivu

Ohje filmien katseluun atk-luokassa

HUOM: Luokkavideot siirretty Vimeo-palveluun, josta niitä voi katsella salasanan turvin (annetaan kurssilla).

Muut kurssiin kuuluvat pääsivut

Posterin jäsentäminen ja tekninen toteutus

Posterin printtausohjeet

Joitakin ohjeita/malleja posterin tekemiseen (eng.)

Kiitos vinkistä Erja S.

(huom. me suosimme pystyformaattia kiinnitystelineiden vuoksi)

 

 

Ryhmäopetuksen tavoitteet

Ryhmätilanteiden tarkoituksena on pystyä tunnistamaan vuorovaiktuksen eri elementtejä normaalissa opetustilanteissa. Vuorovaiktuksen elementtien kartoittamisen lisäksi työskentelyn tavoitteena on ohjata osallistujia tunnistamaan yhteisölliseen oppimiseen ja opetussysteemin toimintaan vaikuttavia tekijöitä, etsimään uusia näkökulmia vuorovaikukseen ja eläytymään muiden opetus-systeemin/systeemien jäsenten toimintaan. Työskentelyn tarkoituksena on oppia havainnoimaan ja analysoimaan erilaisten vuorovaiktukseen liittyvien tekijöiden olemassaoloa työ-/kouluyhteisössä.

Luonnollisesti ryhmätyötä työstäessä myös ryhmän sisäiset vuorovaikutustaidot ovat tarkastelun kohteena (ja kehittynevät) tehtävää tehdessä ja oman ryhmän toimintaa organisointaessa.

Tieteellinen lähestymistapa

Perustiedonhankintamenetelmänä käytetään monisuuntaista videohavainnointia. Havainnoinnissa ja tulosten tulkinnassa käytetään ryhmätyöhön liittyvää teoreettista viitekehystä. Oppimistilanteen havainnoinnissa on erilaisia tarkastelunäkökulmia: a) kehokieli ja eleet, b) roolit, c) käytetty kieli, d) valtasuhteet, e) ryhmätoiminnan ristiriitaisuudet ja f) ryhmätoiminnan kehittyminen. Opetuksen etenemistä tarkastellaan osana opetussysteemiä ja toimintaa. Havainnoinnilla pyritään vastaamaan kysymyksiin: Mitä havainnointilanteessa tapahtuu ja miten yhteisöllistä oppimista voitaisiin kehittää kyseissä oppimistilanteessa-luokkahuoneessa-koulussa ja miten se tapahtuisi systeemiälykkäästi?

Analyysien pohjalta muodostetaan pienryhmittäin posteri, jossa saadut havainnoit/tulokset esitetään mahdollisimman tarkasti kuvaillen. Erityisesti videokatselun perusteella syntyneet kuviot, taulukot ja diagrammit havainnollistavat esitystä. Teoreettisena viitekehyksenä käytetään annettua kirjallisuutta ja Ninan luentoja. HUOM: Kirjallisuuden käytön tulee näkyä posterissa! Ks. myös Posterin jäsentäminen ja tekninen toteutus.

Esittely ja arviointi

Erillisten erityisopettajien koulutuksen posterit esitellään tentin jälkeen yhteisessä posteritilaisuudessa, johon osallistuvat kaikki Työyhteisö-kurssiin kuuluvat ryhmät. Pääaineopiskelijoiden posterit esitellään viimeisellä ryhmäkokoontumiskerralla. Jokaiselle pienryhmälle osoitetaan Siltavuorenpenger 3 A:n ykköskerroksesta tila, johon he voivat ripustaa posterinsa. Tämän jälkeen alkaa posterisessio: mahdollisuus tutustua toisten ryhmien tekemiin postereihin. Jokainen posteriryhmä varmistaa kuitenkin, että oman posterin ääressä on päivystämässä jatkuvasti vähintään 2 henkilöä, jotka voivat esitellä posterin (valitun näkökulman, työskentyprosessin, tulokset ja johtopäätökset) (esityksen kesto n. 10 min).

Posterin arvioinnissa kiinnitetään huomiota seuraaviin osa-aluisiin: teorian esittely, videosta tehdyt havainnot, johtopäätökset ja edellisten kolmen osa-alueen linkinttyminen toisiinsa, oman ryhmätyöskentelyn arviointi, posterin yleinen visuaalisuus ja selkeys sekä posterin suullinen esittely.

Posterin arvosana on 1/2 koko kurssin arvosanasta ja 1/2 muodostuu tenttiarvosanasta.

Ryhmätöitä ohjaavat lehtorit arvioivat posterit yhteisesti parin viikon sisällä yhteisestä esittelytilaisuudesta.

 

Oppi- ja oheismateriaalit

Jokainen pienryhmä valitsee luettavakseen yhden artikkelin liittyen omaan tarkkailutehtävään ja systeemiälyyn. Lisäksi luettelon lopussa on oheiskirjallisuutta:

 

SYSTEEMIÄLYKKYYS

Kirjallisuus eli luennot +

Seuraavista tarjolla olevista kappaleista valitaan vähintään yksi kappale, jonka käyttö tulee välittyä posteriesityksessä:

Teoksesta: Hämäläinen R. ja Saarinen E. (2003). Systeemiäly: Näkökulmia vuorovaikutuksen ja kokonaisuuksien hallintaan.

Valittavia kappaleet:

1. Luku 7: Dialogi systeemiälykkyytenä–mitä on systeemiäly? - Sebastian Slotte.

2. Luku 3: Systeemiälyn häntä – Paula Siitonen

Teoksesta: Raimo P. Hämäläinen, R. ja Saarinen E. (2005). Systeemiäly 2005.

3. Luku 10: Oppiva ja systeemiälykäs koulu - tarua vai totta. Nina Sajaniemi, Risto Hotulainen ja Maarit Tomisaho.

Teoksesta: Raimo P. Hämäläinen, R. ja Saarinen E. (2007). Systems intelligence in Leadership and Everyday Life.

4. Vapaavalintainen luku.

HUOM: Valitun artikkelin käyttö tulee näkyä posterin teoriaosassa.

Oheiskirjallisuus (jota voidaan käyttää tukemaan esitystä). Mukana voi olla myös omavalintaisia tekstejä, joita voi käyttää työssä):

Hämäläinen R. ja Saarinen E. (2004). Systeemiäly: Näkökulmia vuorovaikutuksen ja kokonaisuuksien hallintaan.

Hämäläinen R. ja Saarinen E. (2004). Systems Intelligence: Discovering a hidden competence in human action and organisational life

 

Havainnointitehtävän eli ryhmätyötehtävän kulku

 

Vaihe I

Pienryhmät tutustuvat valitsemaansa tekstiin (työstävät yhteenvedon tekst(e)istä). Kyseistä tekstiä käytetään myöhemmin posterin johdanto/teoriaosassa ja tulosten esittelyssä.

Jokaisesta pienryhmästä muodostetaan 4-5 hengen työskentelyryhmiä, joista jokainen jokainen tuottaa oman posterinsa.

Vaihe II

Jokaiselle ryhmälle annetaan opetustilanteen havainnointitapaus (tai vaihtoehtoisesti ryhmä voi etsiä netistä arkiseen yhteistoimintaan liittyvän "järkevän" opetus- / ryhmätilanteen, jonka toimintaa arvioidaan tekstien pohjalta).

 

Valmiit tilanteet kahdesta eri luokkaympäristöstä:

Luokka 1: (alaluokka)

 

Tilanne A1.

http://vimeo.com/35250669

Video 6 min

Tilanne A2.

http://vimeo.com/35250778

Video 6 min

Tilanne A3.

http://vimeo.com/35252131

Video 6 min

Tilanne A4.

http://vimeo.com/35252193

Video 6 min

Luokka 2: (yläluokka)

Koko havainnotava pätkä löytyy osoitteesta: http://vimeo.com/35252420 (kyseisessä videossa havainnointipätkät alkavat aikajanalla seuraavasti: Tilanne 1) 00:00, Tilanne 2) 06:06, Tilanne 3) 12:21, Tilanne 4) 18:25

Valitkaa siis vain yksi tilanne jommasta kummasta luokasta.

Videopätkien katselu tietokoneluokassa cd-levyjen avulla

Back-up plan: Tapaukset on myös poltettu CD:lle. Ristolta löytyy 2 x 8 kpl (toisissa kirjain-, toisissa numerotunnus) poltettuja CD:eitä cd-telineestä. Jokaiseen CD:ceen on poltettu neljä eri tuntiopetustapausta (a n. 6 min).

Ohjeet videon katselua varten. Lataa All programs-näkymä ja valitse VideoLan Ohjesivu: Video Lan Player

ja tämän jälkeen hae (Browse) kyseisen ohjelman hakuikkunoiden kautta cd-juuri, josta filmipätkät löytyvät (klikkaa ohjekuva tarkemmaksi). Valitse/etsi oman ryhmäsi filmi.

Kuuntelu: Filmipätkien äänien/keskuskusteluiden seuraaminen ja analysointi on huomattavasti helpompaa kuulokkeiden avulla kuin tietokoneen heikkotehoisten kaiuttimien kautta.

Muista: a) CD-kiekon saa lainaksi Ristolta (huone 319), ja b) palauta CD:t takaisin käytön jälkeen (jos työskentelette ehtoolla, palauttakaa CD seuraavana aamuna viimeistään klo 09.00).

HUOM: Kyseistä koulua/opettajaa/oppilaita koskevia havaintoja ei missään nimessä saa käsitellä nimillä (eikä keskustella kurssin ulkopuolella). Materiaalit ovat vain opetus- ja tutkimuskäyttöön.

Vaihe III

Pienryhmät suorittavat havainnointitehtävän ja analysoivat saamiaan tuloksia käyttäen hyväksi lukemiaan tekstejä ja ohjeiskirjallisuutta (yhteenveto(j)a). Lopuksi ryhmät työstävät posterin (Kts. Posterin jäsentäminen ja tekninen toteutus), joka esitellään posterisessiossa 16.2. klo 15.00 - 17.00.

HUOMIO:

Tärkeää on aluksi valita teksti, perehtyä siihen ja poimia mahdollisia lähestymiskulmia (ks. yllä). Tämän jälkeen kokoonnutaan (mahdollisimman nopeasti) analysoimaan clippejä eli havaindaan opetustilanteita. Ja näin päästään posterin työstämiseen.

 

Copyright © Risto Hotulainen