Lukion Filosofia
Käsitekarttoja
 
 

Käsitekartoista

Käsitekartat ovat tiedon esittämisen ja muistiinpanojen tekemisen tapa. Käsitekartta koostuu yhdestä "keskuskäsitteestä", ja sen ympärille piirretyistä, keskuskäsitteeseen "linkittyvistä" käsitteistä tai ideoista, ja näihin ydikäsitteisiin linkittyvistä toisista ideoista jne. jne.

Ideoiden esittäminen käsitekarttojen avulla on tehokas tapa tehdä muistiinpanoja, koska:

a) Ihmisen muisti toimii itsekin assosiatiivisesti, joten asioiden esittäminen ideasisältöinä tai ajatuksina, joiden välissä on erilaisia assosiaatioita (yhteyksiä) on hyvin "luonnollisen" tuntuinen tapa esittää asiat.

b) Pelkästä kuivasta asialistasta poiketen, käsitekartassa voit käyttää värejä, alleviivauksia, korostuksia, aaltoviivoja jne. Tällöin mielesi jää paitsi asiasisältö, myös kuva, ja myöhemmin voit käyttää mielikuvaa piirtämäsi kartan visuaalisista ominaisuuksista apuna mieleenpalauttamisessa. Käytä luovuuttasi!

c) Pelkän asialistan kirjoittamisesta poiketen, käsitekarttojen piirtäminen on hauskaa! Ja ihminen muistaa paljon paremmin hauskat kuin ikävät asiat.

d) Käsitekartta on persoonallinen; asiat on siinä esitetty siinäå järjestyksessä kuin ne ovat sinun mielessäsi yhtteenliittyneinä. Sen sijaan että yrittäisit

e) Samalla kun luot käsitekarttaa, myös järjestelet automaattisesti asiasisältöjä mielessäsi, luot kokonaishahmotuksia ja kiteytät suuria kokonaisuuksia yhteen "avainsanaan", jonka sitten pistät paperille; tämä materiaalin sisällön työstäminen mielessään parantaa myös mieleenpalauttamista.

Miten käsitekarttoja laaditaan?

Käsitekartan piirtäminen ei voisi olla helpompaa! Seuraat vain seuraavia paria yksinkertaista sääntöä:

Lisävihjeitä: Käytä kuvia, värejä, nuolia, aaltoviivoja aina kun se tekee kartasta sinulle ymmärrettävämmän ja mieleenpainuvamman. Yritä tehdä kaikista elementeistä yhtä isoja, jottei mikään niistä ala "hallita" karttaa - ydinkäsite on aina keskeisin. Jos teet isoa karttaa, tai karttaa vaikeista asioista, kannattaa pitää käsillä myös lähdemateriaalia "inspiraatiota" varten. Kun luet tätä sivustoa huomaat, että sivujen ydinasiat on merkitty lihavoidulla tekstillä; tämä on tarkoitettu nimenomaan nopean silmäilyn ja käsitekarttojen laatimisen helpottamiseksi.

HUOM! Jotta voit laatia käsitekartan, sinun pitäisi jo tuntea aihepiiriä, josta kartan laadit (ihan nniinkuin oikean kartan laatimisessakin - jos yrität piirtää karttaa seudusta, jossa et ole koskaan käynyt, vaan vain kuullut jonkun muun siellä käyneen kertomuksia, ei niistä varmaankaan tule kovin tarkkoja tai hyödyllisiä). Jos aloitat piirtää karttaa, ja huomaat että saat paperille vain pari sanaa, jonka jälkeen mielesi on "tabula rasa", se tarkoittaa, että sinun kannattaisi vielä lukea lisää aiheesta. Käsitekartat soveltuvat siis parhaiten jo jotenkuten omaksutun tiedon muistiin panemiseen ja järjestämiseen, ja miksei omissa tiedoissa olevien aukkojenkin kartoittamiseen.

Täältä löydät pari esimerkkikäsitekarttaa; koska käsitekartat ovat kuitenkin tehokkaimpia silloin, kun ne perustuvat omaan tiedonkäsittelyysi, ei kukaan toinen voi laatia sinun käsitekarttoja "puolestasi".

Käsitekartoilla on kaksi päätehtävää: 1) toimia kommunikaation apuvälineenä, kuvallisena esityksenä tiettyyn aihepiiriin kuuluvan tietoaineksen pääkohdista ja niiden välisistä yhteyksistä; 2) toimia oman ajattelun ja tiedon jäsentelyn apuvälineenä, keinona kiteyttää itselle merkitykselliseen ja helpostimuistettavaan muotoon jo omaksuttua tietoa, ja menetelmänä tuottaa kokonaan uusia ideoita ja assossiaatioita.

Näistä jälkimmäinen on tehtävistä se merkittävämpi; toisten ihmisten piirtämistä käsitekartoista voi olla jonkin verran hyötyä, varsinkin silloin kun yrittää muodostaa kokonaiskuvaa jostakin kokonaan uudesta ja tuntemattomammasta aihepiiristä, mutta jokaiselle ihmiselle kaikkein merkityksellisimpiä käsitekarttoja ovat omat käsitekartat - ne jäävät parhaiten mieleen, niihin on valikoitu itselle tutuimmat ja omista tarkoitusperistä kätsoen "tärkeimmät" asiat, ja niissä asiat on esitetty "oikeassa järjestyksessään" (useimpien asioiden ja useimpien ihmiseten kohdalla se mikä tämä "oikea järjestys" on, vaihtelee ihmisestä toiseen - tämä on aivan luonnollista ja normaalia, usein ei olekaan olemassa yhtä ainutta oikeaa tapaa ymmärtää ja sisäistää jokin asia).

Näillä sivustoilla olevien esimerkkikarttojen pääasiallinen tehtävä onkin oikeastaan antaa esimerkkejä ja malleja käsitekartan laadinnasta - toki saat käyttää niitä muuhunkin, esimerkiksi apurunkona esseen kirjoittamisessa tai navigointiapuna tiedon etsimisessä Sanastosta tai Internetistä. (Olisin kovasti kiinnostunut kuulemaan palautetta siitä, onko näistä ollut hyötyä, jos on/ei ole niin mihin tarkoitukseen ja millä tavoin olet niitä käyttänyt. Tai jos sinä itse, tai oppilaasi, ovat laatineet mielestäsi hyviä käsitekarttoja, niin lähetä toki sähköpostilla ne minulle, niin voin laittaa ne sivustolle).

Käsitekartan laadintasäännöt pähkinänkuoressa:

0) Käytä valkoista (ruuduttamatonta, viivoittamatonta) paperia ja monen värisiä ja paksuisia kyniä.

1) Valitse yksi pääasia, ydinkäsite, jonka haluat sillä kertaa kartoittaa.

2) Aseta pääasia paperin keskelle, käytä isoja kirjaimia ja värejä - jos mitenkään voit ilmaista ydinkäsitteen konkreettisesti, tee siitä kuva.

3) Piirrä karttaan ensin tärkeimmät ydinkäsitettä ympäröivät assosiaatiot, sen jälkeen niistä seuravat assosiaatiot jne. (piirtämisjärjestyksellä ei ole väliä, mutta jokaisen uuden käsitteen pitää linkittyä vanhaan, älä tee "orpoja" tyhjän päällä roikkuvia käsitteitä).

4) Työskentele nopeasti (älä jää kuhnimaan tai korjailemaan, älä ole liian kriittinen sen suhteen, voiko jotain "oikeasti" laittaa kartalle - voit sitten aina myöhemmin tehdä korjauksia ja tarkennuksia). Ole luova!

5) Käytä kuvia, ne tekevät kartasta elävän ja persoonallisen, ja painuvat mieleen paljon paremmin kuin teksti (äläkä välitä siitä, ettet muka "osaisi piirtää" - käsitekarttasi on sinua varten, ja tärkeintä on se että kuvilla on merkitystä sinulle - käsitekartan hyvyys perustuu sille, miten ideat on esitetty, ei miten "hienoja" tai huolellisia kuvat ovat). Käytä värejä, muotoja, nuolia, aaltoviivoja, omia symboleja… mitä tahansa jolla on sinulle merkitystä.

6) Tee kartasta ilmava, jätä tilaa myöhempiä lisäyksiä ja kommentteja varten.

Esimerkkikäsitekarttoja


Aloitussivu Filosofian oppisanasto Käsitekartat Suuria filosofeja Filosofian historian kehityslinjoja Linkkejä muualle Kartta sivuston sisällöstä, sivuston tai sen osien lataaminen omalle koneelle, palaute, tietoja tekijästä


© Otto Lappi 2001 (otto.lappi@edu.espoo.fi).