Lukion Filosofia
Filosofian oppisanasto
 
 

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z] [Ä] [Ö]


Modaliteetti

Asiantilat voivat joko toteutua tai jäädä toteutumatta. Se asiantila, että George Bush jr. valittiin Yhdysvaltain presidentiksi on toteutunut asiantila, tosiasia, mutta se että Al Gore olisi valittu presidentiksi jäi toteutumatta. Tämäkin asiantila olisi kuitenkin ollut mahdollinen - ei ollut välttämätöntä että vaalien tulos olisi ollut se mitä se oli, vaan toisinkin olisi voinut käydä; sanotaan, että se että presidentiksi satuttiin valitsemaan juuri Bush eikä joku muu, on kontingentti asiantila, sen vaihtoehtojen toteutuminen ei ole mahdotonta. Tätä asiantilain piirrettä, että ne voivat toteutua tai olla toteutumatta kutsutaan modaalisuudeksi. "Modaliteetteja" ovat mahdollinen, välttämätön, kontingentti ja mahdoton. Ne voidaan määritellä toistensa avulla käyttäen lauseloogisia konnektiiveja, tällöin:

välttämätön   =	 mahdollinen mutta ei kontingentti
mahdollinen   =	 välttämätön tai kontingentti
kontingentti  =  mahdollinen mutta ei välttämätön
mahdoton      =	 ei mahdollinen

Kaikki välttämättömät asiantilat ovat myös toteutuneita asiantiloja (niiden toteutumattomuushan olisi mahdotonta). myös jotkin kontingentit asiantilat voivat olla toteutuneita - eivät kuitenkaan kaikki, koska jotkin mahdollisen asiantilat ovat toisensa poissulkevia (esimerkiksi se että menen ensin kotiin ja sitten ostoksille ja se että menen ensin ostoksille ja sitten kotiin; molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia, muuteivät voi kumpikin toteutua).


Aloitussivu Filosofian oppisanasto Käsitekartat Suuria filosofeja Filosofian historian kehityslinjoja Linkkejä muualle Kartta sivuston sisällöstä, sivuston tai sen osien lataaminen omalle koneelle, palaute, tietoja tekijästä


© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.