Yleinen valtio-oppi
- Politiikan tutkimuksen linja
- Hallinnon ja organisaatioiden tutkimuksen linja
- Maailmanpolitiikan tutkimuksen linja
- Johtamisen sivuainekokonaisuus (JOS)
Tällä sivulla on ohjeet yleisen valtio-opin opiskelusta ja oppiaineen käytännöistä. Linjakohtaiset tutkintovaatimukset ja kurssitiedot ovat sivun vasemmanpuoleisessa valikossa.
Kurssisivuilla on tarkat tiedot kurssien ajoista, paikoista ja ilmoittautumisesta. Sivuja päivitetään myös kurssien aikana. Mikäli käytät aina samaa tietokonetta opinto-oppaan lukemiseen, kannattaa sivuilla käydessä painaa refresh/reload-näppäintä, jotta selaimen muisti virkistyy. Opinto-oppaan muutoksista tiedotetaan myös Almassa.
KÄYTÄNNÖN OHJEITA
Lukuvuosi 2010-2011
- Opetuksen ja rästitenttien ilmoittautumisajat
- Opetustilojen sijainti
- Tiedekuntatentit lukuvuonna 2010-2011
- Kesätentti ja kesäesseet
- Opettajat ja muu henkilökunta
- Henkilökunnan vastaanottoajat
- Opintoneuvonta
- Kurssipalaute
Opiskelua koskevia ohjeita ja määräyksiä
-
Opintojen suorittaminen, pääaineopintojen aikataulutus, opintosuoritusten vanheneminen
- Opintosuoritusten arvostelu
- Tiedekuntatenteissä suoritettavien opintojaksojen tenttikäytännöt
- Tulokset ja merkinnät
- Opintokokonaisuusmerkintöjen hakeminen
- Muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen
- Muualla suoritettujen opintojen hyväksilukemisesta päättävät opettajat
- Opiskelijavaihto ja vaihto-opintojen korvaaminen
- Pääaineenvaihdon ja opintolinjan vaihdon kriteerit yleisessä valtio-opissa
Opiskelua koskevia ohjeita ja määräyksiä valtiotieteellisen tiedekunnan sivuilla
Lukuvuosi 2010-2011:
OPETUKSEN JA RÄSTITENTTIEN ILMOITTAUTUMISAJAT
Kaikkeen yleisen valtio-opin laitoksen järjestämään opetukseen ja kirjallisuuskuulusteluihin ilmoittaudutaan WebOodissa. Ilmoittautumislinkit WebOodiin ovat kurssisivuilla. Ilmoittautuminen avautuu ilmoittautumisen alkamispäivänä klo 9.00 ja sulkeutuu ilmoittautumisen päättymispäivänä klo 23.59. Huom! Ilmoittautumisen onnistuminen ja sen tarkastaminen WebOodissa on opiskelijan vastuulla. Tarkista kurssin ilmoittautumisaika aina kurssin sivulta.
Periodit 2010-2011 ja ennakkoilmoittautumisen vaativien kurssien ilmoittautumisajat:
- I periodi: 6.9.-22.10.2010, ennakkoilmoittautuminen 26.-30.8.2010
- II periodi: 1.11.-19.12.2010, ennakkoilmoittautuminen 21.-25.10.2010
- III periodi: 17.1.-4.3.2011, ennakkoilmoittautuminen 30.12.2010-10.1.2011
- IV periodi: 14.3.-6.5.2011*, ennakkoilmoittautuminen 3.-7.3.2011
Muiden kurssien ilmoittautumisajat:
- I ja II periodin kurssit: 26.8.2010 alkaen ja viikko kurssin alkamispäivästä päättyen
- III ja IV periodin kurssit: 30.12.2010 alkaen ja viikko kurssin alkamispäivästä päättyen
Rästitentit:
- syksyn kurssien rästitentti: ma 10.1.2011 klo 16-18, Porthania 1,
ennakkoilmoittautuminen 16.12.2010 - 2.1.2011
- kevään kurssien rästitentti: ma 23.5.2011 klo 16-18, Porthania 1,
ennakkoilmoittautuminen 5.-12.5.2011
Rästitenteissä voi suorittaa luentosarjojen yms. kirjallisia loppukuulusteluja, mutta ei tiedekuntatentissä suoritettavia kirjallisuuskuulusteluja.
TIEDEKUNTATENTIT LUKUVUONNA 2010-2011
Tenttipäivät ja tiedekuntatenttiohjeet kerrotaan tiedekunnan sivulla.
Yleisen valtio-opin laitoksen vastuulla olevien opintojaksojen kirjallisuutta voi suorittaa kirjatenttinä seuraavasti:
- perus- ja aineopinnot: tiedekunnan kesätentti 20.6.2011
- syventävät opinnot: tiedekunnan kesätentti 16.8.2011
- jatko-opinnot: tiedekunnan kesätentti 16.8.2011
- yleisen valtio-opin järjestämät JOS-opinnot: tiedekunnan kesätentti 20.6.2011
I
Mikä on essee?
Essee on kirjallisuusreferaatti, jossa on arvioiva ote, tai pienoistutkielma, jossa tehtävä tai tutkimusongelma on sovittu vastuuopettajan kanssa. Lähteenä käytetään tehtävän tai tutkimusongelman edellyttämää kirjallisuutta - myös muuta kuin opintojakson kirjallisuutta (eikä välttämättä kaikkea opintojakson kirjallisuutta, jos työ ei sitä vaadi). Esseen sisällöstä ja toteutustavasta sovitaan opintojakson vastuuopettajan kanssa.
Esseesuorituksen lähtökohtana on, että koko opintojakso suoritetaan kerralla. Referaattipainotteinen essee on 12 sivua / kirja (rivivälillä 1½, noin 2500 merkkiä ilman välilyöntejä / sivu). Pienoistutkielmassa sivumäärää olennaisempi laajuuden määritelmä on työn syvyys. Käytännössä kokonainen opintojakso (yleensä kolme-neljä kirjaa) korvataan 25-30 sivun (riviväli ja merkkimäärä kuten yllä) pituinen syvällinen pienoistutkielma, joka vastaa kuukauden päätoimista työtä.
Henkilökunnan vastaanottoajat on kirjattu oppiaineen www-sivuille. Huomaathan, että vastaanottoajat ovat voimassa ainoastaan lukukausien aikana.Vastaanottoaikojen muutoksista tiedotetaan Almassa. Yleistä opintoneuvontaa antaa valtiotieteellisen tiedekunnan opintoneuvoja. Oppiaineen henkilökunta neuvoo vastaanottoaikoina valtio-opin opintosuorituksiin liittyvissä asioissa.- opintojen alkuvaihe: HOPS1 ja HOPS2 -suoritukset hyväksyvät opettajatuutorit
- opiskelijavaihto: amanuenssi Piia Susiluoto
- ulkomaiset tutkinto-opiskelijat: yliopistonlehtori Juri Mykkänen
- maisterivaiheen opintojen aloittaminen ja HOPS3 eli henkilökohtainen maisteriopintosuunnitelma: linjakohtaisesta tutkielmaseminaarista vastaava professori
- yksittäisten opintojaksojen suorittaminen: opintojaksosta vastaava opettaja
- muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen: ks. ohjeet
- opintokokonaisuusmerkinnät: ks. ohjeet
- EU-opintokokonaisuus: yliopisto-opettaja Leena Malkki
- JOS (johtamisen sivuainekokonaisuus): yliopistonlehtoriTero Erkkilä
- WebOodi-neuvonta: opintosihteeri Erja Enberg
- opintosuoritusten rekisteröinti: opintosihteeri Erja Enberg
- työharjoittelu: amanuenssi Piia Susiluoto
- jatko-opiskelu: tohtorikoulutettava Kaarlo Metsäranta (yleinen neuvonta), professorit (jatko-opintojen käynnistäminen opinnäytetyön sisällöllisen orientaation osalta; tieteellinen ohjaus).
Oppiaineen omia opiskelua koskevia ohjeita ja määräyksiä:
Oppiaineen ohjeiden lisäksi voimassa ovatvaltiotieteellisen tiedekunnan ohjeet.
Opintojen suorittaminen, pääaineopintojen aikataulutus, opintosuoritusten vanheminen
Yleisen valtio-opin opinnot suoritetaan voimassa olevien 2010-2011 tutkintovaatimusten mukaisesti. Aikaisempien tutkintovaatimusten mukaisesti ei voi enää opiskella.
Yleisen valtio-opin pääaineopintojen aikataulusuositukset
Opintojaksoon kuuluva kirjallisuus suoritetaan kokonaisuudessaan yhdessä kirjallisuuskuulustelussa, ellei suoritustapaa ole erikseen muulla tavoin täsmennetty opintojaksossa annettavan opetuksen yhteydessä. Mikäli opintojakso suoritetaan osasuorituksina, on opintojakso suoritettava valmiiksi kuuden kuukauden kuluessa ensimmäisen osasuorituksen suorituspäivämäärästä. Opiskelija voi osallistua opintojakson kirjallisuuskuulusteluun, vaikka tentittäviin jaksoon sisältyvän kurssin suorittaminen on kesken. Tällöin edellytetään, että kurssi ja kuulustelu suoritetaan saman lukukauden aikana.
Tiedekuntatenteissä suoritettavien opintojaksojen tenttikäytännöt
Opintojaksojen suorittaminen tiedekuntatenteissä edellyttää huolellista valmistautumista kaikkien tentittävien kirjojen sisältöön. Tavoitteena on, että opiskelija on ymmärtänyt kirjojen tavoitteet ja miten kukin teos sijoittuu opintojakson kokonaisuuteen. Tämän vuoksi tentin suorittamiselta edellytetään, että:
- Tenttiin valmistaudutaan huolellisesti. Jos opiskelija ei saavu ilmoittautumaansa tenttiin kahtena peräkkäisenä kertana, hän ei voi ilmoittautua tenttiin näitä seuraavana tenttikertana.
- Kirjatentti on aina suoritettava yhtenä kokonaisuutena. Tenttiä ei ole mahdollista suorittaa useassa osassa. Poikkeuksena on opintojakson osan korvaaminen luentosarjalla/luentosarjoilla. Tällöin jakson loppuosa on aina suoritettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa.
- Jokaisen kirjan kysymykseen on vastattava hyväksyttävästi. Yksikin hylätty vastaus johtaa koko tentin hylkäämiseen. Usealla erinomaisellakaan vastauksella ei voi korvata hylättyä vastausta.
- Opintojaksoa tai sen osia ei pääsääntöisesti voi korvata esseellä. Joissakin poikkeustapauksissa se voi olla mahdollista, mutta tällöin opiskelijan on sovittaja tenttijän kanssa ohjauksesta.
Opintosuoritusten arvostelu
Kirjallisten kokeiden arvosteluperusteet ilmoitetaan opintojakson tai kurssin tavoitteiden ja tehtävien määrittelyn yhteydessä. Kurssien osalta nämä tiedot kerrotaan kurssien sivuilla, mutta usein täsmällisemmin kurssin kuluessa. Mikäli arvosteluperusteissa on epäselvyyttä, on syytä ottaa yhteys opintosuorituksesta vastaavaan opettajaan.Helsingin yliopiston opintosuoritukset ja opintokokonaisuudet sekä kandidaatintutkielmat arvostellaan asteikolla 0 (hylätty), 1 (välttävä), 2 (tyydyttävä), 3 (hyvä), 4 (kiitettävä), 5 (erinomainen).
Pro gradu -tutkielmat arvostellaan edelleen 7-portaisella asteikolla. Pro gradu -tutkielmien arvostelusta tarkemmin.
Osasuoritusten arvosanoista muodostetaan kokonaissuorituksen arvosana painotettuna keskiarvona (painoina opintopisteet tai opintoviikot tai kurssilla etukäteen ilmoitetut prosenttiosuudet). Yhdistetyt arvosanat lasketaan niin monen desimaalin tarkkuudella, että ne voidaan pyöristää kahden desimaalin tarkkuudelle, jolloin arvosanan määräytyminen on yksiselitteistä (1 = 1,00-1,49, 2 = 1,50-2,49, 3 = 2,50-3,49, 4 = 3,50-4,49, 5 = 4,50-5,00). Arvosanan laskemisessa voi käyttää arvosanalaskinta.
Mikäli opettajan käyttämä arvostelu ei ole käytössä olevan asteikon mukainen, laitos pyytää opettajilta korjauksen arvosteluun. Myös opiskelija voi ottaa yhteyttä opettajaan epäselvissä tapauksissa.
Tulokset ja merkinnät
Opintosuorituksen arvosana täytyy ilmoittaa opiskelijalle kuukauden sisällä opetustapahtuman päättymisestä laskien, ja suoritus täytyy rekisteröidä Oodiin kuukauden kuluessa arvosanan ilmoittamisesta. Tulokset ilmoitetaan oppiaineen ilmoitustaululla (toimistoaulassa). Ilmoitustaululla kerrotaan myös, kuinka saa tiedon hylätystä tuloksesta. Kirjallisuuskuulustelujen tulokset ovat ilmoitustaululla vähintään seuraavaan kirjallisuuskuulusteluun asti, kurssien tulokset vähintään kuukauden. Tämän jälkeen tuloksiin voi tutustua laitoksen toimistossa. Kuulustelujen tuloksia ei anneta puhelimitse tai sähköpostitse.
Opiskelijalla on oikeus korottaa arvosanaansa. Aikomuksesta korottaa hyväksytty kuulustelu tulee ilmoittaa kuulustelijalle kuukauden kuluessa tulosten julkistamisesta.
Kirjallisen kuulustelun arvosteluun tyytymätön opiskelija voi pyytää oikaisua arvosteluun. Opintosuoritusten arvostelua koskevia ohjeita päivittää valtiotieteellinen tiedekunta.
Opintosuoritukset rekistöröidään laitoksen toimistossa. Kun opintojakso on kokonaisuudessaan suoritettu, yksittäiset osasuoritukset yhdistetään automaattisesti. Jos näin ei tapahdu, opiskelija pyytää korjausta rekisteröintiin laitoksen toimistosta.
Kaikki suoritusmerkinnät on haettava mahdollisimman pian ja viimeistään lukuvuoden loppuun mennessä. Ainoastaan opintojaksojen vastuuopettajat antavat tarvittavat suoritusmerkinnät asianomaisista opintojaksoista. Muualla suoritettujen opintojen hyväksymisestä katso Muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen.
Opintokokonaisuusmerkintöjen hakeminen (yleisen valtio-opin pää- ja sivuaineopinnot, EU, JOS)
Jokainen opiskelija tarvitsee valmistumisvaiheessa opintorekisteriin kokonaisuusmerkinnän pääaineen perus- ja aineopinnoista ja sivuaineopinnoista (kandidaatin tutkinto) ja pääaineen syventävistä opinnoista (maisterin tutkinto). Kun opiskelija on suorittanut kaikki opintokokonaisuuteen kuuluvat opintojaksot, hänen on pyydettävä opintokokonaisuusmerkintää. Kokonaisuusmerkintää on haettava viimeistään kaksi viikkoa ennen valmistumista eli tutkintotodistuspyynnön jättämistä omaan tiedekuntaan.
Kokonaisuusmerkintä haetaan lähettämällä merkinnän antajalle sähköinen kokonaisuusmerkintäpyyntölomake (linkit lomakkeeseen alla) tai lähettämällä merkinnän antajalle opintosuoritusote (epävirallinenkin käy). Otteeseen kirjoitetaan, mitä kokonaisuutta haetaan ja ympyröidään niiden opintojaksojen koodit, jotka sisällytetään kokonaisuuteen.
Opintokokonaisuuksiin hyväksytään vain kokonaiset opintojaksot. Katso myös Opintojen suorittaminen, pääaineopintojen aikataulutus, opintosuoritusten vanheneminen.Huom! Pro gradu -tutkielmaa ei rekisteröidä yleisen valtio-opin syventävien opintojen kokonaisuuteen. Syventävien opintojen kokonaismerkintäpyynnön voi jättäää heti, kun kaikki muut syventävien opintojen opintojaksot on suoritettu.
Valtio-opin opintokokonaisuudet:
EU-opintokokonaisuus:
Johtamisen sivuainekokonaisuus:
Kokonaisuusmerkintöjen antajat
- Yleinen valtio-oppi, pää- ja sivuaineopinnot: perus-, aine- ja syventävät opinnot
- Johtamisen sivuainekokonaisuus: perus- ja ainopinnot
Yliopisto-opettaja Leena Malkki:
- EU-opintokokonaisuus: perus ja aineopinnot
Muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen
Muualla suoritettujen opintojen korvaavuudesta sovitaan sen opettajan vastaanotolla, jonka vastuualuetta opinnot ensisijaisesti edustavat (ks. alla). Mukaan vastaanotolle opiskelija ottaa 'Muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen' – lomakkeen (saatavilla laitoksen toimistoaulasta) sekä Helsingin yliopiston ja suoritusyliopiston opintosuoritusotteet tai muut todistukset hyväksytyistä opinnoista (myös kuvaukset opintojen sisällöstä ja suoritustavoista sekä mahdollisesti laaditut kirjalliset työt). Pakollisia opintoja voidaan muualla suoritetuilla opinnoilla korvata ainoastaan poikkeustapauksissa. Tällöin edellytetään täydellistä sisällöllistä vastaavuutta.
Opettajat toimittavat suoritukset rekisteröitäviksi. Mikäli hyväksilukeminen ei edellytä opintosuorituksen täydentämistä, opintosuoritus näkyy opintosuoritusotteessa kuukauden sisällä.
Muualla suoritettujen opintojen hyväksiluvusta päättävät opettajat:
Kandidaattiopinnot (myös sivuaineopinnot 25 op tai 35 op)
- lehtori Erkki Berndtson (politiikan tutkimuksen linja)
- yliopistonlehtori Emilia Palonen (hallinnon ja organisaatioiden tutkimuksen linja)
- yliopistonlehtori Marjaana Jauhola (maailmanpolitiikan tutkimuksen linja)
Maisteriopinnot:
- yliopistonlehtori Juri Mykkänen (politiikan tutkimuksen linja)
- professori Pertti Ahonen (hallinnon ja organisaatioiden tutkimuksen linja)
- yliopistonlehtori Riikka Kuusisto (maailmanpolitiikan tutkimuksen linja)
Opettajien yhteystiedot ja vastaanottoajat laitoksen Henkilöstö-sivulla.
Pääaineenvaihdon ja opintolinjan vaihdon kriteerit yleisessä valtio-opissa
Hakuohjeet käytännössäPääaineen vaihto on opintolinjakohtainen. Omassa pääaineessa (muussa kuin yleisessä valtio-opissa) edellytetään vähintään perusopintojen suorittamista. Yleisessä valtio-opissa edellytetään perusopintojen ja aineopintojen kahden linjakohtaisen opintojakson suorittamista. Myös perusopintoihin sisältyvän linjakohtaisen jakson tulee olla haettavalta opintolinjalta. Suoritettujen opintojen määrä ei vaikuta valintaan, vaan valinta tehdään opintomenestyksen perusteella. Vaadittu suoritustaso on 4/5.
Opintomenestyksen arvioinnissa otetaan huomioon em. valtio-opin perus- ja aineopinnot opintopisteillä painotettuna keskiarvona. Mikäli hakijalla on ylimääräisiä linjakohtaisia aineopintoja, huomioon otetaan arvosanoiltaan kaksi parasta opintojaksoa. Pääaineen vaihtajia valitaan vain, mikäli valintakiintiössä on tilaa yleisen valtio-opin pääaineopiskelijoiden linjavaihtojen jälkeen.
Ennen opintolinjan vaihtoa omalla opintolinjalla on suoritettava vähintään perusopinnot sekä aineopintojen kaksi linjakohtaista opintojaksoa. Perusopintoihin sisältyvän linjakohtaisen jakson tulee olla haettavalta opintolinjalta. Pääaineopiskelijoiden linjavaihdon perusteet ovat muilta osin samat kuin sivuaineopiskelijoiden pääaineen vaihdossa (ks. yllä). Pääaineopiskelijoilla on kuitenkin etusija sivuaineopiskelijoihin nähden.
Svenska social- och kommunalhögskolanissa kandidaatintutkinnon suorittaneet ja maisteritutkintoa yleiseen valtio-oppiin suorittamaan siirtyvät
SocKomista voi siirtyä hot- ja pot-linjalle ilman lukumääräisiä rajoituksia, mikäli SocKomissa suoritetun kandidaatin tutkinnon pääaine on statskunskap med förvalting. Map-linjalle ei voi siirtyä ilman hakemusta. Hakijalla tulee olla vähintään 60 op valtiotieteellisen tiedekunnan yleisen valtio-opin opintoja maailmanpolitiikan opintolinjalla tai muualla suoritetut vastaavat opinnot. Opiskelijoita otetaan enintään 2 vuodessa. Läs mer på svenska!
Haku ja valintakiintiö
Pääaineen tai opintolinjan vaihdon haku on kerran vuodessa keväällä. Pääaineen vaihtoa haetaan jättämällä valtiotieteellisen tiedekunnan vahvistama lomake liitteineen tiedekunnan opintotoimistoon huhtikuun loppuun mennessä. Yleisen valtio-opin opintolinjan vaihtoa hakevat ja SocKomista map-linjalle hakevat jättävät huhtikuun loppuun mennessä yleisen valtio-opin laitoksen amanuenssille vapaamuotoisen hakemuksen, johon liittävät opintosuoritusotteensa.
Myönnetty opinto-oikeus astuu voimaan 1.8. lähtien samana vuonna. Valintakiintiön enimmäiskoko (netto) on 10. Valinta on linjoittainen: hot-linjaan valitaan enintään 4, map-linjaan enintään 3 ja pot-linjaan enintään 3 opiskelijaa. Koska myös yleisen valtio-opin pääaineopiskelijat voivat vaihtaa pääainetta, mutta valtiotieteellisen tiedekunnan muiden laitosten valintaesityksistä ei ole tietoa laitoksen omaa esitystä tehtäessä, kaikki hakijat pannaan laitoksen esityksessä opintomenestyksen mukaan linjakohtaiseen paremmuusjärjestykseen. Kun yleisestä valtio-opista poishakeneiden valinta on tiedekunnan tiedossa, tiedekunta valitsee laitoksen esityksestä opintomenestykseltään parhaista niin monta opiskelijaa, että yleisen valtio-opin kunkin opintolinjan valintakiintiö täyttyy – ei kuitenkaan enempää kuin on hakukelpoisia hakijoita. Mikäli jokin kiintiö jää vajaaksi vaatimukset täyttävien hakijoiden vähäisyyden johdosta, voidaan yhtä tai kahta muuta kiintiötä harkinnan mukaan kasvattaa sen mukaan kuin laitos esittää.
Opiskelua koskevia ohjeita ja määräyksiä valtiotieteellisen tiedekunnan sivuilla:
Päivitetty 17.3.2010