ENSIMMÄINEN PÄIVÄKIRJA


taan eteentuleva vanhuuteni kolkko aika horjua kuin kone täällä elämän tiellä siksi kun kuolema kaikki sovittaa.

Muistan nyt juuri kun kerran talvella väittelin Ojamäjellä rakkaudesta. Sanoin silloin jääväni miettimään sitä, onko oikein rakastaa yhtä vaiko kaikkia ihmisiä, nyt saan sitä miettiä. Aliina sanoi silloin että Kaisla saa jäädä sitä yksin miettimään ja niinpähän on käynytkin, jaksanenko vaan sitä tehdä. Tunnen nyt itseni voimattomaksi ja huonoksi, miten minä voin elämän taistelusta suoriutua. Voinko minä yksin uurtaa itselleni tien elämässä kenenkään lempeällä silmäyksellä edes minua auttamatta. Voi miten kolkko on mailma! Ei sinua Aliina liikuta vähääkään vaikka minä miten itkisin. Niin mitäpä sinä siitä huolisit, sinulla on onnesi ja sinä iloitset siitä. No iloitse sinä vaan, enhän voi sinun puhtoiselta sielultasi sitä kadehtia. Minä olinkin niin musta ja likanen, olisin ehkä pilannut sinunkin ilosi. Mutta minä luulin että sinä pidät minusta semmoisenaankin ja siksipä sydämeni on murtunut. Oi jos en tarvitsisi sinua enään nähdä

24 kl:3 i.p.

Matkustajakoteja: Hakasalmenkatu 2
Mikonkatu 17
"Suoja" Fredrikinkatu 30
"Aino" Antinkatu 22
Aleksanderinkatu 44
L. Henrikinkatu 24
Mikonkatu 11
Henrikinkatu 13

kl: 4 35 I[s]tun nyt täällä tähtitorninvuoren eteläpuolella. Tämä on kaupungin kaunein ja korkein paikka. Monenlaisia lehteviä pensaita kasvaa joka paikassa ja niiden välitse kiertelee sievät sannotetut käytävät. Tästä myös näkee hyvin merelle, voi jos minäkin pääsisin sinne rintani kaihoa jäähdyttämään

Kl 10 i.p. Taas täällä Antinkadun 22:ssa 1 markan maksavassa huoneessa. Tämän yön vielä voin olla, mutta sitte jo rahat loppuu ja on lähdettävä jonnekin mistä saa joko työtä tai leipää. Olisikohan jo mentävä kotio tai mitä, mutta en minä sinnekään mielellään menisi ennenkun veli on sieltä poissa enkä sittekään, sillä minun täytyy kumminkin aina joskus nähdä Aliinaa ja se on minulle niin vaikeaa ja surullista. Voi jos jompakumpaa meistä ei olisi olemassakaan, se olisi niin paljon parempi. Kun sydän murtuu niin sitä tuskin enää mikään parantaa Kohtalo on kova, se ei katso kenenkään suruja eikä iloja. Sureneeko Fiina? ehkä - vaikka ei hän sitä tahtonut näyttää. Ompeli vaan Kallen nimikirjaimia kutomiinsa mustiin villasukkiin, niin hänhän on Kallelle paljon jo sukkia kutonut, niitä kutoissansa ajatellut häntä niinkun armasta ajatellaan, toivonut vuosia muita ajattelemattakaan. Nyt saa lempensä ja toivojensa palkaksi kolkon yksinäisyyden ja ikävän. Koettaneeko hän nurkumatta tyytyä tyttöriepu!

28 p. kl: 8 a.p. Päivä näyttää olevan kaunis, aurinko paistaa niin kirkkaasti tuonne valkosen rakennuksen seinään. Vietin tässä läpikäytävässä kamarissa yöni. Tämä matkailijakoti on vasta perustettu, haltioina näyttää olevan ukko akka ja palvelustyttö tai tytär.

Katajannokalla kl: 11 p. Nyt on tehtävä pikainen päätös sillä rahat loppuu pussista ja sitte tulee nälkä joka on kaikista pahin seurakumppani. Jokohan olisi tänään lähdettävä vai vieläkö odottaisi huomiseen.

Klaukkalassa kl: 8 ip Sain juuri tuolla alhaalla talossa syödäkseni ja on taas ruumiillisesti hyvä olla, voi jospa voisin henkeni yhtä helposti rauhoittaa. Voi sinä Aliina! sinua minä kaipaan koko ikäni, en voi sinua unhoittaa. Suuressa ihmisvilinässä ja melskeisessä touhussa on vähän helpompi olla, sillä siinä et sinä niin paljoa ehdi muistumaan mieleeni, mutta voi yksinäisyyden hiljaisia hetkiä, niitä minä pelkään, sillä niiden mukana olet aina sinä Aliina. Minä pelkään yksinäisyyttä, kotipaikkoja ja kaikkia tuttuja ihmisiä, sillä ne kaikki tuovat mieleeni entisyyden ja siellä olet aina sinä. Woi minun ainoa rakkauteni, näinkö sinä katosit kuin yöllinen unelma. Hetken aikaa jo loistikin silmiini taivainen kirkkaus, mutta sitte peittyi kaikki pilveen, usvat laskivat päälleni ja alkoivat kylmentää jo vähän lämmenneitä poskiani. Nyt ne niitä yhäti kylmentävät ja pianhan ne jäähtyvätkin, pianhan niistä loisto katoaa. Kaisla on heikko ja hoikka, ei se suurta tuulta tarvitse kun sen varsi katkee, mitäpäs siitä, paljonhan niitä muitakin korsia myrskyt katkoo, paljonhan niitä ihmislapsia kaipaa ja suree - ja pettyy. Saanhan minäkin olla yksi niistä surevista ja pettyneistä. Lieneekö se ollut vaistomaista kohtalon arvaamista kun minä aina olen pitänyt laulusta "Voi minua poika raukkaa", ehkäpä henkeni on vaistomaisesti jo tuntenut millainen kohtaloni on oleva. Niin! mitäpäs minusta, tietysti olen kohtaloni ansainnut, mutta saathan sinä onnesi täyteläisenä, nauti sinä onnestasi. Jos minä kenellekään onnea soisin niin kaikista enin sinulle Aliina, sillä sinua minä rakastan.

Klaukkalassa 29 p. kl: 7 a.p. Yöllä oli pakkanen, nyt tulee kaunis kirkas päivä, on taas lähdettävä korpea kohden kulkemaan. Tuo emäntä on niin hiljanen, ei hän oikein ymmärrä minua. Olkoon, se on hyvä minullekin.

30 p. Tulin eilen [Santelle] Korpeen, siellä olin vähän aikaa, sain hyvän aterian syödäkseni ja sitte taas lähdin astumaan kotiapäin hämärissä, saavuin kotinurkkiin. Ajattelin siepata leipää salaa evääkseni mutta en uskaltanut, pelkäsin että huomaavat. Tänäpän olen taas vaaninut lähistöllä saadakseni selville onko Kalle kotona ja sainkin sen selville akkunasta kun näin. Viime yön vietin Rintalan saunasssa. Nyt on lähdettävä niin pitkälle ettei tunneta että saa syödäkseen ostaa sillä on vielä 50 p rahaa pussissa.

Takapuolella Waskijärven korkeen mäjen harjalla metsikössä. Tämä metsä on kun paradiisin puisto. Korkeat valkorunkoiset koivut ovat jo puoleksi varistaneet lehtensä, maa on niistä lehdistä keltanen. Syksyn kauneutta! Sain taas syödäkseni täsmälleen vuorokauden päästä, ja se tapahtuikin hyvin omituisella tavalla: nälän pakottamana lähdin haljuilemaan kotinurkista tänne Waskijärvelle päin ja vähän vähä maaten ja istuskellen saavuinkin tänne k 3 ip. En aikonut syödä ennenkun illalla, mutta mieleni teki kumminkin, ja kun oli juuri päivällisaika niin päätin hakea syödäkseni. Parissa paikassa käytyäni mitään saamatta menin kolmanteen - ja voi mikä odottamatoin ja samalla harmittava sattumus, eteisessä tuli Emmi Linfors vastaani. Olisin mielelläni peräytynyt, mutta ei sopinut, täyty vaan tervehtiä ja keksiä valetta. Sanoin meneväni Ahmaalle Salovaaran tykö, hän vei minun hienoon saliin ja käski istumaan keinutuoliin ja toi omenia ja valokuvansa minulle. Minä sanoin että poikkesin sitä varten että saisin ruokaa ja hän laittoikin sitä minun eteeni keskelle salia pienelle pyöreälle pöydälle ja minä söin kuin nälkäinen susi, sain vielä kahvia päälle ja olen taas ravittu. Voi miten iloinen olisin jos Aliina ei olisi hyljännyt rakkauttani. "Voi minua poika raukkaa kun olen turvaton" mutta minä tahdon vielä elämää, minä tahdon palvella [totuutta], koska sinäkin Aliina sitä tahdot, en tiedä sorrunko elämän taistelussa mutta minä teen parhaani. Jospa sinä olisit ollut rinnallani, miksi et ollut! tarvitsiko Kalle paremmin sinua, miksi ei Kalle rakastanut Fiinaansa.


[piirroskuvat]

[Kaksi kuvaa, tekstit:]

Honkan pökkelö metsässä takapuolella Vaskijärven

Petäjä

Lokakuu

1 p. kl: 9 ap Waskijärven takana metsässä sammaleisen kiven päällä Viime yön vietin osaksi ulkona osaksi huoneessa. Pari tuntia ensin makasin metsässä, mutta sitte tuli niin kylmä että täyty lähteä kävelemään. Kävelin sitte ristiin rastiin metsässä vaan lopulta muistui mieleeni että eiköhän saunat olisi vielä vähän lämpimiä: lähdin katsomaan. Hiiviskelin metsästä lähimmän mökin luokse ja aloin katsella oliko siinä saunaa ja kyllä siinä olikin, mutta pahaksi onneksi oli ovi akkunaan päin ja niin onnettoman nariseva kun koetin sitä avata etten uskaltanutkaan. Lähdin sitte eteenpäin suurempaa taloa kohden, mutta sinne en ollenkaan uskaltanut mennä sillä kuului sieltä illalla koiran haukuntaa ja pelkäsin sen tähden että koira huomaisi minut. Tulin taas takaisin ohitse äskeisen mökin ja hiivin metsiä myöten toisen mökin huoneita tarkastelemaan ja juuri kun mäjen takana kierrän pihaalueelle on juuri edessäni sauna ja [tuossa] karjahuoneet verhoo asuinrakennuksen, hiivin ovelle ja siinä saunassa onkin hyvä ovi ei narise juuri ollenkaan, menen sisään ja huomaan että on maapermanto, menen eteenpäin ja löydän perältä rinnan korkeudelta noin puolitoista kyynärää leveän lavan jossa on olkia ja vihtoja. Kiipeen tikapuita myöten sinne ja oikasen itseni lavalle. Sauna tuntuu vielä lämpimältä, on oikeen hyvä nukahtaa siihen, nukun sitte aamupuoliin kunnes kylmä herättää, sauna on jäähtynyt ja samoin minun ruumiini, värisyttää, käännän toista ja toista kylkee, ja lopulta nousen istumaan, silloin kuulen jonkun käyvän maantiellä, ajattelen että taitaa olla aamu ja ihmiset nousevat ylös ja minun on ennen ihmisten ylösnousua täältä luuni korjattava, muuten en pääsekään huomaamatta, työnnän oven auki ja astun ulos ja samaa kyytiä metsään. Aamu on vielä hyvin aikainen, kl: vähän yli 4jän, mutta kukapa niistä ihmisistä tietää, paras on vaan [...]kata. Tulen sitte pitkin maantietä vähän matkaa ja poikkeen metsään, siellä sitte kävelen moneen ristiin lämpimikseni ja lopulta joudun tän sammaleisen kiven päälle jossa nyt olen, vähän vaikea on aikaa saada näin kulumaan mutta täytyy sillä en voi vielä nähdä Kallee.

Kotona 2 p. Wiime yön vietin nuotiolla, nyt tulin vihdoin kotia kun Kalle läksi. Ihmeekseni täällä äiti vakuuttaa että kaikki minun luuloni olisivat turhia, mutta sitä en minä voi uskoa, olisinko minä niin paljon erehtynyt.

3 p. Olin tänään Ojamäjellä auraamassa en uskaltanut katsoa Aliinaa silmiin, niin minua hävettää jos luuloni ovat olleet turhia. Kalle arvelee ettei Aliina tiedä mitään minun aatoksistani, mutta siinä hän on erehtynyt, kyllä Aliina tietää, hänen täytyy tietää, muuten eivät ihmiset ymmärrä yhtään toisiaan. Mutta minä! minä olen nyt niin ymmällä näistä asioista, en ymmärrä itseäni enkä muita. Woi olisiko se ollut vaan minun ajatuksieni harhaluuloja. Jos[...] niin olisi Aliina toivon sinulle hyvää, olethan sinä niin raitis viaton ja puhdas tyttö, voi tulisitko sinä kerran rinnalleni. Niin nyt tarvitsen lepoa, sillä ajatukseni ovat niin hämmennyksiin.

4 p. kl: 11 ip. Nyt on minun niin paha olla kun olen tehnyt sellaisia suuria tyhmyyksiä. Mitä minusta enään Aliina mahtaa ajatellakaan. Voi jos saisi mentyä pyytämään anteeksi, mutta minun täytyy se tehdä ja tehdä pian, sillä tällaises epävarmuudessa on niin vaikea olla. Olethan sinä Aliina niin hyvä tyttö, sinä ehkä annat minulle tämän onnettoman erehdykseni anteeksi. Uni tulee, täytyy mennä nukkumaan. Jokohan Aliina nukkuu.-

5 p. Olin tänään taksvärkissä, aurasin. Tekisi niin kovin mieleni mennä Ojamäjelle, mutta en tahdo kehdata kun olen tehnyt niin suuria erehdyksiä, mutta kyllä minun pian täytyy nähdä Aliina, saada katsoa häntä silmiin. Minä en voi häntä unohtaa vaikka ei hän minua rakastaisikaan, sillä minä olen hänelle antanut sydämeni.

6 p. Tänään myös taksvärkissä ojaa kaivoin. Olin nyt illalla Ojamäjellä. Ei Aliina katsonut minuun päin yhtään kertaa. Kovin surullisella mielellä läksin kotia. Kyllä minun täytyy Aliinalle kirjottaa kirje ja tehdä kaikki selväksi. En minä kumminkaan mitään puhuttua saa. Woi minä onnetoin millaisia tyhmyyksiä minä olen tehnyt. Minusta ei olisi tähän maailmaan ollenkaan, minä vaan haavoitan elämää, sekä omaa että muiden elämää, saatan paljasta ikävyyttä itselleni ja muille. Woi jos Aliina minua vielä kerran ymmärtäisi, antaisi anteeksi sen mitä olen tehnyt pahaa vaikka ei hän sitte enempää minusta välittäisikään. Woi ymmärräthän sinä Aliina minua kun minä sinulle kirjotan, ymmärräthän.

7 p. Työpaikkoja:

Halonhakkaajia Pyhäjärven Kuoniojan Jaakolan vaihteella olevaan metsään Auk. Lusenius.
Kuokka ja ojatöitä Wihdin Ojakkalan kartanossa (Uusimaa)
Rajaton määrä halonhakkaajia. Lähempiä tietoja Santamäjen konttorista Lopella (Uusimaa).

On taas ilta kello 10. Mitä minä nyt tunnen ja ajattelen? muistanko Aliinaa. Niin hän on nykyään minulle salaperänen, kenties on saanut minusta huonon käsityksen, mutta minä iloitsen vieläkin siitä että hän elää, sillä silloinhan tiedän elävän sen jota rakastan. Voi jos uskaltaisin hänelle puhua kaikki selväksi.

8 p. Kuokin tänään, nyt unettaa niin mahdottomasti että ihan nukun tähän pöydän päälle [pukeissaini]. Näin Aliinan[i] tänään kun oli paimentamassa lehmiä, oli niin lystiä nähdä häntä vaikka pitemmänkin matkan päästä.

9 p. Tuuli puhaltelee lännestä, taivas on pilvessä, metsä kohisee, tuleeko sade. Nyt minä olen niin omituisessa mielentilassa, väliin olen mielissäni, väliin taas pakkauu tulemaan mieli kovin surulliseksi. Kyllä minun täytyy jollakin tavalla Aliinalle selvittää tää viime tapahtuma tai ainakin minun täytyy nähdä häntä. Noita silmäyksiä joita hän on minuun luonut en voi ikinä unhottaa sillä niistä on uhkunut puhdas lempi sellainen jota en ennen ole tavannut. Paras on nyt mennä nukkumaan sillä kello on jo 12 ja olen väsynyt kun olen tehnyt ahkeraa työtä, unohdan surulliset ajatukset ja nukun rauhassa, sillä nukkuuhan sekin sydän joka on minulle kalliin.

10 p. Tänään sain Kallelta kirjeen jossa hän puhuu vielä siitä minun pakoretkestäni ja sanoo että hänen oli niin paha olla ettei maittanut ruokakaan, yhtä paha kun silloin vähää ennen kun lähdin kotoa. Minä vielä ihmettelen sitä että ihminen voi niin perinpohjaisesti erehtyä. Minä näin silloin kaikki asiat ainoastaan siltä näkökannalta jossa minun mielentilani oli. Nyt täytyy uskoa, ettei Kalle valehtele. Olisinkohan pettynyt Aliinankin suhteen? eikö nuo silmäykset jotka tunkivat sieluni sisimpään olisi olleetkan mitään lempeä, löysiköhän minun mielikuvitukseni vaan sitä vaikka ei sitä olisi ollutkaan todellisuudessa. Tuo ajatus ei nyt kumminkaan mahdu minun päähäni. Kyllä Aliina pitää minusta ja vaikka hän ei pitäisikään niin pidän minä kumminkin, sillä hän on niin puhdasaatteinen tyttö ja minä olen hänelle antanut kaikkeni ihan ehdottomasti.

11 p. Taas on ilta kello 10. Olen tehnyt ahkerasti työtä näinä päivinä. Olenkin sitä mieltä että elämä täytyy olla täysinäistä taikka ei ollenkan siksipä työntekokin täytyy olla ahkeraa. Täysi työ sillon kun tekee ja sitte taas täysi lepo. Näin tänäänkin Aliinan kun oli lehmiä paimentamassa. Kovin mielelläni minä häntä katselenkin. Minä oikeen ikävöitsen häntä. Kyllä hän ymmärtää minua. Tuo erehdys oli ikävä mitähän Aliina on mahtanut siitä ajatella, ehkä on halveksinut minua sen johdosta. Suurimmaksi osaksi oli se erehdys. Ei siinä niin pahaa aikomusta ollut. Voi jos minä saisin pyydettyä anteeksi Aliinalta, mutta kun en minä saa hänen läheisyydessään puhuttuakaan.

14 p. illalla. Woi miten minä kaipaan! Sinua Aliina minä kaihoan!

Milloinka minä sinun saavutan. Minä sinua kartan ja kuitenkin tahtoisin lähestyä. Minä en voi ajatellakaan ettei sinua olisi. Sinä olet jo valloittanut sydämeni, sinun lempeä katseesi on tunkenut minun sieluni syvyyksiin. Pitkään aikaan en ole saanut katsoa silmiisi suoraan.

15 p. Taas on ilta. Nytkin minä ajattelen sinua Aliina. Huomena minun täytyy tulla sinua katsomaan, sillä kaipaathan sinäkin minua jos minusta pidät ja sinä pidät minusta, sillä muuten et olisi voinut niin lempeästi katsoa.

16 p. Olin Ojamäjellä, teki niin mieleni Aliinaa katsomaan. Olenkin nyt mielissäni kun hänen näin. Voi jospa tietäisin tarkoin mitä hän minusta nyt ajattelee. Oli miten oli vaan sinulle Aliina minä olen antanut kaikkeni. Koko elämäni annan minä sinulle, kaikki parhaat toimeni teen minä sinun hyväksesi jos sinä vaan otat vastaan, otatko? vai etkö tahdo ottaa mitään minulta. Minun antimeni ehkä ovat niin huonoja. Niin, en minä paljoa voi antaa vaikka minä kaikkeniki annan, sillä minulla on niin vähä. Mutta minä niin mielellään kuitenkin antaisin sinulle ja olenkin jo antanut, olen antanut sydämeni ja rakkauteni. Älä hyvä Aliina hylkää sitä[,] mitä minä voin sinulle antaa minä en voi kenellekään muulle antaa.

17 p. On ilta kello 10. Ulkona on pimeä ja tuuli humisee nurkissa, se puhaltelee lännestä, ehkä tuo sieltä lämmintä ilmaa pidemmiksi ajoiksi. Minä tunnen ikävää. Tiedätköhän sinä Aliina minun ikävästäni. Voi miten paljon minä sinusta pidän. Milloinkahan saisin kanssasi puhua jotakin tai uskaltaisin katsoa silmiisi.

19 p. Näinhän sinun Aliina taas tänä iltana, miten sinä näytät hyvältä. Sinun tähtesi antaisin vaikka koko elämäni.

31 p. Olen taas täällä Helsingissä Kalle Lampin luona, tuntuu vähän oudolta juuri kun minua vierottaisi. Sofii ei ainakaan puhu mitään ja on muutenkin niin välinpitämättömän näkönen. Täytyy tästä lähteä kaupungille asioita toimittamaan.

Helsingin rohdosliike Fredrikinkatu 25.
Kaivertaja. Mikonkatu 1.
Kirjahuutokauppa kl: 5 ip
Centraalihuutokauppakamari Kasarminkatu 26.

Menoja tähän asti

kl: 9:30 ap.


Korppuin Korvessa 	 	 20 p
Piletti				465
Suometar Hyving.		 15
Torttu vaunussa			 10
Omenat				 10
Kahvi ja nisul. täällä
	rautatientorilla	 15
Ruoka Henrikinkad. keit.	 70
Suometar			 10
	              	 
 		    [Smk]  6:15 


Siirto 6:15 Alberttin leimasimeen 40 Ruoka 85 Asunto 125 Vaunu 15 8:80 Ruoka -90 Kello 500 Työmies 5 (sum X) 14:75

Taas täällä vieraskodissa, mutta en samanlaisella mielellä kun silloin syyskuussa.

Marraskuu

1 p. Ruoka		    85
   "			    80
Asunto			    125
Polkupyörälyht.        200
Käsilyht.		    180
Laatikko sähkökal.	    215
Kirjat			    330
Omenat			    -10
		         
		       1225
Niinimäjen Hildan pieksuis-
		ta      -:85 	
Toivon pieksuista	   -:25
Marin pieksuista	   -:35
Heikkilän Eelin pytystä    1:50
		    
		       2 95

18 p. Toivolta 5 Hakalasta reentekopalk. -75 Ketoselta kaivokiulusta 1:- Listaan Lopen sairast. -:25

Aliina! sinun tulinen rehellinen ja elämää uhkuva katseesi on minun vankinnut. En oikeen tiedä mitä sinä minusta ajattelet. Ehkä sinä inhoat ja halveksit minua, en tiedä. Mutta minä pidän sinusta, rakastan sinua.

Voi jos minä tietäisin rakastatko sinä Aliina minua vähääkään. Oliko se kesäinen kohtaus maantiellä totta vai miten! Olenko minä erehtynyt sinun katseesi suhteen.

Oli miten tahansa mutta sinulle Aliina minä olen antanut sydämeni. Minä tahdon olla rehellinen ja tunnustan sen suoraan. Olen antanut sydämeni sinulle ihan kokonaan. Jos sinä sen työnnät takaisin, niin minä en voi sitä enää kenellekään antaa. Mutta olethan sinä Aliina niin hyvä. Minä uskon sinusta hyvää, ja toivon sinulle hyvää.

23 On ilta kello 11:ta istun tässä pöydän ääressä ja ajattelen jotakin, mitä minä ajattelen? Minä ajattelen armasta! Minä kaipaan niin rakkautta. Saankos minä koskaan osakseni naisen rakkautta, sellaisen naisen josta minä itsekin pidän, en tiedä. Onhan niitä ollut joitakuita pikku unelmia, mutta ne ovat olleet niin heikkoja tunteita, että ne ovat hetken päästä haihtuneet. Onko minun ajatukseni sinustakin Aliina vaan paljasta tyhjää kuvittelua? Onko minun koko elämäni vaan erehdyksiä ja kuvitteluja? Eikö siinä ole totta lainkaan.

25 p. klo 8 ip. Ilma on tyyni ja lämmin kuin kesällä. Taivas on tähtikirkas ja kuutamoinen. Oi miten on hauska katsella kuuta ja tähtösiä sinisellä taivaan laella, ne ikään kuin tuovat lohdutusta rauhattomaan rintaan. Ne ikäänkuin tuntuvat sanovan "Älä sure ihminen sinä pieni maan matonen, koeta vaan kantaa kohtalosi ja tehdä niinkun on oikein. Se mitä sinulta jää tekemättä sen tulevaisuus tekee, uhraa vaan itsesi hyveen ja totuuden puolesta silloin teet hyvin ja minä katselen sinua kirkkain lempein silmin.["]

Mitä on rakkaus? Onko se sellaista että rakastaa silloin kun rakastetaan ja vihaa silloin kun vihataan. Niin, onhan siinäkin jo vähän rakkautta, mutta onko se päämäärä? Ei, vaan pitää rakastaa silloinkin kun ei rakasteta. Aliina! sinulle minä annan sydämeni. Miksi? Siksi että rakastan sinua. Rakastatko sinä minua? - en tiedä. Minä toivoin ja luulin sinun rakastavan minua, olenkohan pettynyt. Sinä näytät siltä kuin koettaisit pitää minua loitolla itsestäsi. Jos niin on, niin minkä tähden? Olenko minä niin paha ja huono ettet sinä voi kärsiä minua. Ehkä - No niin, minä olen se kun olen vaikka parhaanikin teen. Ole sinä parempi, ole oikeen hyvä, minä iloitsen siitä sillä minä rakastan sinua. Jos sinä Aliina et tahdo minua nähdäkään niin olen poissa, menen kauvas pois. Enhän sinua rakastaisikaan jos en toivoisi parastasi.

Joulukuu

1 p. Tulot: Ilmari Mäkiseltä kellon perän väliä -40 Toivolta kaapista 2- Hiuksen klippaukses. -10 2:50 Puotiin: Rusinat 120 Siirto 120 Paperi -85 Vannerauta -40 Öljy -50 Korvapuusti -5 300 Friikooliin -50 3:50


Joko minun täytyy jättää sinut Aliina ajatuksistani. Et sinä taida minusta välittää etkä minua rakastaa vaikka minä sitä kesästä saakka olen luullut ja toivonut. Ei täällä mailmassa taida olla sellaista tyttöä, joka minua rakastaisi - Miksi ei ole? Siksi kaiketi ettei minussa mitään rakastettavia ominaisuuksia ole. Mutta saanhan minä rakastaa. Minä rakastan sinua Aliina, vaikka et sinä minua rakastaisikaan. Minä rakastan sinua niin, että pakenen luotasi ja näkyvistäsi kauvas pois jos sinä sitä tahdot.

Tahdotko sinä etten tulisi näkyviisi? En oikeen tiedä, en arvaa oikeen ajatuksiasi. Tuntuu vähän siltä kun tahtoisit sinä pitää minua loitolla itsestäsi. Niin, pidä vaan jos olen sinulle vastenmielinen, eihän minulla ole oikeutta tunkeilla sinun luoksesi. Surenko minä sinua? Kyllä! Tunnen ikävää siitä että sinä lähdet toista tietä kulkemaan. Miksi et tullut minun kanssani? Sinun olisi kaiketi tullut ikävä minun seurassani, sillä onhan minun henkeni niin köyhä viehättäväisyydestä.

No niin! mene vaan hyvä Aliina hae itsellesi iloista seuraa ja elä reipasta ja jaloa elämää. Minä lähden yksin korpeen, se on minun kohtaloni. En tahdo haavoittaa kenenkään elämää. Koetan sulkea surut ja kaipaukset itseeni ja viedä ne mukanani haudan hiljaisuuteen.

2 p. ilta. Voi millainen on tämä mailma, ei kenestäkään turvaa, vastusta vaan yllin kyllin.

Voi voi Aliina jospa nyt tietäisit miten sinua erittäin kaipaan. Sinä olisit samaa mieltä minun kanssani sillä sinulla on raitis ja puhdas mieli. Onhan minulla se edes lohdutuksena että sinä olet samaa mieltä minun kanssani. Minä en tahtoisi sinulle teeskennellä, vaan en voi kokonaan sitä välttää. Minä tunnen voiman joka tahtoo vetää minua alaspäin ja veltostuttaa. Minkä tähden minä olen niin huono. Minä olen niin itserakas, etten voi olla maltillinen.

9 p. joulukuuta 1906:

Ulkona on pimeä. Sataa ja tuulee. Lännestä puhaltava lämmin ilma yhdessä veden kanssa huuhtovat lumen pois. Se onkin jo jotenkin vähässä, ainoastaan vähän jäätä on teiden kohdalla.

Kuule, kun myrsky suhisee
Sade ikkunoihin lyö
Metsä kovasti kohisee
Pimeä on kuin yö
Se syksyn on luontoa konsanaan
Näin raivota riehuta aikanaan
Ihmiselossa myrskyt myös
silloin tällöin riehuu
Silloinpa tuska kun elämän yös
Vihaiset voimat kiehuu
Silloinpa auringo sammuvan näyttää
Mailman kaiken pimeys täyttää


16 p. Koko viime viikon on ollut leutoa säätä, ei juuri suojaa, mutta ei paljon pakkastakaan. Lunta on vaan satanut noin korttelin paksuudelta, ensin yöllä maanantaita vasten sellaista märkää joka otti kiinni puiden oksiin ja runkoihin ja sitte keskiviikkona taas hienoa kuivaa lunta tyynellä säällä joten metsä on ihan valkoinen lumesta, jokaisen pienimmänkin varvun päällä on paksu lumikerros. Halon hakkuu pienessä lepistössä on vähän hankalaa, kun täytyy aina lyödä pari kertaa kirveen "pohjalla" puun kylkeen ja sitte taas juosta alta pois ettei saa lunta niskaansa.

Menoja:


2-8 päivän menot maidosta kahvista ym. 2- 11-15 päivän 130 Kellon väliä Ilmarille -40 3:70


16 p. illalla kello 9

Taas piirrän tähän tunnelmiani illan hiljaisuudessa. Mitä minä nyt tunnen? Tunnen nyt päänkipua ja väsymystä. Viime aikoina onkin ollutkin usein pääni kipeä ja raskas, tulleeko se ikävästä. Ehkä ylenmääräinen jännitys on tehnyt pahaa. Jokohan alan sortua kohtaloni alla. Minä kaipaan niin todellista ystävää. Etkö sinä Aliina ymmärräkään minua. Ehkä sinä naurat minua, ehkä kerrot muillekin minun tunteistani. Sitä en vielä sinusta Aliina usko. Olethan sinä rehellinen etkä ketään pilkkaa. Nyt minä olen väsynyt mutta väsyneenäkin muistan sinua Aliina.

[1907]

13 p. tammikuuta 1907

On ilta kello 10. Tulin juuri Ojamäjeltä. Siellä oli kokous raittiuskokouksen nimellä, Eetu oli kutsunut. Kivistön pojat olivat saapuneet. Puhuttiin yhdestä ja toisesta, enimmäkseen sentään kinattiin valtakunnallisista asioista. Tuumittiin raittiusseuran henkiin herättämisestä. Päätettiin koettaa, ei tiedä onnistuuko. Minä tunnen suurta voimattomuutta kaikkeen toimintaan, olen niin väsynyt. Missä lienee syy tällaiseen onnettomaan tilaani, ehkä on suuri syy siinä että olen pettynyt toiveissani. Tuo Aliinaan rakastuminen vaikutti niin voimakkaasti. Se kohotti ja laski, paiskasi viimein ikävyyden alhoon. Pitkän aikaa odottelin toivoin mutta viimein täytyi luopua. Nyt jo täytyy uskoa että olen yksin, ihan yksin. Ei kukaan tyttö minulle hymyile lemmen hymyä. Jokunen nauraa alhaista naurua, toiset kohottavat päätänsä ja menevät tiehensä, heillä on omat aatteensa ja omat armaansa. Tuo Lyydi olisi ehkä lyöttäytynyt seuraani, mutta minä en häntä ymmärtänyt, en ymmärtänyt tarpeeksi. Nyt olen jo ikämies, hehkuvampi nuoruus on ohitse. Osaisinko enään rakastua? En tiedä, mutta kuitenkin minä kaipaan, kaipaan naisystävääni. Löytyneekö sitä vai ikävöitsenkö turhaan, ehkä kuolen vanhana poikana, sitten haudallani ei näy surevaa vaimoa eikä pieniä ihmisalkuja, jotkut lähimmät tuttavani siellä seistä noljottavat kun ovat kantaneet maalliset jäännökseni hautaan, ei heillä ole syytä suremaan, eihän he vainajata niin tarkoin tunteneetkan. Sellainen umpinainen hiljainen mies se oli, hiukan ärtynen myös oli ja kovin heikko luonteeltaan. Näinkö päättyy elämäni, eikä mitään muistoa jää minusta, enkä mitään suurta ja jaloa voi maailmassa toimittaa. Minä olen niin kyllästynyt näihin [vanhoihin tuttuihin oloihin], tarvitsisi nähdä ja kokea uutta. Olisi oikein todenperää lähdettävä mailmalle näkemään uusia oloja ja ihmisiä, ehkä siellä unohtuisi lemmenkaipuu tai löytäisin ystäväni. Nyt olen niin väsynyt ja menen nukkumaan, nukkuissani nään unta armaastani. Toivon hänelle onnea vaikka en tiedä vaikka koko ajatus olisi harhakuvia.

Helmikuu

1 p. Olin eilen Pilpalassa kuukauden kestäneen karjakkokurssin päättäjäisissä. Ojamäjen Eetun kanssa täältä hevosella lähdettiin. Kello 1 sinne saavuttiin, loppupuoli konsulentin puheesta enää kuultiin. Karjakot olivat ehkä jo ennen puhuneet. Sitte puhui Kujala, arka ilme silmissään muutamia kehoitus ja kiitossanoja. Päätökseksi aloittivat kurssilaiset "Maamme", mutta sellaisella nuotilla, jolla ei sitä ennen ole laulettu, nim. Hämäläisen laulun. Pian sentään huomasivat etteivät säkeet sopineet säveleeseen, heittivät sikseen ja ottivat vanhan nuotin ja niin saatiin lauletuksi nuo kaksi värsyä jotka niin monasti ennenkin on laulettu ja jotka jo alkavat hiukan vanhetakkin. Sanottiin sitten olevan lomaaikaa, niin että vasta 4jältä alkaa kurssilaisten toimeenpanema illanvietto Lättilän salissa, siinä samassa salissa, jossa ovat asuneetkin. Tämän väliajan oleskelin piahtassa ja väentuvassa. Piahta kivestä, lattia, pöydät ja ruuhet sementistä, ikkunat hiukan pienenlaiset niin että pimeys oli tavallista suurempi. Lehmät olivat enimmäkseen pieniä "maatiaisia", nuoria paljon. Lampaita, sikoja, vasikoita ja kanoja oli myöskin, hyvin näyttivät voivan. Tuvassa oli joukko miehiä, näiden kanssa alkoi Eetu kinata, kinasi sosialistiseen suuntaan, oli yksin kaikkia vastaan, koko hyvin piti puoliaan. Viimein pilasivat miehet asian lyömällä leikiksi ja vedellen turhuuksia. Siitä Eetu vähän nolostui, oli hiukan aikaa [nuurssuksiin], sai tuntea että voittajien katseet ovat kiduttavia.

Viimein ilmoittivat tytöt alkavansa, läpi porstuan rynnättiin sisään. Siellä perällä "serminsä" vieressä jo olivat ryhmässä, lauloivat "Jos sydän...", äänet korkeita joskaan ei käheitä. Piilousivat sitte sinne nurkkaan saaleista tehdyn esiripun taa, raittius valmisti itseään ja joukkojaan, tulivat näkyviin, olivat aikansa ja sitte poistuivat. Menivät taas verhon taa ja alkoivat taas valmistaa itsestään ammattilaisia. Tällä välin oli yksi runon lukija ja sadun kertoja. Kun sitte ammattilaiset tulivat oli heissä suutareja ja raatareja, miehiä ja naisia (vaikka kaikki todellisesti olivat naisia). Nämä asettuivat riviin ja karjakko Räty sanoi, että kun alkaa rivin alusta antaen kullekin ammattinimensä alkukirjaimen tulee koko rivistä yksi lause. Siitä tuli ajatusta, tehtiin sakki: minä, ja Lapinleimun Eetu ja tuntematoin siinä tuumittiin. Toiset sano[i]vat kirjaimija, minä pistin ylös ja sillon synty lause "Pijä lehmäsi puhtaana". Kuiskasin Eetulle, hän sano yleisölle, tuli meille kunnia. Ohjelma oli lopussa, piirileikki alkoi. Minäkin koitin vähän mutta [äis] kun jalat oli kömpelöt, tulin pois ja tuumin että olen [nuurssustunut] ja vanhentunut. Haettiin syöttö Lättilästä, "Een minä viitsi sellaiseen vaivaan ruveta" oli komea vastaus, haettiin [H]yrryltä. Kyllä, tottahan näin isossa talossa ruokaa on, siinä kaksi äärimmäisyyttä ja aivan vierekkäin. Ilta kului tanssissa ja leikissä ja lopulta lähdettiin pois. Minä painoin suksilla hevosmiesten perässä, lopulta jättivät, en saanut enää kiinni. Suksikeli oli hyvä mutta hiki tuli sentään kun kauaa tuliin.

Aliina karttaa hiukan katsettani, minä olen päättänyt koettaa kuolettaa tuon ehkä mielikuvituksen avulla syntyneen eroottisen tunteen ja luulen siinä onnistuvanikin, sillä silloinhan pääsen taas luonnollisuuteen takasin.

Helmikuu 1907

14 p. On jo koko pitkä aika, kun viimeisen kirjoituksen olen tähän muistikirjaani kirjottanut, väliin tulee ne kirjoitusvälit pitempiäkin. Tuskallisella mielellä tämän kirjan alotin, olin silloin joutunut onnettomaan rakkausseikkailuun. Syy miksi tällaiseen tilaan olin joutunut oli suureksi osaksi siinä, että annoin tunteilleni luonnottoman vallan; olin liian heikko hallitsemaan itseäni. Tuo rakastumiseni oli suureksi osaksi omien mielikuvitusteni ja ajatusteni synnyttämää, se oli syntynyt minussa itsessä yksinäisinä hetkinäni eikä Aliinan seurassa, siksipä ei se ollutkaan luonnollista.

16 p. Tunnen nyt sopusointua mielessäni Aliinan suhteen, olen päässyt tuosta onnettomasta yksipuolisesta rakastumisestani, jota jo kestikin viime kesäkuusta asti. Monta kyyneltä olen vuodattanut ja monta työtä

[neljä sivua leikattu saksilla irti, jätetty vain kaistaleet ilmeisesti pitämään vihon sidosta koossa]

[Seuraava katkelma ilmeisesti maaliskuun 16, sillä käsittelee Suomen ensimmäisiä yksikamarisen eduskunnan vaaleja 1907, joissa kansalaisilla oli yleinen ja yhtäläinen äänioikeus]

vähän jälkeen 9:sän alkoi tulla ihmisiä ja tuossa vähän ennen kahtatoista oli tulva suurin, sitte se laimeni sellaiseksi vähittäiseksi tippumiseksi ja loppui tykkänään tuossa 6:den tienoissa, kun kello löi 8:san lähti lautakunnan jäsenet pois varustaen ensin vaaliuurnan 3mella sinetillä, leimasinlaatikon 1dellä ja lippuja sisältävän kapsäkin 1dellä sinetillä. Tänään kävi 546:sta äänestäjästä noin 300 jo äänestämässä. Yleensä näyttivät kaikki valitsiat jotenkin varmoilta, jokunen harva oli epätietoinen, useat lipun saatuaan katselivat epätietoisesti, minnekkä sen kanssa menisivät, joku kysyikin mitä sille tehdään. Toisten kasvoilta kuvastui epäröimistä, toisten surua ja toisten päättävää varmuutta, äärimmäisten puoluemiesten vihaakin.

17 p. Toinen vaalipäivä eilen oli enimmäkseen pyrynen päivä. Niinkun edellisenäkin päivänä tulivat ensimmäiset äänestäjät tuossa 10-12 välillä, iltapuolella ei enää tullut ketään. Kun kello löi 8san aukaistiin uurna ja laskettiin liput joita oli 472, äänioikeuttaan käyttämättömiä oli 71. Poisvietyjä 46, siihen laskettu kaikki jotka olivat muutetut toiseen äänestysalueeseen tai saaneet otteen tai joilla ei ollut äänioikeutta jonkun syyn vuoksi. 2 äänesti otteella, 1 nimeä ei ollut rekisterissä vaan luettelossa. Siis luvut:
Äänioikeuttaan käyttämättömiä (näissä yksi ainakin juuri vasta kuollut) 71
Äänestäjöitä rekisterin muk. 469
Otteella Uudenmaan piir. 1
Otteella omasta piiristä 1
Poisvietyjä, näihin on luettu toisiin äänestysalueeseen muutetut, syystä eroitetut, otteen saaneet ja kuolleet 46


588

Yleensä näytti siltä että se vaalitoimitus oli ihmisten mielestä liian lyhyt, olisi sitä enempikin tehnyt kun kerran alkuun pääsi. Palkkoja saatiin seuraavasti:

Eskola	    5 päi.	à 3	15 mk
Kaisla	    3 "	à 3	 9 "
Siven	    3 "	à 3	 9 "
	    siivoamisesta	 1 "
Wiljann	    3 päi.	à 3	 9 "
Naski 	    3 "	à 3	 9 "
Lapinlei	2 "	à 3	 6 "
Oila	    4	à 3	12 "
Lapinlei. Jalmar yhtensä	 4 "
			      
			    74

19 p. Eilen oli sakea lumipyry, tänään samoin, sataa kaakkoistuulella

21. p. kl: 7t 24' a. Wieläkin sataa lunta hiljakseen, sataa jo kolmatta päivää yhtämittaa. Ihmeellistä lumen tuloa näin keväällä, muulloin on tähän aikaan ollu tavallisesti hankikanteet ja kirkkaat ilmat.

Minulta on tämä talvi kulunut jokseenkin köykäisesti, ei suuria ole tullut tienattua. Voipyttytyö on tässä ollut työn teentänä, mutta suuria palkkoja ei siitä ole tullut. Ihmeellisen vähän minussa on elämää. Ihmettelen sitä itsekin että voin näin huonosti kuluttaa kalliita aikojani. En koskaan ole ollut toimelias ja nyt kun olen jo päässyt yli 30nen taitaa toimeliaisuuteni vieläkin huonota. Elämä näyttää minusta niin vähäarvoisilta, ei siinä ole hauskuutta eikä viehättäväisyyttä. Ei ainakaan minua viehätä jokapäiväinen pienipiirteinen elämä, se on niin yksitoikkoista. Uutuudet, erittäinkin suuripiirteiset ne vähän kiihoittavat mieltäni. Uusi elämä, rikas suurista tapauksista, se kangastaa minun mielessäni ja toivon päästä sellaiseen. Oikein kadehdin useata nuorta 17-20 vaiheilla olevaa nuorukaista ja neitosta, miten heillä on elämänhalua. Elämän pikkuseikatkin heitä viehättävät, he keksivät ilon aihetta joka pensaasta, puusta, auringon säteistä ja pilvistä, joka esineessä heillä on niin paljon nähtävää ja joka asiasta riemuittavaa.

Miksi en minä voi myös niin tehdä? Luultavasti siksi, että olen jo jättänyt tuon iloisen ajan, toivorikkaan nuoruuden ja siksi ettei se ollut minulle erittäin riemuista rikas ja vaihteleva, kului vaan enimmäkseen yksitoikkoisesti ja hiljaisesti, olin päivät pitkät omissa umpinaisissa ajatuksissani. Mikä on nyt toivoni? Onhan sitä jotain, on pari seikkaa jota toivon ja kolmas olisi välttämätöin niiden toisten saavuttamiseksi ja taas ne toiset edistäisivät kolmannen säilymistä.

Elämä on sentään niin suurta ja kaunista, jos se on kamalaa ja kolkkoakin. Se voi olla kumpaakin, mutta juuri sentähden kun tiedän että se on suurta ja kaunistakin pidän elämästä. Silloin kyllä kun elämä näyttää synkän puolensa haluaa jättää koko elämän ja monasti jättäisikin, jos ei kirkas päivänsäde tunkisi sinne synkkyyteenkin ja pitäisi yllä elämänhalua.

22 p. Tasainen seisova ilma, 3 kylmää, harmaassa pilvessä illalla kello 11.

Tässä istun pöydän ääressä ajattelen mennyttä aikaa, ajattelen myös tulevaista. Minun mennyt nuoruuteni! etkö tule enään takaisin, et tule luokse, tuntisi sääliä, vetäisi kädestä leikkikentälle, en tiedä.

Lemmittyni, niin, lieneekös häntä! Ehkei olekaan, ehkä minun on kuljettava yksin koko elämäni. Miksi ei minulla ole ystävää, minä niin sitä kaipaisin? Tuollaisia harhanäkyjä vaan ja pettymyksiä, elämä on niin ikävää kun ei saa rakastaa ja olla rakastettu.

Oli miten oli, minun täytyy ottaa vastaan elämä sellaisena kun se tulee, tyytyä osaani. Jos minulle ystävä lemmitty on luotu niin joskus me kohtaamme toisemme. Jos ei, niin silloin muutun harmaaksi ukoksi lempeän käden koskaan tukkaani silittämättä. Saan tyytyä vaan siihen kun taivaan tuulet sitä t[uuhaa]vat ja auringon säteet [hyäilee].

Huhtikuu

3 p. Kevättä on ilmassa mutta ei ole kevättä minun mielessäni. Elämänhalu on kadonnut minusta.

25 Ilta on tyyni ja rauhaisa. Aurinko on mennyt pohjan perille ja luo kajastavaa valoansa taivaan reunalle. Kuu kumottaa melkeen kokonaisena korkealla taivaalla, vaan ei se paljoa valaise, kun taivaan kansi on kauttaaltaan ohuen pilven peitossa. Aukeat maat ovat jo lumesta paljaita, hiljaista vesien kohinaa kuuluu, muuten on äärettömän hiljaista. Miten hauskaa olla tällaisella illalla ulkona luonnon hiljaisessa ja hämärässä helmassa armaansa keralla! Suloista on neitoansa kohdata, suloisinta silloin kun hämärä maita peittää. "Mikä se on joka tuolla kukkulalla tuulessa liehuu ja punaiselta hohtaa? Onko se tuuli joka kuusen oksia heiluttaa ja orjantappuran kukkia viskelee, vai onko se neitoni hame, joka siellä liehuu kun hän armastaan odottaa.["]

29. Menoja:

	Merta		4:-
	Nisuleipään	-:50
	Eetun merta	4:-
              			
			8:50


Vappuna 1907 kl: 3 i.p. Ilma on seisova ja tyyni ikäänkuin odottava. Kuurapilvet peittävät kauttaaltaan taivaan. Paikoin ovat mustina satamattomina möhkäleinä, toisin paikoin satavat niin että juovat näkyvät ilmaa vastaan, toisin paikoin taas ovat silineet ohueksi vaaleaksi josta aurinko väliin paistaa kuin sian silmästä. Yleensä on

ilmassa viileähkö henki, lunta on vielä paljon metsissä, ja on sitä lakeillakin.

Illalla kl:11ta.

Tulin Ojamäjeltä jossa oli koolla muutamia tyttöjä ja poikia, poltettiin tulisia mäjellä ja leikittiin, sitte lähtivät ja minäkin saatoin Valteenin taka.

6 p. Ihmeellisesti tämä kevät kuluu, se kuluu niin äärettömän nopeaan ja mikä vielä pahempi melkeen hukkaan. Minä kulutan kallista aikaani juuri kun en elämää missään arvossa pitäisikään. Toimintakykyni on ihan lamassa. Kaikki mikä vaatii ponnistusta ja päättäväisyyttä tuntuu raskaalta.

Ei, loppu tästä viimeinkin täytyy tulla. Ei tällainen retuuttava elämä ikuisesti saa jatkua, sillä siinä ihan kuolee koko henkisyys, tulee sellaiseksi tahdottomaksi ja horjuvaksi joka ei kykene mitään päättämään ja toimeen panemaan. Oi sinä hyveen kultasiipinen lintu, tule minun luokseni. Oi sinä elämän kirkas aurinko, valaise ja lämmitä minua.

10 p. Taas on valjennut luonnon kirkas päivä. Nukuin viime yön huonosti, oli illalla niin paha ollakseni ettei tahtonut nukkumisesta tulla mitään. Eripuraisuuden henki on päässyt seuraamme ja se uhkaa pilata koko elämän. Ihmettelin Helanderia kovin miten hän on sellainen. Onko vika minussa vai muissa, sitäkään en tiedä varmaan. Miten ylpeästi Helanderi kieltäytyi ottamasta osaa iltamaan ja niitä syitä, ne eivät pitäneet mitään. Oikeen naurattaa "hän on vanhempi minua", voi kurjaa naisen turhamielisyyttä. Se sillonen toiminta Heikkilässä siksi että siellä oli Juha ja se kuvaelma siksi, että sai näyttää että on kaunis, nyt ymmärrän, mutta miten on tässä meneteltävä. Elin Mattila katsoo huviksensa ylös meidän toimintaamme, viimäseen asti olen koettanut säilyttää Kivistön poikia seurassa, he ovat vakavia poikia.

26 p. Nyt on minulla ratkaiseva taistelu elämästä ja kuolemasta, nim. henkisestä elämästä ja kuolemasta ja samalla myös ruumiillisestakin. Woi miten syvästi tuo viimekesäinen erehdykseni on vaikuttanut koko olemukseeni, vähällä se piti ettei vienyt henkeäni, enkä vieläkään ole terve sen kohtauksen tuottamasta sairaudesta. Minusta tuntuu siltä etten enää mitään voi tarmolla toimittaa jos en ihan täydellisesti voi vapautua niistä tunteista ja ajatuksista, jotka viime kesänä minut valtasivat. Se oli ankara karille purjehtiminen, jossa laivani särkyi pahasti. Saa nähdä vieläkö sen kuntoon saan ja uusille ulapoille uskallan. Mutta minun täytyy koettaa, se on minun velvollisuuteni. Ei ole oikein laivansa karille ajettua jättää se hylyksi, sitä on koetettava korjata. Onnistunko, se on eri asia, mutta koetettava on!

23 p. I apupäivä. Käänsin sontakasaa

24 p. II Perunamaan sontaa hajotin hevosella

25 p. III Perunamaan sontaa ajoin kotoalta

26 oli sunnuntai, soittelin viulua

27 p. Ajoin kotona sontaa sekä äjestin ja kynsin

28 p. Olin suuruksista asti Ojamäjen Eetun takvärkisssä Heikilän puutarhaa laittamassa.

29 p. Menoja:

"Työmies" Kesäkuuksi -90
Kirje El[om] -20

30 p. Paikkasin Niinimäjen vaarin saappaita

31 p. kello 3 i.p. Tänään on oikeen lumimyrsky. Jo pitemmän aikaa on ollut kylmiä ilmoja. Ensin keväämmällä oli vähän lämmintä vaan sitte muuttui kylmäksi ja sateiseksi. Heluntaina vähän lämpisi ja oli lämpö korkeimmillaan heluntain jälkeisenä tiistaina, sitte alkoi taas vähän viilentyä kunnes viikko jälkeenpäin alkoi kovasti pohjosesta tuuleta ja siitä alkain on ollut vielä kylmempää. Koko viime viikon on ollut tuuli pohjosessa ja satanut vettä ja lunta melkeen joka päivä. Tänään on tuuli ollut länsiluoteessa, puhaltanut vinhasti ja satanut välillä aika kuuroja lunta niin sakeasti kuin suinkin voi ilmasta tulla, väliin taas paistaa aurinko. Aamulla oli 1 lämmintä. Kasvullisuus on ollut seisoksiin pitkät ajat. Lehti on ollut hiiren korvalla jo kauan, senverran on kasvanut että juuri parin päivän päästä huomaa että se on isompaa. Kauran oras on 2 tuuman pituista yksihaarasta, on ollut kylvettynä jo 3-4 viikkoa, vaan ei ole viime aikoina yhtään kasvanut, ruispellot ovat tulleet kovin epätasaisiksi, toisin paikoin on vähän lihavampia tukkoja, toisin paikoin taas ei juuri mitään. Ruoho on hyvällä alulla vaan ei voi pituutta kasvaa. Nytkin vielä on ilma niin äärettömän vaalea, melkeen kun talvella, saa nähdä koska lämpii.

Illalla kello 9 Alituisesti on satanut lunta, nytkin on maa lumesta valkoinen, tuuli on kääntynyt pohjaan, taivas on ohuessa pilvessä, vaalean sinisenä hohtaa läpitse.

Kesäkuu

1 p. Alituisesti kylmä ilma, tuuli pohjosessa, on vastikään taas satanut lunta, kello on 6 a. -

4 p. Tänään ensimmäinen kaunis lämmin ilma pitkästä aikaa. Rahaa on nyt kukkarossa 50:83 p.

7 p. aamulla kello 7män

Selkeä, auringonpaisteinen ilma. Taivas on jo tumman sininen ja reunoilla alkaa näkyä tummaa kaasua. Lehti puissa on alkanut kasvamaan ja voikukka paraallaan kukkii.

10 p. Kesä tekee tuloaan. Vieno ukkosilman tuoreus henkii. Juhannus on tulossa, pian tämä kesä näyttää kuluvan. Siitä on nyt vuosi kun minä kirjotin muistikirjaani laulun "Tuli pohjosesta äitini kulta". Miksi sen silloin siihen kirjotin. Niin minulla oli silloin omat syyni, minä olen hupakko, olen sitä ollut koko ikäni. Elämässä on niin paljon käsittämätöntä ja arvoituksia, ja tällaiset hupakot eivät ymmärrä niistä kuin osan.

11 p. Kaunis kesä-ilma. Eilen näytti kun olisi hankinnut sadetta, vaan sitä ei taida pian tullakaan koska on selkinnyt. Kun taas tuli lämpöset ilmat ovat lintusetkin ruvenneet laulamaan, tähän akkunaan niitä kuuluu monenlaisia viserryksiä. Ne ovat vaan metsälintujen lauluja, mutta minusta ne ovat hyvin kauniita.

12 p. IV Ojaa kaivamassa

13 V Ojaa kaivamassa

14 p. Nyt on metsä kauniimmillaan, lehti on niin vaalean viheriäistä. Maat myös alkaa jo saada hyvin rehevän ruohopeitteen. Voikukat kukkivat paraallaan, harakat kukkaset eivät vielä, ehkä joutuvat juhannukseksi paraammalleen. Niin se juhannus tuleekin jo viikon päästä. Pian se tulee, en soisi sen vielä niin pian tulevan, tätä kesän ihaninta aikaa saisi kestää enemmänkin niinkun ihmisijänkin kauniin aika.

15 p. Kaivoin eilen ja yöllä ojaa ja tuli sitten 2 päivää tehtyä kun olin tiukilla, siis VI ja VII.

19 p. Nyt on halkoja hakattuna, viime talvisia 64 kyyn. tämän keväisiä 22 kyyn. Niistä on saatu rahaa 20 mark. Taas ihana ilma, tuuli on lännessä lounaassa ja puhaltaa vinhasti ajaen vaalean harmaita pilviä jotka nousevat tuulen suunnasta kuin savupatsaat jättäen välillensä aukkoja joista selkeä ilma näkyy. Kaikki kasvaa rehevästi. Heinävuosi taitaa tulla hyvä, ruis on tähällä, kaurat vaan ovat pieniä, ei tiedä ehtivätkö tuleentua.

Minussa on niin omituinen tunne, tuntuu kuin saisin jotakin suurta onnea ja samalla tuntuu kun se menisi pois. Mitä se on?

Kun on kesä, metsä ja maa kukkii, ilma väräjää lemmen laulusta ja lemuaa kasvien tuoksusta, niin silloin minunkin rinnassani soi joku hellempi sävel. Niinkö se on? Kun taas tulee kylmä pohjolaan, pakkanen puree ruohot ruskeiksi ja puhaltaa lehdet puista, järvet jäätyy ja kinokset maita peittää, talven harmaa kolkkous täyttää ilman, onko minun rinnastani silloin soitto tauonnut. Onko tuo tunne vaan kesäkuun tuomaa, kukkien luomaa, eikä lempeni pysy kauempaa, eikä se olekaan talvisessa tuvassa hankien harjalla, enhän tiedä.

Aaltonen Laivanvarustajankatu 9 pihan puolella


21 Piletti Hyvin. Helsin. 2:20 Kirja Iloinen [...lan] 1 75 Huone 2 00 Ruoka 1 00 Sanom. 15 Turisti 40 6:50 Sateenvarjo 4 00 Sokerikakku 10 10:60

Ilta. Ilman päämäärää olen haljuillut koko päivän täällä Helsingissä, ei, joku päämäärä ihmisellä tarvitsee olla, ei hän muuten voi elää

	Kahvi			 -10
	Kuvat			 -50
	Työmies			 - 5
	Mukavuuslaitos		 10
                  				
				 75

22 p. kl 10 On satanut hurjasti, nyt on taas satamatta. Ois kuinka kauan kestää mennä sinne Turkuun, ihan koko juhannuksen saa matkustaa.

27 p. Istun paraallaan täällä Laitilan Wekkan talon kamarissa ja harkitten pois lähtöä, olen jo ollutkin viikon päivät matkalla. Kun ei nyt vaan tulisi sadetta kun lähden yöksi matkustamaan hevosella Turkua kohden.

28 p. Taas olen täällä opistolla Kallen huoneessa. Hyvin olen väsyksissä kun koko viime yön istuin rattaissa Laitilasta Turkuun ja muutenkin reisu rasittaa.

30 p. Illalla kello 10. Nyt ovat ne juhlat taas täällä opistolla päättyneet. Hauskastipa se päivä kuluikin. Wäkeä oli koko paljon, ilma kaunis, vaikka vähän pelotteli sateella. Minä olen jo koko ison ajan ollut huvimatkalla. Olen nähnyt taas vähän maailmaakin, uutta maailmaa ja uusia ihmisiä. Tämä onkin minulle terveellistä, sillä olenkin siellä kotioloissani alkanut kehittyä niin omituiseen suuntaan että jos sitä edelleen jatkuisi johtaisi se minut ennen aikojani onnettomuuteen.

Kun näin täällä entisiä tovereita tulin niin omituiseen tunnelmaan, tunsin vielä sitä opistoaikaista vapaata ja iloista mielentilaa. Silloin minä olin vapaa ja minulla oli luottamus elämään. Minä luotin naisten rakkauteenkin. Minä ajattelin, että minäkin voin tulla naisen rakkaudesta osalliseksi, vaan niin ei käynyt: tuli aikoja ja tapauksia jotka musersivat luottamukseni. Ensimäiset pettymykset olivat vähän pienempiä ja jättivät kipinän toivoa rintaani, vaan kun tuli se viimeinen, niin se järkytti elämääni perustuksia myöten, oli vähällä murtaa sen kokonaan. Kuitenkin säilyin täydellisestä häviöstä ja jäin elämään, mutta luottamukseni siinä koetuksessa meni. Tuo tyttö musersi sen niin perinpohjin etten minä enää uskalla tyttöjä lähestyä, enkä paljon ajatellakaan. Niin, sellainen on kohtalo, nim. minun kohtaloni. Olkoon vain, tietysti se luonnonlain mukaan menee. Kunpa vaan voisin rauhottua ja ottaa elämän vastaan sellaisena kun se tulee niin silloin tekisin viisain. Niin, mutta sitä en tahdo voida, kaiho soi yhä rinnassani ja sydämeni kaipaa, arvatenkin se kaipaa sellaista joka ei sille kuulukkaan, kaipaa sellaista jota ei sillä ole itselläkään antaa. Oi luoja, miksi loit rintaani kaihon sellaiseen jota en ole ansainnut. Oi miksi!

Heinäkuu

1 p. Aamulla kello 8. Taivas on sameassa pilvessä josta aurinko hämärästi paistaa lävitse, tuuli henkäilee vienosti, kesä on parhaallaan ja kukat kukkivat.

3 p. VIII Hajotin ruismaan sontaa Antin kanssa, 2 kasaa oli tinkiä. Sain Santelta koko viime vuotisen työpalkan halon hakkuusta 12 mk.

4 p. IX Hajotin sontaa hevosella, tein päiväkaupalla ja sain 1 kasaa. Tuuli on ollut koko päivän etelässä ja ajellut paksuja sumumaisia pilviä, mutta satanut ei ole kun juuri vähän. Olen päättänyt tempautua lopultakin irti näistä mielikuvitukseni harhoista joissa olenkin jo kylliksi ollut. Todellisuus se on ainoastaan elämisen arvoista elämää vaikka ei se niin loistavaa olisikaan.

8 p. X.nennen päivän tein lauvantaina kun hajotin sontaa ruispellolla. Nyt on kesä kauneimmallaan, kukkien aika runsaimmallaan.

11 p. XII Hajotin sontaa

12 p. XIII Kynsin sontaa sekasin

13 p. Kynsin ja loin ajua. Nyt se alkaa heinäaika jokapaikassa, tähän asti on kyllä yks ja toinen tehnyt heinää, kuka enemmän kuka vähemmän, vaan tänään rientää kaikki kellä heinää on sitä katkasemaan. Onkin jo aika heinänteon, sillä heinä on parhaassa kukassaan tai niinkun sanotaan, "hedelmöittee", kaura on päälle tulossa, ohran okaat myös vähän näkyvät. Ilma on kaunis poutanen, juuri sopiva heinäntekoon.

16 p. XV Niitin heinää aamulla, lopun päivää kasasin heinää [multapartin] pellolla.

17 p. XVI Aamulla niitin, iltapäivällä kasasin Napen[alustan] pellolla.

18 XVII Aamulla niitin sitte kasasin ja iltapäivän laitoin nuoria häkkiin, tein seipäitä ym. Nyt on ilma muuttunut viileäksi ja sateiseksi.

24 p. XVIII Niitin letkussa heinää aamupäivällä, iltapäivällä lapoitettiin.

29 p. Olin eilen Kytäjällä Afrika-lähetysjuhlilla. Ilma oli hyvin sopiva, kuu oli pilvessä ja hienosti tuuli henkäili. Juhlia pidettiin metsänvartia Nybergin asunnolla ja väkeä oli koko paljon. Puhujoita oli kaksi, Eräs lähetyssaarnaaja, ja pitäjän rovasti. Asia oli vanha tuttu, paitsi se oli heidän puheessaan uudempaa, että toivat ilmi nykyajan aatteita jumalan kieltämisestä y.m.

2 p. Elok. Koska on jäänyt 11tos päivä jäänyt merkitsemättä niin merkitsen sen tähän. Toinen 18 p yhtä perään XVIII. Niitin aamulla pakohuhtimon ahossa sitte latomiehenä pikku niitulla koivuladolla ja iltapäivällä sotkin latoja ja ajoin multaa kuopasta pois.

6 p. IXX Ajettiin heiniä latoa koko päivä ja saatiin kaikki heinät ajettua, minä olin Syrjän kanssa latomiehenä.

8 p. kl: 11 a.p. Tuuli on tämän aamun ajellut mustia pilviä lounaasta ja nyt ne alkoivat sataa. Onkin sadellut viime aikoina hyvin ahkeraa, loppu heinänteosta on sentähden viivästynyt.

Muistiinpanoja "Työmiehestä"

1 p. Eok.

[Ei kumminkaan tehnyt em. muistiinpanoja]

12 p. Eilen oli sunnuntai ja minä ja Kalle oltiin kotona, äiti oli kirkossa. Puoli päivää kului kotona syömisessä ja syömisen laittamisessa, sitte lähdettiin Ojamäjelle, jossa ei ollut muita kotona kuin Aliina ja poika. Pelattiin kirjailijaa ja myllymattia. Lopulta lähdettiin Heikkilään Järvelän tykö, jossa taas pelattiin kirjailijaa liki iltaa, jolloin tultiin kotia. Illalla myöhään lähdettiin taas kirkkomäjen koivun juurelle, jossa oli päätetty Järvelän kanssa kohdata. Jonkun aikaa koivussa kiipeiltyämme ja odoteltuamme lähdimme Ojamäjelle tarkotuksella mennä salaa kuuntelemaan mitä siellä keinussa olijat puhuivat ja ketä olivat. Hiivittiin hiljaa risusta ja kivistä mäjen syrjää ojalta päin ylös aittan taka, jossa asetuttin kuuntelemaan. Keinussa oli Elin ja Aliina, jotka vähän puhuvat ja lauloivat. Elin koetti olla hyvin vallattomalla päällä. Minusta tuntui että oli hienoa kinaakin. Elin sano laulakai se laulu, Aliina vähän äkäsenä laulakai te. Sitte tuli Järvelä. Elin käski keinuun, Järvelä tuli ja sano että kyllä minulla nyt on aikaa, sitte hän kertoi että oli veljeksiä hakemassa koivun juurella, siitä Elin alkoi nauraa ja puhua jotain semmoista josta ei Aliina pitänyt. Sitte Elin alkoi valitella mailman pahuutta ja oman kohtalonsa kovuutta. Hän sanoi että ihmisluonteiden tutkiminen on hänelle hauskaa ja että hän löytää aina enemmän ja enemmän ihmisissä pahuutta, mutta ei hän kestään välitä, olkoot miten tahtovat. Sitten hän puhui sukupuolisuhteista. Naiminen on sikamaista, naimaton tyttö on asteen ylempänä nainetta, ainoastaa silmäykset ovat luvallisia eikä mitkään klappaamiset.

13 p. Olin eilen Kotona ja Heikkilässä. Illalla tullessa Heikkilästä ostin Niinimäjessä kangaskaup[aa]lta paidan 275, ei niillä ollut plyysiä eikä sopivia kankaitakaan. Ilma on sumeinen, ihan läpinäkymätöin, kello 7:30.

15 p. illalla kello 10. Ikuinen suru on vallannut mieleni, kaipaan niin sanomattomasti armastani. Voi missä hän lienee, tavannenko häntä koskaan. Miksi on minun kohtaloni tällainen. Voi jospa minä tapaisin hyvän ja rakkaan tytön, niin en häntä luotani laskisi.

18 p. illalla kl: 10nen. Olin koko päivän Rintalassa. Ihmeellistä miten minä voin olla siellä koko päivän. Se on kerrassaan raukkamaista että minä voin siellä viihtyä niin pitkät ajat. Miksi minä turmelen elämäni sillon kun se on vähän terveempää. Mutta minä taistelen vielä, niin, minä taistelen kuolemaani asti.

19 p. ilta kello 8 40. XX ja XXI päivä on tehty ruista niittämässä.

Ankarasti tuulee ja sataa. Koko päivän on tuuli ajellut etelästä mustia pilviä, mutta nyt ehtoolla ne vasta rupesivat satamaan. Vesi solisee alas räystäistä ja väliin lyös sitä tuuli vasten akkunan ruutuja, tuuli taas pitää suurta kohinaa metsässä ja nurkissa. Tämä luonnonvoimien myllerrys peittyy syksyn pimeyteen. Syksyinen yö laskee yhä synkkenevää pimeyttänsä metsille ja maille ja kätkee siten salaperäisyyteensä koko yöllisen toiminnan, ainoastaan kuulohermo erottaa salskeen ja kohinan tuosta pimeydestä. Minä itken elämäni pimeyttä. Miksi se on niin pimeä ettei siinä ole kirkasta valon sädettä. Minä vieläkin ihmettelen sitä miksi Aliina saattoi niin hyljätä minun rakkauteni. Minä aina siihen hetkeen saakka, jolloin tuon kovan iskun sain, ajattelin että se jota minä rakastan rakastaa myös minua, mutta ei se niin ollutkaan, se oli minulle sellainen erehdys jota en osannut odottaakaan. Kumminkaan ei armaan kaipaus poistunut rinnastani, yhä se siellä vaan polttaa. Kyllä minun taas täytyy lähteä mailmalle, minun täytyy lähteä häntä etsimään. Voi armaani, missä viivyt.

20 p. Aamulla kello 6. Yhä vielä tuulee vinhasti lounaasta. Sade on hiljentynyt, ainoastaan hienoa vihmasadetta sataa.

[seuraava, 25. päivän muistiinpano on kaikista muista poiketen kirjoitettu musteella]

25 p. Kl: 11 ip.

Tuuli puhaltaa pohjoisluoteesta koko vinhasti, metsä kohisee. Taivas on pilvessä, sataa hienoa vihmasadetta, ilma on myös viileähkö. Tulin juuri Heikkilästä jossa istuin ison aikaa Nurmin huoneessa odotellen Järvelää, joka oli mennyt Numlahteen palveluspaikkaa katsomaan. Sinne tuli myös Eetukin ja puhuttiin siinä kaikenlaista, sovittiin koko hyvin. Aliinan suhteen en minä vaan tahdo päästä normaalitilaan. Kun olin tässä lauvantaina postissa ja oltiin 3misin minä, Kivistön pikkupoika ja Aliina siellä Heikkilän tuvassa, niin minun oli hyvin vaikea olla, siihen asti oli helppo kun ei Aliina ollut, vaan sitte kohta alkoi punastus kun hän tuli. Minä tunnen olevani raukkamainen silloin kun en voi hänen läheisyydessään vapaasti olla vaan en ole voinut sille mitään. Tuo viime syksyinen erehdykseni vaikutti niin voimakkaasti etten vieläkään ole oikeen tasapainossa vaikka kohta tulee siitä vuosi kuluneeksi, sellaiset haavat tarvitsee parantuakseen paljon aikaa.

26 p. Ilta kello 9sän. Syksy tulee, metsä ruskettuu, kukkaset lakkaavat kukkimasta, yöt käyvät pimeiksi, ilmat viileiksi ja aurinko ei

[Teksti ei jatku, useita lehtiä irronnut, syyskuun alku puuttuu. Tähän kohtaan on pistetty samasta vihosta irronnut lehti jossa ei ole kummallakaan puolella päiväystä]

ikuisesti menit. Mitä oli sinulla annettavaa sinä nuoruuteni elämä? Eksymystä, erehdyksiä oli sinulla annettavana. Yksitoikkoisuutta, velttoutta ja pettymyksiä sinä jätit muistoksi, onhan siinä sentään joku päivänsädekin, pieni pilkahdus valoisasta elämästä, mistä olen iloinen!

Mitä nyt toivoisin? Minä toivoisin uutta elämää, minä tahtoisin tulla vielä nuoreksi, aloittaa uudestaan uudella innolla, tahtoisin tutkia elämän salaisimmatkin sopukat, tahtoisin rakastaa nuoruuden innolla, hehkuvalla lemmellä, tahtoisin etsiä ystäväni vaikka[n] mailman ääristä, jolle vannoisin ikuista uskollisuutta. Miten on todellisuus? Missä on se mitä tahtoisin, nuoruus. Niin! se meni kuin kesäinen kaste, on kaukana takanani. Oi, olen kadottanut kauneimpain, rakkaimpain nuoruuteni. Siellä nuoruuden päivänpaisteisilla maisemilla käyskeli lemmettäriä, ihanoita impiä, täällä vanhuuden korvessa niitä tuskin näkee. Jos joku korven rantaan tulee ja siellä eksynen matkamiehen näkee, ilkkuen vaan nauraa ja pois juoksee. Mutta eikö löydy yhtään naista, päivänpaisteisen kedon keijukaisista joka uskaltaisi matkamiehen

[Lehti loppuu, vihon sidotun osan teksti jatkuu:]

jo ihan selkeä, nyt on selkeä jo aamusta alkaen ja muuten kovin lämmin. Tein eilen XXIVnen veropäivän kauraa niittämässä pikkuniitussa ja ehtopäivällä sian kaukaloa tein.

Syksyn merkit jo luonnossa näkyy
Ilmassa, pelloilla, metsissäkin
ppp Kukat ne taasen elämään väsyy
Lehdet hautoja hakevat

Mitä on elämä? Se on käsittämätöntä. Ei ainakaan tähän saakka ole osattu sitä selittää. Jonkun aineellisen olomuodon ilmaus se on, sen me tiedämme, vaan mitä se itse on, sitä emme tiedä.Sen me tiedämme että elämällä on määrätyt lakinsa ja että se riippuu aineellisesta yhdistymästä; erilainen ainejoukkio tai aineyhdistymä tuottaa ilmi erilaista elämää. Nämät me tiedämme. Me näemme, että kullakin elämällä on aikansa, millä pitempi millä lyhempi, s.o. elämä jossakin ainejoukkiossa pysyy määrätyn ajan. Miksi juuri sen ajan, eikä enempää, sitä ei meidän viisaimmatkaan tieteilijämme voi selittää. Elämää syntyy, elää ja kuolee aina yhä uudestaan ja uudestaan, onko sillä sitten mitään päämäärää, tarkoitusta? On, aina yhä korkeammalle kohoava kehitys. Miksi aina eteenpäin kehityksessä, siksi että eteenpäin meno on todella elämää ja koko luomakunnan suuri ja ainoa päämäärä on juuri elämä. Kaikki mikä on kerran elollista, se tahtoo elää, ainoastaan elämä on sen ainoa tarkoitus ja mitä suurempaa, rikkaampaa ja edistyneempää on elämä, sitä enemmän se toteuttaa tarkoitustaan.

14 p. kl: 7 a. On niin paljon sumua että ainoastaan hämärästi näkyy lähimpien puiden latvoja. Ei tiedä lieneekö pilveä yläilmoissa, muuten on ilma herttaisan lämmin.

16 p. ilta kl: 10nen.

Allini! Sydämeni olen antanut sinulle. Minä tahdon olla sinulle uskollinen ikuisesti. Nukkuos rauhassa armaani. Sinun puhtoinen mielesi liidelköön untolan aurinkoisilla mailla.

17 XXV päivä. Niitin Napen alustassa ja vanhallatalolla kauraa.

Syksyn tuuli ulkona humuu
Pimeän peitossa maisemat on
Tutut äänet siellä nyt puhuu
Pimeäkin veikkoja vanhoja on.
Siellä se tuulonen laulella koittaa
Minulle onnea suurta se soittaa
Pimeäkin kätke Allini armaan
Olethan tallella aivan varmaan

18 p. XXVI Heinänsiemen riihellä, XXVII Kauraa niittämässä vanhallatalolla.

Voi Aliina, miten minä ikävöitsen sinua.

19. XXVIII Niitin kauraa vanhallatalolla ja tuli kaikki kaurat niitettyä. Minä olen niin äärettömän itsekäs kun minä luulen että olen rakkaudellani ansainnut Aliina sinun rakkautesi. Oi en minä sitä ole ansainnut, mutta onhan sinulla niin [hyvä]

20 p. XXIX Ohrariihellä.

Aliina! Minä rakastan todella ikuisesti sinua. Sinulla on niin oikeudentuntoinen, puhdas ja hyvä sydän. Minä rakastan sinua sittekin, vaikka et sinä minua rakastaisikaan, en voi sinua unhoittaa. Elämän hyvät voimat suojelkoon sinua Allini!

24 p. kl: 6 a. Herttainen kaunis syksyaamu. Maa on tosin hyyrteessä, mutta ei se ihme ole, sillä syksyinen yö on pitkä pohjolassa, vaan tuo on niin kaunista kun aamuaurinko paistaa puoliksi kellastuneeseen metsään, viljavainioille ja pilvien kirjavoimalle taivaalle. Wielä on ilma niin raitista, se tuo terveyttä kun sitä ahmii keuhkoihinsa.

Lokakuu

10 p. Ilma sumeinen, tuuli lännessä, lehti on varissut puista jo hyvin vähään.

Menoja: Puotiin		    2:30
Velan korkoja varten		5:-
Aug. Vuorelle raittius-	    2:-
seuran puolesta
Ostin lainastoon kirjoja	9:20
                  		     
		        18:50
Tuloja: Niinimäjen vaarilta   1:-
Rahaa nyt kukkarossa      35:42

16 p. kl: 11. illalla

Tulin nyt juuri ompeluseuroista. Woi miten olen iloinen tästä matkastani, sillä siellä sain kokea sitä, mitä enimmin olen toivonut. Minä olen niin kurja raukka etten ymmärtänyt Allini mielentilaa eilen illalla. Sen kyllä näin että hän oli kovassa mielenkiihkossa, vaan minä luulin hänellä olevan halun seurustella Kallen kanssa ja olevan siitä harmissaan että minä menin sinne. Tänään oli minun niin paha olla, että päätin illalla ottaa selvän Allini mielentilasta, sillä tulin eilen illalla vielä siihen huomioon, että hän minun tähteni oli sellainen.

Kun tulin Ojamäjelle, päätin mennä kohta keinuun, mutta seistessäni siinä mäjellä tulit sinä Aliina tuvastapäin, minä sanoin ehtoota, sinä ett heti vastannut, viimein vastasit ja äänesi värähti niin surullisesti. Menin tupaan, sinä tulit lypsämästä, et katsonut minuun, ruumiisi liikkeet näyttivät vähän masentuneilta. Eetu rupesi syömään, sinä istuit sängyn vierelle. Eetu sano[:] no etkö sinä Aliina syö, sinä vastasit[:] kyllä minulla on aikaa syödä. Silloin minä aloin Allini ymmärtää sinun mielentilaasi. Sinä tahdoit sanoa[:] en minä tule ompeluseuraankaan, kun ei siellä kukaan minusta välitä. Minä kehoittelin sinua lähtemään, sinä hiukan ilostuit ja rupesit syömään, sitte menit keinuun. Minä ja Eetu lähdettiin, sinä tulit vastaamme keinusta pois. Sitte minä sanoin sinulle[:] No Aliina, lähde nyt mukaan. Woi miten sinä ilostuit ja käskit odottamaan. Pistit sitten pikaa vaatteet päällesi ja tulit. Niin, minä myös iloitsin että sinä tulit, Allini, olen niin kauvan sinua odottanut. Ethän sinä enää pois menekään kun sinä kerran tulit. Minä en voi ilman sinua elää!

21 p. Allini! Sinä voit nyt tehdä minun elämäni kanssa miten tahdot. Sinä voit sen tehdä joko onnelliseksi tai onnettomaksi. Mutta sinähän olet niin hyvä, ethän sinä tahdo minun elämääni musertaa nyt juuri kun sinä olet opettanut sitä rakastamaan.

Ostin Vasellilta vaatekangasta 5 metriä, maksoin 28 mk. Napia 50 pennillä.
Kirjeisiin meni 1:-
Sain Lehtiseltä päiväpalkkaa 3:50
Niinimäjen Hildalta pieksuista 1:-, emännältä pieksuista -:25.
Takasin rahaa Niemiseltä velan korkoa varten 2:-

Olin Ojamäjellä, näin Aliinan, vältti katsomasta minuun.

Oi Aliina, koko minun elämäni riippuu sinusta. Jos sinä minun rakkauteni hyljää[s] niin se on minun elämäni loppu. Tahdotko sinä niin tehdä, vaan ethän sinä sitä tahdo, sillä sinä olet niin hyvä.

22 Villapaitaan 5mk
Kynään 10 p Lehtisen Eelille 10 p
Ostin sianlihaa Nummerannasta 2 kg à 130 = 390
Lankusta 150
Yht. 540
Nummerannan Alman nimipäiväksi 50 p

23 p. Sataa etelätuulella. Ei ole satanutkaan moneen viikkoon, vaikka on pilvessä ja sumussa ollut ja sen tähden ovatkin maat jo hyvin kuivuneet. Minä kynsin eilen ohra-, kaura- ja perunamaat Hakalan hevosella.

24 p. kl: 10 ip. Olin Ojamäjellä ja tapasin siellä Järvelän. Olin ensin hyvin hilpeällä tuulella, vaan lopulta aloin tulla raskasmieliseksi. Minun ja Järvelän välillä on jotain sellaista erimielisyyttä, mikä vaikuttaa sen ettemme me oikein sulaudu yhteen. Ehkä on sekin syynä, että minun iloisuudessani on aina niin paljon itserakkautta että se tekee vastenmielisen vaikutuksen toisiin ihmisiin. Aliina kulki tästä edestakasin nyt illalla, kun kaiketi kävi kotonaan, jätti mennen tullen portin auki - mitäköhän mahtoi tarkottaa - tai oliko mitään tarkotusta. minä ajattelen että sinulla Aliina oli siinä joku tarkoitus, noin vaan ilman mitään et sinä olisi jättänyt sellaista porttia auki, jonka sinä kerran avasitkin. Kaksi mahdollisuutta siinä on: joko sinä tahdoit sillä tavalla vähän leikkiä täällä mi-

[puuttuu parillinen määrä lehtiä]

siitä että sinä olet syntynyt mailmaan, minä en niin suurta onnea olisi ansainnut. Se on niin suuri onni etten minä olisi osannut sitä toivoakkaan. Tosin kyllä on sieluni syvyyksissä ollut ihanne juuri sellainen kun sinä, mutta olin jo epäilemäisilläni, etten tuota ihannettani tapaisikaan, mutta sinä tulit ja sinä olet juuri sellainen kun minun kaunein ihannekuvani on ollut, en voi ajatella jalompaa sydäntä.

Menen nyt nukkumaan ja nukun sinun kuvasi mielessäni!

28

Kun tuulonen tuntureilta raikas henkii
Niin puhtoista raitista ilmaa tuo
Niin on rinta minun Allisen!
Se onnea riemua mulle tuo.

Ilta kl: 5. Sinua Aliina kaipaillessani piirtelen tähän paperille kaihoisan mielen mietteitä. Tuntuu niin hyvältä edes kirjoitella sinusta, on juuri kuin puhelisin sinulle, silloin myös unohdan nuo epätoivoiset ajatukset jotka aina tunkevat mieleen ja tahtovat saada mieleni surulliseksi. Minä tahtoisin olla aina siellä missä sinäkin Aliina, sillä sinun läheisyydessäsi minä tunnen olevani niin rauhallinen ja on niin hyvä olla. Wäliin tunkee mieleeni sellainen ajatus että koko minun suhteeni sinuun olisi harhaluuloa, kokonaan petosta, nämät ovat musertavia ajatuksia, mutta toiselta puolelta ilmaisee sinun käytöksesi toista. Se on äänetöntä kieltä, jota sinä olet puhunut ja minä olen luullut sitä ymmärtäväni, ja vieläkin luulen enkä siitä luulostani pääsekään, ja jos siitä pääsisin, niin silloin pääsisin sinne missä ei ole elämää, missä ei rinta riemahtele, ei sydän sykähtele, vaan ikuinen kylmyys ja pimeys vallitsee. Kuitenkin, vielä sittekin kun rintani olisi jähmettynyt, mutta jos siinä vähänkään lämmintä olisi, sykkisi se sinulle Aliina.

29 p. Ilta kello 10. Taas täytyy jokunen rivi piirtää Allilleni. Olen taas tämänkin päivän kaivannut sinua niin äärettömästi. Alituisesti olet sinä ajatuksissani, minä en parhaalla tahdollanikaan voi sinua unhottaa, hyvää yötä armaani!


[Aliina]

Aliina


Marraskuu

1 p. Mitä nyt kirjotan muistikirjaani? Vieläkö kirjoitan Allistani? Vielä! Vielä minä kirjoitan, vaan en sillä mielellä kun ennen. Tähän saakka minä kirjoitin sinusta niinkuin siitä jota toivotaan, nyt minä kirjoitan niinkun siitä joka on menetetty.

Tähän saakka näin minä sinun aina edelläni kulkemassa ja koetin sinua saavuttaa, vaan sinä yhä vaan loittonit ja nyt sinä jo häivyt kaukaiseen etäisyyteen, josta vaan vähän hahmoasi eroittaa. Silloin kun vielä olit lähempänä voin minä jotakin sinulle huudella, vaan et sinä enään kuule mitään.

Ilta kello 6. Missä on rakkaus suurin? Siinä jossa uhraus on suurin. Minä olen Aliinalta toivonut vastarakkautta vaan en ole saanut, vihaisinko nyt häntä? En, minä rakastan häntä siitä huolimatta rakastaako hän minua. Minä rakastan häntä toisen omana, minä rakastan häntä erehtyneenä ja eksyneenäkin, minä rakastan häntä kaikissa tiloissa, vielä silloinkin jos hän mahdollisesti voisi muuttua mieleltään toisellaiseksi kun nyt on. Olet sinä Aliina onnellinen tai onnetoin, hyvä tai huono, aina minä sinua rakastan.

2 p. kello 5:30 aamulla.

Kerran kun kesäinen päivä tuoksui
Lintuset ilmaa kaijutti
Koko luonto kun elämää uhkui
Kukatkin lemmestä väreili
Silloimpa minäkin miekkonen tunsin
lemmen laineita rinnassain
Tunsin - jo kauvan jälkeenkin
Ain yhä tuntenut vieläkin oon
Riemuitsi silloin ihmisrinta
Se tytön oli nuoren ja raikkaan
Hän lauleli silloin kauniinta
kun kuullut olen mä koskaan

3 p. kl: 11 ip.

Olen ollut suuressa mielenjännityksessä koettaissani asettua sopusointuiseen tilaan Aliinan ja Järvelän suhteen. Ei se ole kovin helppoa ollut. Ei ole niinkään helppoa tunnustaa tulleensa hyljätyksi siltä, jota rakastaa. Ei ole helppoa tunnustaa olevansa huono, hyljätty ja halveksittu, mutta totuus on korkein päämäärä johon on pyrittävä. Jos se on totta että minä olen huono ja halveksittu, niin miksi sitä kieltäisin? Elämän korkein päämäärä on tehdä sitä mikä edistää elämää, eikä sitä mikä sitä hävittää. Mailmassa on niin paljon ristiriitaa, epäselvyyttä ja väärinymmärrystä, tahtoisinko minä vielä sotkea vyyhtiä. En, sitä en tahdo, koetan parhaani mukaan sovitella niinkun oikeaksi tiedän. Minun täytyy katsoa elämää suoraan silmiin, minä en tahdo vältellä ja piilotella, sillä elämällähän ei ole muuta tarkoitusta kun totuuden etsiminen. Jos et sinä Aliina minua ymmärtänyt, niin pahottelisinko sitä? En, onhan niitä niin monta muuta jotka eivät minua ymmärrä, tai ehkä sinä ymmärsit minua paremmin kuin minä itse.

[Noniin], minulla ei ole sinua kohtaan mitään vastenmielisyyttä. Jos sinä joskus tarvitset minua, olisin halukas tulemaan, jos et niin pysyn poissa. Minä en tahdo tunkeilla liian lähelle, sillä olen huomanut että se on sinulle hyvin vastenmielistä. Minä en tahtoisi tehdä pahaa, mutta erehdyksestä tulen sitä aina tehneeksi.

Onnea edelleenkin onnellisille ja lohdutusta onnettomille!

10 p. k. 6 a. Kaunis syksyinen sunnuntai aamu. Ilma on pilvessä, mutta muuten kuiva, kylmääkään ei ole niin paljon että maata jäädyttäisi. Nukuin viime yön vähän rauhattomasti, näin paljon unia ym. sekavaa. Minun onkin viime aikoina ollut niin kovassa jännityksessä, ettei se ihme olekaan, vaikka yötkin ovat rauhattomia. Olen koettanut muutamassa päivässä unohtaa sen mitä jo toista vuotta olen, väliin vähemmän, väliin enemmän toivonut. Olen koettanut sovittaa itseni sopusointuun Aliinan suhteen, tämä ei ole helppoa ollut, monta kertaa on tuntunut kuin rautanen vanne olisi pääni ympärillä ja tahtoisi sen rutistaa rikki. Tämä on tietysti ollut minulle tarpeellista, sillä minussa on niin paljon itsekkäisyyttä, joka on pois kulutettava jos kerran on halu kunnon ihmiseksi kehittyä. Siis pidänkin tämän ajan tarpeellisena minun kehitykselleni ja säilytän ne tapaukset hauskojen muistojen joukossa. Onnea vaan Aliina elämällesi!

Elämä on suuri ja kaunis, mailma on avara ja mahdollisuuksia täynään. Elämän meri on laaja ja lainehtii, minä lasken purteni viiltämään sen välkkyvää pintaa. Tuolla oli kaunis satama, luulin että siellä minulle viittoiltiin, laskin sinne purteni. Erehdys, ei siellä minua tarvittu, tai ei, tarvittiin sentään, mutta ei annettu maalle nousta veneeseen vaan puhuteltiin ja lopuksi ilmoitettiin että saan taas lähteä. No niin, mikäs on lähteissä, purjeet on kunnossa, pursi tosin sai pienen kolauksen, mutta ehjä on sekin vielä, kompassi on kunnossa ja meren pinta kaunis, siellä lokit lentää ja myrsky soittaa suurta säveltä, elämän säveltä. Kun pilvi nousee taivaan rannalta ja salamat säihkyjä veteen luovat, kun myrsky lyö aaltoja vasten rantakallioita ja soittaa elämän laulua purteni mastossa ja ruorissa, silloin minäkin elän, olen keskellä elämää. Ilta k. 11 Tulin juuri Oilasta Naisyhdistyksen iltamasta. Leikissä kului siellä suurin aika. Minä tunsin itsessäni koko lailla jäykkyyttä ja arkuutta. Olisikohan tosiaankin tuo pettymykseni Aliinan suhteen vienyt minulta luottamusta elämään, silloin se oli onnettomuus. Voiko rakastaminenkin

[Ensimmäisen päiväkirjan loppu]