Lukion Filosofia
Filosofian oppisanasto
 
 

[A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [T] [U] [V] [X] [Y] [Z] [Ä] [Ö]


Deskriptiivinen ja preskriptiivinen

Deskriptio = kuvaus; preskriptio = määräys. Deskriptiivinen = kuvaileva; ei-normatiivinen, ei-preskriptiivinen.

Jos esimerkiksi jotain tekoa kuvataan etiikassa normatiivisesti, kuvataan sitä silloin suhteessa johonkiin normiin tai standardiin - esimerkiksi teon voidaan sanoa olevan epämoraalinen, koska se rikkoo jotain yleistä moraalilakai vastaan. Tällaisia lakeja, kuten moraalilakeja, jotka eivät pelkästään kuvaile mitä ihmiset tekevät, vaan antavat suosituksia tai määräyksiä sen suhteen, miten ihmisten tulisi toimia kutsutaan puolestaan preskriptiivisiksi laeiksi - vastaavasti luonnontieteiden ajatellaan yleensä tavoittelevan puhtaasti deskriptiivisiä kuvauksia luonnosta sellaisena kuin se on (eikä suhteessa mihinkään utopiaan siitä millainen sen pitäisi olla), ja deskriptiivisiä lakeja jotka kuvaavat nitä lainalaisuuksia, joita luonnonilmiöt todellisuudessa noudattavat - ei preskriptiivisiä lakeja, jotka sanovat miten luonnonilmiöiden tulisi käyttäytyä. Jos jokin luonnonilmiö rikkoo jotain teoriamme "luonnonlakia" vastaan, on meidän tultava siihen johtopäätökseen että teoriamme on virheellinen, koska luonto ei tosiasiassa käyttäydykään niin kuin lakimme kuvailee sen käyttäytyvän; astaavasti, jos joku ihminen päättelee virheellisesti (logiikan sääntöjen vastaisesti), emme suinkaan lähde "korjailemaan" logiikan lakeja, vaan sanomme ihmisen tekevän päättelyvirheitä. Logiikan lait ovat siis preskriptiivisiä lakeja, joiden tarkoitus ei ole kuvailla miten ihmiset aina ja kaikkailla päättelevät, vaan asettaa normit sille, miilainen päättely on loogisesti pätevää.

Oleellinen ero deskriptiivisen ja preskriptiivisen lain tai säännön välillä on siis se, että kuvauksen kohde asettaa normit deskriptiiviselle säännölle (deskriptivisen kuvailun pätevyyttä t. soveltuvuutta arvioidaan sen mukaan, miten hyvin se kuvailee kohdettaan sellaisena kuin se on), kun taas preskriptiivinen sääntö asettaa normit kuvauksen kohteelle (preskriptiivisen säännön kohdetta arvioidaan sen mukaan miten hyvin tai onnistuneesti se totetuttaa säännön asettaman normin joka määrää millaista kohteen toiminnan pitäisi olla).


Aloitussivu Filosofian oppisanasto Käsitekartat Suuria filosofeja Filosofian historian kehityslinjoja Linkkejä muualle Kartta sivuston sisällöstä, sivuston tai sen osien lataaminen omalle koneelle, palaute, tietoja tekijästä


© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).
Sivu päivitetty viimeksi 22/06/2001.