Utskriftvänliga versionen kompilerad: 2010-02-05 10.27.00
Allmänna studier sammanlagt 30 sp:
De allmänna studierna är allmänbildande till sin natur, tillsammans med andra stödande studier kan dessa även som valfria studier inkluderas i examen. De allmänna studierna har presenterats i studieguidens gemensamma del: http://www.valt.helsinki.fi/opas2007/valt
Magisterexamen
OBS! Det är att rekommendera att man i samband med kandidatstudiernas arbetslivsorientering deltar i besök hos olika inrättningar som arrangeras av institutionen, även om den studerande inte deltar i kursen ’Finlands politiska system’. En alternativ examinationsform för de studerande som inte avlägger SPJ-kursen och inte är i tillfälle att delta i inrättningsbesöken beskrivs nedan.
Utöver institutionsbesöken deltar de studerande i två andra arbetslivsevenemang. Det är att rekommendera, att det ena av evenemangen utgörs av det alumniseminarium som arrangeras av institutionen för allmän statslära, föreningen för de studerande i statslära VOO ry samt Valtio-opinSenioritry. På seminarierna hålls inledningsanföranden av utexaminerade kandidater och magistrar som talar om sina egna erfarenheter av arbetslivet. Därtill deltar man i åtminstone ett annat arbetslivsevenemang som koordinerats av statsvetenskapliga fakulteten. Information om dessa evenemang och anmälan om deltagande i dem finns på fakultetens sida för arbetslivsorientering. Kandidatstudiernas arbetslivsorientering (1 sp) ifall den studerande inte deltar i institutionsbesöken.
Biämnesstuderande: Kurs i maktforskning eller alternativt litteraturförhör vid fakultetstentamen.Alternativt litteraturförhör vid fakultetstentamen.
Tiedekuntatentin kirjallisuus sivuaineopiskelijoille, jotka eivät suorita Vallan tutkimus – kurssia:
Obs. Amy Allens artikel i nätet: http://plato.stanford.edu/entries/feminist-power/
Biämnesstuderande: Biämnesstuderande kan avlägga studieperioden i form av litteraturförhör vid fakultetstentamen. Den undervisning som förmedlas under perioden ges i första hand till huvudämnesstuderande, biämnesstuderande kan delta i kursen, om det finns plats för dem.
eller (de följande två är tillsammans en alternativ):
Obligatoriska JOS-studieperioder för huvudämnesstuderande vid linjen för forskning i administration och organisation:
Robbinsin Essentials-kirjan seitsemäs painos käy luonnollisesti tenttikirjaksi. Sen sijaan hänen aiempaa teostaan 'Organizational behavior' ei pidä käyttää tenttikirjana, vaikka se sisältääkin paljon samaa kuin Essentials-kirja.
Huom. Viitalan aiempaa "Henkilöstöjohtaminen"-teosta, joka löytyy myös tekijänimellä Riitta Strömmer, ei enää pidä käyttää tenttikirjana.
I samband med föreläsningsförhöret tenteras antingen Visuri (toim.) eller Hansen & Waever (eds.) (se nedan) samt därtill från fyra till sex artiklar som preciseras på föreläsningarna och av vilka hälften behandlar freds- och konfliktsforskning och hälften global politisk ekonomi och kontroll.
Biämnesstuderande: Biämnesstuderande och studerande vid andra linjen i allmän stastlära kan avlägga studieperioden i form av litteraturförhör vid fakultetstentamen. Den undervisning som förmedlas under perioden ges i första hand till huvudämnesstuderande vid linjen för forskning i världspolitik.
OBS! Från de examinationsanvisningar som meddelats i Studieguiden görs inga undantag. T.ex. kan man inte ersätta tentamen av en enda av böckerna genom att skriva en essä. Eventuella förfrågningar gällande avläggande av studieperioden endast personligen på mottagning – inte per e-post!
P590. Pro gradu -avhandling (40 sp)
Valfria studier (resten av 120 sp)
OBS. Såvida omfattningen av den kurs som anordnas av institutionen för statslära är mindre än omfattningen av studieperiod Y405, skall studieperiodens avläggande kompletteras med metodstudier för fördjupade studier vid statsvetenskapliga fakulteten.
Stödsidor för uppgörande av avhandling:
Institutionen tillställer den som antagits till arbetspraktik en rapportblankett för arbetspraktik, vilken efter genomförd praktik tillsammans med bilagor returneras till amanuensen. De bilagor som krävs är en tre sidor lång essä om praktiken och en kopia av arbetsintyget. I essän borde åtminstone följande saker framgå:
Arbetspraktik med stöd av universitetet:
Universitetet stöder arbetspraktiken genom att årligen bevilja anslag till fakulteterna för lön till praktikanterna. Fakulteterna fördelar i sin tur enligt sina egna kriterier anslagen till institutionerna. Enligt praxis vid institutionen för allmän statslära utser institutionen de studerande som får en praktikplats. För att bli vald förutsätts att man har avlagt kandidatexamen eller motsvarande studier. Om de anslag som beviljats institutionen inte räcker till åt alla drar man lott bland sökandena. I det första skedet drar man lott bland dem som avlagt kandidatexamen. Ansökningstiden till följande års praktik utgår i mitten av december. Ansökan görs så att man fyller i en ansökningsblankett som fås på institutionen och bifogar studieprestationsutdrag och en kopia av magisterstudieplanen (HOPS3). Närmare ansökningsanvisningar meddelas på institutionens elektroniska anslagstavla en månad före utgången av ansökningstiden.
På grund av knappa praktikanslag har man under de senaste åren kunnat anslå budgetmedel endast för en två månader lång praktik. Efter att ha antagits som praktikant har den studerande på sätt och vis lönen "i fickan" och kan självständigt söka till praktikplatser som intresserar eller försöka söka till platser som erbjudits institutionen och som intresserar honom/henne. Praktikplatsen kan finnas inom den offentliga eller den privata sektorn antingen i Finland eller utomlands. I samtliga fall avgörs valet av praktikant för praktikplatsen av praktikplatsen, inte av institutionen. De praktikplatsers lämplighet vilka har erbjudits institutionen kontrolleras på institutionens försorg, varför man för dem inte skilt för sig behöver söka godkännande av institutionen. Ifall den studerande själv skaffar sig en praktikplats, skall man på förhand komma överens om dess lämplighet med instititutionens amanuens (härom skall även omnämnas i arbetspraktikrapporten). Efter att den studerande har antagits till en praktikplats skall han underrätta insitutionens amanuens om detta för uppgörande av praktikavtal. Praktikavtalet uppgörs mellan institutionen och praktikplatsen och den studerande får endast en kopia av avtalet. Praktiken kan genomföras inom förloppet av ett år under vilken tid som helst – därom överenskommer praktikplatsen och den studerande sinsemellan.
Praktikantens lön utbetalas av praktikplatsen som i sin tur fakturerar institutionen. Skattekortet tillställs praktikplatsen. Praktikantlönen uppgår år 2008 till minst 930 €/mån.
Innan arbetspraktiken inleds är det skäl för den studerande att bekanta sig med de allmänna anvisningarna för arbetspraktik för universitetsstuderande. Se även statsvetenskapliga fakultetens och Kannstöparnas arbetslivssidor. Efter genomförd praktik skall den studerande skriva en arbetspraktikrapport inom förloppet av två månader efter avslutad praktik.
Annan praktik:
Den studerande kan genomföra arbetspraktiken och få studiepoäng även utanför det praktiksystem som stöds av universitetet. I detta fall utbetalas lönen i allmänhet av praktikplatsen. Den studerande skall på förhand komma överens om praktikplatsens lämplighet med institutionens amanuens. Det är frivilligt att ingå avtal om arbetspraktik. Gällande rapporteringen om praktiken tillämpas samma tillvägagångssätt som för praktik som stöds av universitetet.
Läs också om Erasmus-praktik{https://alma.helsinki.fi/doclink/103993} (på finska).
P590. Pro gradu -avhandling (40 sp)
Valfria studier (resten av 120 sp)
P590. Pro gradu -avhandling (40 sp)
Valfria studier (resten av 120 sp)
Braithwaite John & Drahos Peter : Global Business Regulation
I detta fall inleds valet av studielinje på introduktionskursen i statslära, varvid linjevalet bestämmer det ena av de verk som skall tenteras i föreläsningsförhöret. Studielinje för biämnesstuderande fastställs inte genom särskilt beslut.
Två av följande (mikäli kirja on suoritettu aiemmissa yleisen valtio-opin opinnoissa, sitä ei voi valita):
Valitaan yksi kohta kummastakin luettelosta (mikäli kirja on suoritettu aiemmissa yleisen valtio-opin opinnoissa, sitä ei voi valita):
Kaksi kirjaa seuraavista (mikäli kirja on suoritettu aiemmissa yleisen valtio-opin opinnoissa, sitä ei voi valita):
2) Litteraturförhör vid fakultetstentamen på kommunikationslärans fakultetstentamensdagar.
Anmälning till litteraturförhör i studieguiden för samhällshistoria: http://www.valt.helsinki.fi/opas2008/yhis/76078/
Dessutom finns det på nätverkets sidor: http://www.helsinki.fi/nes/eu-opintokokonaisuus information om avläggande av EU-studierna.