Tutkimus prosessina

Paluu etusivulle

Tutkimusprosessi

Laaja yksimielisyys vallitsee siitä, että tutkimuksen tekeminen on monista eri osa-alueista ja vaiheista koostuva prosessi. Tutkimusprosessin osa-alueita ovat seuraavat:
Kuvio 1. (Empiirisen) tutkimuksen vaiheet Hannu Uusitalon mukaan Huom! Näytetään luennolla!

Huom! Näytetään luennolla!


Kukin näistä osa-alueista on puolestaan oma prosessinsa, joka jakautuu edelleen eri vaiheisiin ja osa-alueisiin. Näitä käsitellään tutkielmasivujen myöhemmissä osissa. Oman tutkimusprosessin hahmottaminen pieninä palasina helpottaa usein työn organisointia, mutta vaarana on puolestaan kadottaa kokonaisuus näköpiiristä.

Sen sijaan laaja erimielisyys koskee sitä, minkälainen prosessi se pohjimmiltaan on. Kun kokonaisuutta pidetään hyvin silmällä, huomataan samalla, ettei tutkimusprosessi ole niin suoraviivainen, kuten esimerkiksi ylläolevassa esityksessä, vaan että usein on paitsi välttämätöntä myös mielekästä palata aikaisempiin vaiheisiin ja täsmentää tai jopa muuttaa niitä, jotta tutkimus toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla tarkoitetussa aikataulussa. Ks. esimerkiksi Juri Mykkäsen esitys tutkimusprosessin komponenteista.

Huom! Näytetään luennolla!

Käytännössä monet tutkimukset ja etenkin tutkielmat varsinaisesti alkavatkin jostain muusta kuin aiheen valinnasta tai ongelman määrittelystä. Näin on esimerkiksi siinä tapauksessa, että aineisto on syystä tai toisesta valmiina, ja tehtävänä on laatia aineistoon sopiva tutkimuskysymys ja teoreettinen viitekehys. Tällaisessa tilanteessa voi auttaa tutkimusspiraalin kaltainen käsitys tutkimusprosessista, jossa tutkimus on vaiheittainen ja päättymätön prosessi ja joka voidaan aloitaa melkeinpä mistä kohdasta tahansa (Hirsjärvi ym. 2003, 14-15).

Kuvio 2. Tutkimusspiraali Blaxterin, Hughesin ja Tightin (1996, lainattu Hirsjärvi 2003, 15) mukaan

Huom! Näytetään luennolla!